Un nou program de cercetare se dezvoltă la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Spiru Haret! Este vorba despre un laborator în care se pot face teste şi analize performante ale unor produse.
Lect. univ. dr. Mădălina Belous oferă mai multe detaliile despre proiect, beneficiari, avantaje.
„Mă bucur să vă prezint acest aparat PCR cu care putem face teste și analize. Un alt Kit care ne interesează și care a fost achiziționat este cel pentru depistarea Salomonelos. Această Salmonelos este un indicator al stării de prospeţime şi igienă al alimentelor şi după cum ştiţi în carnea tocată apar cele mai multe probleme. O altă zonă unde putem depista Salmoneloza şi este foarte periculoasă este zona ouălor – ouăle destinate pentru consum, a prafului din ouă, a melanjului de praf de ouă. Iarăşi, o zonă care ne interesează este zona producătorilor de brânzeturi, mai ales brânzeturile nepasteurizate şi brânzeturile produse în sistem gospodăresc, aşa numitele brânzeturi tradiţionale care pot fi contaminate cu salmonela.
Laboratorul nostru îşi propune şi ca program de cercetare şi ca program economic să încercăm să-i ajutăm pe aceşti agenţi economici să-şi demonstreze că preparatelor sunt sigure pentru sănătatea consumatorilor. Teoretic un număr mic de animale sunt purtătoare de Salmonele, proporţia creşte când animalele sunt hrănite sau adăpate în comun. Procentul animalelor purtătoare de Salmonele creşte considerabil în timpul transportului de la fermă la abator şi în perioada de staţionare în padocul din abator, păsările şi puii sunt foarte vizate de aceste microorganisme patogene. Proporţia de carcase contaminate este de cel puţin două ori mai mare decât numărul de animale purtătoare de unde rezultă că în timpul tăierii, jupuirii şi eviscerării iarăşi se poate produce o contaminare încrucişată. Contaminarea se poate extinde şi la carcasele necontaminate în timpul introducerii şi scoaterii din spaţiile de frig, deci nişte operaţii tehnologice care se întâmplă absolut firesc într-un abator, iar ca şi măsură esenţială la păstrarea carcaselor este acea temperatură sub 4˚C ca să nu se poată produce contaminarea mai departe.
Să vorbim un pic despre toxiinfecţia alimentară cu Salmoneloza. Această bacterie o găsim în tubul digestiv, mai ales în sezonul cald şi se poate manifesta izolat sub formă de epidemii, Acest tip de toxiinfecţie este cauzat de acţiunea directă asupra celulelor umane, deci este un mecanism citotoxic. Este clasică asocierea între infecţia cu salmonela şi produsele ouă, carne sau lapte. Pentru că nu există o toxină deja formată incubaţia este mai lungă, apare febră, greaţă, dureri abdominale ca şi simptomatologie. Se poate manifesta mai sever la persoanele în vârstă sau cu un deficit imun. Când această bacterie poate depăşi bariera intestinală şi se poate difuza în tot organismul. Cea mai frecventă este contaminarea pe cale digestivă prin alimente contaminate înghiţite – lapte, ouă, carne de pui insuficient gătită, carne gătită dezgheţată care nu este consumată imediat. Boala mai poate apărea şi în urma nerespectării condiţiilor de igienă din timpul manipulării transportului produselor. Boala se poate manifesta între 4 şi 48 de ore de la consumarea alimentelor. Ca şi recomandări ce se poate face: controlul bacteriologic al alimentelor sau apa de băut unde există focar de infecţie, control medical al persoanelor înainte de prepararea hranei, spălarea mâinilor după folosirea toaletei şi înainte de a intra în contact cu alimentele, respectarea circuitelor de igienă şi normelor personale şi bineînţeles prezenţa la medic în cazul primelor simptome de boală. Agenţii economici vor putea aduce probe la facultate, în cadrul acestui laborator de detecţie. Probele vor fi recepţionate, vor primi un număr, se va emite un buletin de analize, aşa că ei vor şti dacă aceste preparate vor fi sigure pentru consumul populaţiei. Bineînţeles că acest laborator se face cu ajutorul studenţilor care vor fi implicaţi în procesul de selecţionare, în tehnologia pregătirii preparatelor pentru analize…vor fi un gen de laboranţi de fapt şi de drept. Se vor institui procedurile de autorizare RENAR ca aceste buletine să fie recunoscute la nivel naţional. Agenţii economici sunt obligaţi prin programul de autocontrol să facă periodic buletine de analize tocmai pentru a demonstra că produsele lor sunt sigure pentru consum. Dar în orice moment în care există o suspiciune, bineînţeles că ei pot face aceste probe chiar dacă nu sunt prevăzute în programul de autocontrol.