• Manifestări editoriale de excepție organizate de Editura Fundației România de Mâine
Marți, 21 septembrie 2021, în sala USH ProBusiness, aflată în sediul central al Universității Spiru Haret, strada Ion Ghica nr. 13, sector 3, București, a avut loc un dublu eveniment: lansarea revistei MINERVA – Journal of History and Philosophy, inițiativă editorială de anvergură reprezentând deopotrivă un amplu demers publicistic de promovare în spațiul multicultural european a valorilor școlii românești de filosofie și a celei de istorie, dar și o acțiune curajoasă într-un domeniu aproape ignorat în ultima vreme – cel al publicațiilor științifice și de teorie în sfera celor două științe. Totodată, apariția noii reviste, într-un moment de profundă schimbare a paradigmei cunoașterii, este o acțiune de pionierat, fiind prima publicație gândită, realizată și editată integral de Editura Fundației România de Mâine. Interesul celor prezenți, în sala devenită la un moment dat neîncăpătoare, dar și al numeroșilor participanți online, a fost pe măsura eforturilor de materializare a acestei inițiative.
Cel de-al doilea moment al evenimentului a constat în lansarea volumului Eseuri nonconformiste din istoria filosofiei semnat de filosoful italian Diego Fusaro, apărut în limba română în excepționala traducere a Alexandrei Radu. Atât notorietatea autorului, cunoscut pentru propriul nonconformism, care a provocat ample și furtunoase dezbateri în întreaga Europă, cât și colaborarea Editurii Fundației România de Mâine cu Istituto Teseo și Teseo University Press din Italia au fost motivele care au determinat publicarea volumului amintit. Polemica în jurul scrierilor profesorului Fusaro, iscată de titluri precum Din nou despre Marx sau Marx, Epicur și originile materialismului istoric, a fost la fel de aprinsă și în timpul lansării ediţiei în limba română, motivată fiind de originalitatea ideilor autorului.
***
Totul a pornit de la o simplă idee: un proiect cultural destinat cunoașterii umaniste. Certitudinile lumii moderne sunt estompate în ultima vreme de tendințele uniformizante generate de digitalizare, dar și de setea de informație, dublată de pierderea esenței unor științe de căpătâi, considerate matricea culturii europene. În context, apariția unei noi publicații care să readucă în dezbatere problemele cercetării fundamentale în acest domeniu este salutară.
Lansarea primului număr al revistei MINERVA – Journal of History and Philosophy a prilejuit, așa cum era de așteptat, o largă și fecundă dezbatere.
În deschidere, doamna prof.univ.dr. Viorica Moisuc a subliniat importanța existenței unei publicații cu un astfel de specific pe o piață de profil foarte săracă, accentuând necesitatea promovării studiului științific al istoriei, bazat pe izvoare temeinic analizate și documentate, neglijate în ultimul deceniu în favoarea așa-ziselor materiale de popularizare destinate publicului larg, marcate, de cele mai multe ori, de apetitul pentru senzațional. Distinsa invitată, care semnează două articole în cuprinsul revistei, a vorbit cu căldură şi fermitate despre obligația istoricilor de a trudi onest, având ca principiu fundamental o anumită etică a memoriei, condiție fundamentală a rigurozității științifice.
În cuvântul domniei sale, domnul prof.univ.dr. Ioan N.Roșca, personalitate profund implicată în materializarea acestui proiect și autor al unui amplu studiu filosofic publicat în primul număr al revistei, a salutat apariția publicației, felicitând editura pentru inițiativă și continuând apoi cu prezentarea elementelor definitorii ale propriului studiu – O resemnificare a concepției lui C.Rădulescu Motru despre destin – urmată de o concludentă analiză a studiului Dimensiunea etică și filosofică a conceptului de informație, semnat de domnul prof.univ.dr. Acsinte Dobre în paginile revistei.
Doamna prof.univ.dr. Melina Allegro, de la Istituto Teseo din Italia, a intervenit în dezbatere urând viață lungă noii publicații și vorbind, apoi, despre necesitatea abordării științifice a oricărei cercetări în domeniul științelor umaniste, ca premisă indubitabilă a cunoașterii, nealterată de interesele economice sau geostrategice care o pot deforma.
În intervenția sa, domnul Florian Bichir, istoric, jurnalist, publicist și scriitor, şi-a mărturisit admirația pentru proiectul editurii, într-o perioadă în care dificultățile economice, dar și interesul scăzut al cititorilor pentru analiza științifică fundamentată pe adevăr transformă orice demers editorial într-o adevărată și complicată promovare.
Salutând editura pentru punerea în practică a unei inițiative de amplitudine, domnul prof.univ.dr. Florin Făiniși, președinte al Senatului Universității Spiru Haret, s-a arătat entuziasmat de apariția revistei, promițând întregul sprijin al domniei sale și urând succes editurii în realizarea proiectelor editoriale.
Domnul Valentin Fuscan, istoric, a punctat în încheiere, prin cuvinte de apreciere, modul în care o nouă publicație poate schimba peisajul publicistic, abordând în manieră riguroasă domeniul cercetării istorice și expunerea acestuia în fața publicului avizat sau doar preocupat de domeniu.
***
Evenimentul a continuat cu lansarea, în cadrul colaborării dintre Editura Fundației România de Mâine cu Istituto Teseo și, implicit, cu editura Teseo University Press din Italia, volumului Eseuri nonconformiste din istoria filosofiei semnat de Diego Fusaro, un tânăr filosof italian care uimește prin originalitate și dezinvoltură. Lucrările sale se bucură de un imens succes în peninsulă și în întreaga Europă. În caracterizarea pe care i-a făcut-o în intervenția sa online în cadrul evenimentului, prof.univ.dr. Alessandro Denti – un exeget al operei autorului – spune despre acesta că, în Italia, „este considerat de către cei de dreapta un om de stânga, în timp ce cei de stânga îl critică pentru că este de dreapta; dincolo de aceste considerații, însă, ceva este sigur: toată lumea îl citește cu sufletul la gură”. Făcând o amplă trecere în revistă a studiilor inserate în volum, precum și o prezentare a a amplei opere a autorului, profesorul Denti conchide că inițiativa traducerii în limba română a lucrărilor lui Diego Fusaro reprezintă, fără îndoială, dincolo de importanța științifică, un succes editorial.
În cuvântul său, prof.univ.dr. Ioan N. Roșca, care semnează și prefața ediției în limba română a cărții, a apreciat că, prin metoda utilizată, care îi plasează pe gânditori atât în timpul lor, cât și în actualitate, lucrările istorico-filosofice ale lui Diego Fusaro sunt nonconformiste prin metodă și, în consecință, prin interpretările date și semnificațiile lor actuale. Diego Fusaro este adeptul metodei sociologice, nu însă și sociologizante, considerând că orice filosofie exprimă, în mod fundamental, ideile gânditorului respectiv despre om și istorie. Prof.univ.dr. Ioan N. Roșca a continuat seria de aprecieri notând cele mai importante abordări din cuprinsul volumului.
Prof.univ.dr. Stefano Amodio, președinte al Institutului Teseo și profesor asociat la Universitatea Cassino Lazio Meridionale (Italia), a subliniat personalitatea surprinzătoare a autorului și originalitatea studiilor acestuia, mai ales prin prisma modului în care acestea au avut și continuă să aibă un impact asupra comunității științifice. Despre autor, profesorul Amodio a afirmat că „reușește să atragă spre studiul științific o mulțime de oameni, nu neapărat specialiști ai domeniului, ceea ce constituie o diseminare a valorilor perene ale filosofiei ca știință fundamentală a cunoașterii”.
Printr-o nouă intervenție, domnul Florin Făiniși, președinte al Senatului Universității Spiru Haret,a salutat apariția volumului, apoi a făcut o scurtă trecere în revistă a multiculturalismului care stă la baza familiei europene, punctându-și expunerea cu exemple sugestive care au animat asistența, prilejuind scurte polemici desfășurate în deplină cordialitate.
Domnul conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector al Universităţii Spiru Haret, director general al USH ProBusiness, a exprimat un punct de vedere legat de importanța legăturilor interculturale și extensia acestora în domeniul economic și al cooperării interinstituționale.
Alexandra Radu, cercetător și profesor la Istituto Teseo, care a tradus excelent volumul în limba română, a subliniat bogata activitate editorială a autorului și controversele determinate de textele sale în mediul universitar și academic european.
În încheiere, domnul conf.univ.dr. Aurelian Virgil Băluță a sintetizat printr-o serie de concluzii și considerații personale, atât colaborarea rodnică dintre Editura Fundației România de Mâine și Istituto Teseo, materializată deja în câteva proiecte bine structurate, cât și importanța apariției în limba română a unui volum semnat de un autor de bestseller din Italia. Vorbitorul a subliniat importanța cărților de teorie filosofică scrise într-o manieră accesibilă publicului larg, menționând în același timp dezvoltarea unor asemenea inițiative și pe viitor, în sensul lărgirii parteneriatului dintre cele două instituții în contextul promovării reciproce.
*
Putem aprecia că dublul eveniment a fost o reușită la care au contribuit, atât cei direct implicați, cât și echipele tehnice aflate în spatele manifestării: traducători, tehnoredactori, graficieni. Adresăm mulțumirile noastre speciale echipei de la Direcția de Marketing, Comunicare și Relații Publice a Fundației România de Mâine,a cărei implicare a făcut posibil succesul acestui manifestări. De asemenea, calde mulțumiri revistei Opinia Națională pentru promovarea evenimentului și contribuția la reușita acestuia. (Dragoş CIOCĂZAN, directorul Editurii Fundaţiei România de Mâine)