Era în anul 2015 când presa, din ţară şi nu numai, vorbea despre filmul lui Bobby Păunescu, Palatul Pionierilor. La Festivalul Sundance, în SUA, toată lumea aştepta premiera de pe 30 ianuarie. Pentru târgoviştenii apropiaţi ai teatrului, un festival de film şi/sau de teatru mai mereu a însemnat o aşteptare. Au avut pe cineva acolo! Costin Cambir (cunoscut şi ca „Ochişor”), absolvent al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Spiru Haret, actor al Teatrului Tony Bulandra în acea perioadă, făcea parte din distribuţia acestui lungmetraj, alături de Mihai Dorobanţu, Doru Ana, Ioana Pavelescu, David Liper, Ilie Dumitrescu Jr, Maria Bata (şi ea absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Spiru Haret), Robert Bumbeş, Alice Halpert, Bianca Braicu, Dragoş Marinescu şi Dragoş Săvulescu.
Publicul l-a urmărit în zeci de piese pe Costin, dar el este cunoscut mult mai bine la nivel naţional decât la nivel local şi asta o spun cu tristeţe, fiindcă nu este singurul actor care se bucură de recunoaştere mai degrabă în afara oraşului unde joacă, decât, aşa cum ar fi normal, în localitatea sa.
Orice tânăr îl ştie pe „Răzvan”, personajul din trupa Lala Band. Producţia de televiziune Pariu cu viaţa i-a adus tânărului actor un plus de notorietate. Nu ştiu încă dacă joacă mai bine decât cântă (pentru că şi cântă foarte bine) sau invers, dar activitatea artistică a lui Costin este intensă, iar dincolo de duşumeaua scenei de spectacol este un om extraordinar. Dacă Bobby Păunescu l-a luat în echipa lui, iar Robert Redford a invitat filmul Palatul Pionierilor la Festivalul Sundance (SUA), atunci Târgovişte se poate mândri cu actorul Costin Cambir.
Sundance Film Festival, un festival de film anual, a început în Salt Lake City în 1978, menit a fi o modalitate de a atrage realizatori de film în Utah. Festivalul a fost iniţiat Sterling Van Wagenen (atunci şeful companiei lui Robert Redford, Wildwood), John Earle şi Cirina Hampton Catania (ambii fiind membri ai Comisiei de film a statului Utah).
Festivalul Sundance, considerat cel mai important eveniment dedicat cinematografului independent de peste Ocean, continuă cu un curs ţinut de Robert Redford, cel care a avut ideea înfiinţării acestei competiţii.
Actorul Costin Cambir, pe scurt. A studiat la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret, clasa prof. univ. dr. H.c. Sanda Manu. Licenţiat în Artele Spectacolului. A fost actor la Identity Agency Group, la Teatrul Municipal Târgovişte, la MediaPro Pictures, a studiat Acting la Identity School of Acting (şcoală de dramă part-time, fondată la Londra, Anglia, de către Femi Oguns, în 2003), a studiat Acting la Ivana Chubbuck Acting Studios Hollywood (Ivana Chubbuck este creatoarea unei şcoli de actorie la Hollywood şi trainer al unora dintre cei mai cunoscuţi actori, precum Brad Pitt, Halle Berry şi Charlize Theron). A studiat Theatre şi la UNATC I.L.Caragiale, Bucureşti.
A jucat în circa 200 de episoade de seriale de televiziune în România; opt ani a fost angajat în teatrul românesc.
Am studiat cu Ivana Chubbuck la Bucureşti, dar am urmat-o şi la Los Angeles. La Londra am 50 de spectacole vizionate în decurs de un an pe West End. Prada Lower Management. 2 ani la Identity School of Acting. Burberry Lower Management. Un workshop gratuit susţinut în Bucureşti la începutul lui august, anul acesta. Aşa s-a născut „Bucharest Playhouse”. O şcoală ca afară!
Ideea acestei şcoli a venit ca răspuns la nevoia pe care o vedeam în România de a avea o bază de pregătire aliniată la standardele occidentale, modernă, având o misiune clară, aplicată cu rigoare. Aceea de a antrena actori conform metodelor „de afară”, într-un regim part-time, care să îi ofere posibilitatea oricui să fie independent financiar, în timp ce îşi permite să îşi exploreze potenţialul creativ, trecând cu mândrie pragul unei instituţii care îl respectă, se respectă, şi respectă meşteşugul pentru care şi-a deschis porţile. Vă invit să urmăriţi promo-ul pe www.bucharestplayhouse.ro B.P.H. este o şcoală de actorie part-time ce îmbină rigoarea teatrului englezesc cu dezinvoltura specifică „metodei” americane şi spiritul inimitabil al poporului român. Metoda este „inspirată” din structura şi filosofia centrelor educaţionale din Occident.
Cum a început explorarea ta în lumea studiului occidental a artei spectacolului?
În prezent trăiesc în Londra. În 2015 am plecat la studii în Los Angeles, după ce am participat cu filmul regizat de Bobby Păunescu la Festivalul Sundance. Practic, ce reuşisem să strâng din „Pariu cu Viaţa” am hotărât să îi investesc în educaţie. Am studiat 1 an în România cu profesorii Ivanei Chubbuck (profa lui Brad Pitt, Halle Berry şi mulţi alţii) din LA, apoi am plecat acolo la studii, să lucrez direct cu ea. După un an am luat şi calea Londrei, pentru a înţelege ce îi face şi pe britanici atât de buni. Acolo am studiat timp de 2 ani la una din şcolile importante de teatru din capitala Regatului Unit şi uite aşa am adunat vreo 13 ani de studiu în acest domeniu. Cred că mi-a plăcut ceva… Acum, fiind nevoit să muncesc pentru a mă susţine, am reuşit să mă angajez la „Prada”, celebra casă de modă, unde uşor-uşor am crescut, apoi m-am mutat la „Burberry”, unde mă aflu şi acum, în programul lor de management. În 2021 va apărea un film în care am jucat alături de Penelope Cruz, dar nu pot să divulg prea multe încă. Proiectul major la care lucrez acum însă este o academie part-time de teatru ca afară, pe care să o deschid în România la începutul anului viitor. Îmi doresc să îmbin metoda americană de actorie cu disciplina şi prestanţa britanică. Sunt sigur că va îmbogăţi peisajul cultural românesc. Aşa că fiul rătăcitor se întoarce acasă, după 5 ani, cu dor de ţară şi dragoste de teatru.
Cum te-au primit spectatorii români de peste hotare ?
Când am ajuns în Londra, fiind o comunitate mare de români, desigur, lumea întorcea capul după mine. Chiar şi acum mă amuză când mai ies prin parc şi vin nişte copii care, mă gândesc că erau prea copii când se difuza serialul, mă trag de mânecă şi mă întreabă „tu eşti Răzvan din „Pariu cu Viaţa”?
Actorul Costin Cambir a pariat cu viaţa şi a urmat studii intense în domeniul artistic la cel mai înalt nivel pe mapamond. Acum se întoarce în România să transmită şi artiştilor de aici experienţa fericită de care a avut parte. Costin nu a uitat de unde a plecat şi vrea să dăruiască ceva din tot ce a adunat în aceşti ani de specializare peste hotare! Mulţumim pentru aceasta! Felicitări şi baftă pe mai departe! (George V. GRIGORE)