De ce și când oamenii se hotărăsc să își schimbe profesia?
Există o complexitate de motive pentru care oamenii își schimbă profesia, cum ar fi nemulțumiri, neliniștiți, nevoi, muncă extenuantă și stresantă, venituri insuficiente, dar și nevoia de o dezvoltare a carierei, uneori în domenii extrem de diferite. Uneori descoperi pasiuni și hobby-uri, ajungi să conștientizezi că nu te mai regăsești în actuala profesie sau, după ce ai investit în dezvoltarea ta personală, vrei mai mult pentru că poți mai mult!
Așa se întâmplă și în cazul meu, după ce am absolvit școala de ospătari și barman și vânzător în alimentație, am lucrat 10 ani în alimentația publică. Mi-am dat seama că îmi doresc o schimbare în viața mea și că reconversia profesională a devenit o necesitate.
În următorii 10 ani, în care am fost doar mamă și soție, mi-am dat seama că vreau să am în preajma mea oameni cu care să comunic și să le pot fi de ajutor atunci când au nevoie. Empatia și dorința de a ajuta au venit și din faptul că în acești 10 ani am desfășurat activități de voluntariat și practici în cadrul unor proiecte și campanii în domeniul social.
Atunci am luat decizia de a urma un alt drum, de a urma o carieră în domeniul asistenței medicale și de a urma cursurile unui colegiu universitar de specialitate.
Din acest punct de vedere, fiind căsătorită cu un bărbat de etnie rromă, aveam de dus o luptă cu discriminarea, dar și cu obținerea acceptului familiei și a comunității de a lucra în acest domeniu al serviciilor medicale. Imaginați-vă o mică furtună zilnică, adică lupta mea permanentă de a demonstra că pot, că vreau, și de-ai convinge pe toți cei din jurul meu că pot avea încredere în mine și decizia pe care am luat-o este pentru mine cea mai bună. Deși femeile care trăiesc în această comunitate sunt uneori invizibile, eu am demonstrat, fără a renunța la identitatea mea, că pot fi un bun elev, un model pentru alți colegi mai tineri, chiar dacă vin din alte comunități sau dintr-un mediu tradițional. Am îmbinat tradiția și obiceiurile din comunitatea rromă cu profesia de asistent medical generalist. Uneori m-am simţit vulnerabilă, descurajată, și nu am avut încredere în mine, colegii mei m-au susținut, m-au încurajat, nu m-au exclus și aș vrea să le mulțumesc pentru asta, simțindu-mă mereu prietena și colega lor.
Nu este ușor să vii dintr-o comunitate rromă, dar Colegiul Universitar Spiru Haret, cadrele didactice m-au ajutat să mă integrez, să mă simt ca acasă și m-au ajutat să îmi găsesc identitatea de care am nevoie. Suportul lor permanent și dorința mea de a învăța și de a deveni un bun asistent medical generalist i-au convins pe cei din familia mea și comunitatea din care face parte soțul meu să accepte că o femeie poate fi de succes și poate dezvolta o carieră performantă, că poate fi un om de bază, fără a ignora identitatea și obiceiurile acestei comunități.
Geanina-Florentina VĂDUVA (DAMASCHIN), elevă
la calificarea profesională Asistent medical generalist,
Colegiul Universitar Spiru Haret (https://colegiuluniversitar.spiruharet.ro/blog/)