Profesorul Christof Schöch (MC Chair), de la Universitatea din Trier, Germania, este cell care a propus şi a câştigat finanţarea proiectului COST CA16204 Distant Reading for European Literary History, proiect la care participă 24 de ţări europene şi două ţări din afara spaţiului european: SUA şi Australia. MC Vice Chair al proiectului acţiunii COST este profesorul Maciej Eder din Polonia. La această acţiune, Universitatea Spiru Haret este reprezentată de o echipă formată din: conf.univ.dr. Luiza Catrinel Marinescu, prof.univ.dr. Ruxandra Vasilescu, prof.univ.dr. George Volceanov de la Facultatea de Litere, prof.univ.dr. Grigore Albeanu de la Facultatea de Inginerie, Informatică şi Geografie, alături de Universitatea Babes-Bolyai, prin centrul DigiHUBB, instituţie coordonatoare pentru România, reprezentată de prof.univ.dr. Corina Elena Moldovan şi de către substitut dr. Roxana Patraş de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Denumirea proiectului Distant reading aduce în atenţie personalitatea lui Franco Moretti, autorul lucrării cu titlul menţionat, publicată în 2013 la Londra. Lucrarea sa, tradusă în 15 limbi, aduce în atenţie metodele cantitative din domeniul ştiinţelor sociale în domenii care în mod tradiţional aparţin ştiinţelor umane.
La deschiderea acţiunii în data de 29 01 2018, la Huygens Institute din Amsterdam, au participat membrii grupului de lucru 4 (WG4: prof.univ.dr. Christof Schöch, lector univ.dr. Justin Tonra, prof.univ.dr. Maciej Eder, conf.univ.dr. Luiza Catrinel Marinescu – Facultatea de Litere, USH, Katerina Kanellopoulou, Corina Koolen, prof.univ.dr. Katja Mihurko Poniž – Fakulteta za humanistiko/ School of Humanities, Univerza v Novi Gorici / University of Nova Gorica, Vipavska 13, SI-5000 Nova Gorica, Slovenija) condus de dr. Justin Tonra (Lecturer in English, School of Humanities, National University of Ireland Galway).
Agenda întâlnirii de la Amsterdam, distribuită şi aprobată de toată lumea, a cuprins:
- Cuvântul de bun venit şi introducerea, rostite de dr. Justin Tonra.
- Sarcinile generale pentru grupul de lucru 4 (WG 4) au fost prezentate de către prof.univ.dr. Christof Schöch, care a explicat că acestea nu au fost fixate încă şi că, în consecinţă, pot fi schimbate.
a) determinarea portalului acţiunii. Portalul este un punct de intrare în acţiune, nu doar un website şi ELTeC ar trebui să fie vizibilă acolo, dar va fi găzduită în alt loc. Participanţii au discutat cum va funcţiona acest portal şi cine va răspunde de el şi pentru ce anume. (Task 1)
b) Coordonarea diseminării acţiunii presupune anumite eforturi, iar grupul de lucru ar trebui să determine strategia de diseminare, să pregătească ghidurile pentru membrii acţiunii, să-i susţină în implementarea lor şi să susţină comunicarea şi strategia de management a proiectului. (Task 2)
c) Să coordoneze eforturile acţiunii de diseminare a managementului de proiect prin wiki şi prin consultarea de către toţi membrii proiectului a documentelor realizate (file sharing). (Task 3)
Justin Tonra a comentat faptul că există deja structuri, precum listele de emailuri pentru fiecare grup de lucru, o listă a emailurilor celor care fac parte din comitetul de management (MC). Participanţii au fost de acord că toţi cei care nu sunt în listele MC pot fi adăugaţi pe acestea şi că listele pentru oamenii interesaţi de acţiune, dar care nu fac parte din comitetul de management al acţiunii, pot fi adăugaţi.
- Portalul şi serviciile asociate
Grupul de lucru 4 (WG4) a adunat conţinutul şi a rugat un student asistent (Universitatea din Trier) să pună aceste informaţii în portal. Portalul va conţine următoarele informaţii dispuse pe următoarele pagini: • About (Ce este Distant reading), • ELTeC (colecţia de texte literare europene), • Working groups (Grupurile de lucru: descriere; prezentarea membrilor – nume sub forma unor carduri cu reprezentarea muncii lor, a intereselor; s-a subliniat că va fi necesară crearea unor filtre pentru selectarea în funcţie de ariile de interes), • Events (Evenimente), • Calls (Informaţii cu privire la posibilitatea de a participa la diverse acţiuni, conferinţe etc.), • Publications (Publicaţii), • A list of associated groups and labs (O listă a tuturor grupurilor asociate şi a laboratoarelor de cercetare în domeniu).
- Strategia de diseminare
Grupul de lucru 4 (WG4) va scrie ghiduri specifice, dar nu prescriptive.
- Coordonarea grupului WG4
Cei prezenţi au fost de acord cu continuarea muncii grupului 4 folosind instrumentele wiki şi Framapad pentru moment şi să îşi îmbogăţească experienţa în acest sens. - Activităţile şi programul.
- AOB Următoarea întâlnire a grupurilor va avea loc în ianuarie 2019 şi va coincide cu aceea a membrilor comitetului de management.
ACTIVITĂŢILE ŞI PROGRAMUL
1 Including: http://fosl.ijp.pan.pl/labs/, http://literaryquality.huygens.knaw.nl/, and https://sites.google.com/site/computationalstylistics/.
2 See https://kriesi.at/, https://pl.wordpress.org/plugins/filterable-portfolio/, and https://pl.wordpress.org/plugins/awesome-filterable-portfolio/.
3 See COST Dissemination Guidelines: http://www.cost.eu/media/dissemination-corporate-identity
4 See: https://www.ehumanities.nl/archive/2013-2016/web-documentary-digital-humanities/ and https://www.ehumanities.nl/archive/2013-2016/florian-thalhofer-berlin-based-artist-documentary-filmmakerand-the-inventor-of-korsakow/