Viitorul învăţământului superior european: incluziv, inovator şi interconectat
În data de 19 noiembrie a.c., Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) reprezintă studenţii ca parte a delegaţiei României la cea de-a 11-a Conferinţă Ministerială a Spaţiului European al Învăţământului Superior (SEIS) – organizată de Ministerul pentru Universităţi şi Cercetare din Italia.
În cadrul Conferinţei, miniştrii educaţiei din toate statele membre adoptă Comunicatul Ministerial de la Roma, care va trasa viitorul Procesului Bologna pentru următoarea decadă. ANOSR a contribuit cu amendamente însuşite atât la Comunicatul ce urmează să fie adoptat în cursul acestei zile, cât şi la declaraţia pe care European Students’ Union (ESU), federaţia europeană reprezentativă a studenţilor, a emis-o în acest sens.
Este de necontestat impactul pe care Procesul Bologna l-a avut în modernizarea învăţământului superior românesc. Cu toate acestea, România se află la distanţă considerabilă de media statelor membre ale procesului la priorităţi pe care şi le-a asumat voluntar la nivel european, precum echitatea. De exemplu, în 2018 doar 24.9% din tinerii cu vârsta între 23 şi 34 de ani aveau studii superioare, cu media statelor din SEIS la 40.6%.
Comunicatul Ministerial de la Roma (2020) conţine angajamentul statelor ca până în 2030 învăţământul superior să se axeze pe următoarele trăsături:
• incluziv – fiecare cursant beneficiază de acces echitabil la învăţământul superior şi este sprijinit în vederea finalizării studiilor şi a formării profesionale;
• inovator – se introduc metode şi practici noi de învăţare, predare şi evaluare, strâns legate de procesul de cercetare;
• interconectat – cadrele şi instrumentele comune vor con-tinua să faciliteze şi să consolideze cooperarea, schimbul de cunoştinţe şi mobilitatea personalului, precum şi a studenţilor.
Pe lângă Comunicat, vor fi adoptate 3 documente-anexă care demonstrează relevanţa temelor abordate pe agenda europeană, anume „Poziţia privind libertatea academică”, „Principiile şi liniile directoare în vederea dezvoltării dimensiunii sociale a educaţiei în SEIS” şi „Recomandările pentru autorităţile naţionale responsabile de creşterea calităţii învăţării şi predării în SEIS”.
ANOSR va reprezenta în continuare cel mai activ actor din sistemul de învăţământ superior care militează pentru implementarea adecvată a Procesului Bologna în sistemul de învăţământ superior românesc, prin poziţii, amendamente, dezbateri şi derularea de evenimente reflectând priorităţile Procesului Bologna, precum „Gala Profesorului Bologna”.
Anul acesta, din cauza contextului epidemiologic în care ne regăsim, Conferinţa Ministerială se va desfăşura pentru prima dată în format online şi va putea fi urmărită de către orice persoană interesată – mai multe detalii privind acest aspect fiind disponibile la adresa: https://ehea2020rome.it/pages/ehea2020.
„La 21 de ani de la semnarea Declaraţiei de la Bologna, ne aflăm într-un moment de bilanţ cu privire la întreaga paradigmă a învăţământului superior creată de şi prin Procesul Bologna, fiind astfel ocazia setării de ţinte şi mai curajoase pentru 2030. Obiectivele asumate voluntar astăzi obligă statul român şi guvernanţii să acţioneze proactiv, strategic şi cu resurse adecvate pentru un învăţământ cu adevărat de calitate, internaţionalizat, centrat pe student şi accesibil” a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.
Pentru detalii şi informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie:
Cornelia-Florina FECHETE
Vicepreşedinte Relaţii Publice
0744 118 894|florina@anosr.ro ANOSR
Horia Şerban ONIŢA
Preşedinte ANOSR
0748 880 910|horia@anosr.ro
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este federaţia naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care, de peste 21 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din România, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală.
ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 104 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti. La nivel naţional, ANOSR este parte a Alianţei pentru o Românie Curată şi membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federaţia este reprezentantul legitim al studenţilor din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU - European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenţii.