„Specialiştii nu au culoare politică, lupta pentru sănătatea românilor nu are culoare politică. Decât să dăm mesaje confuze e momentul să stăm la masă toţi, specialiştii, să vedem care sunt cele mai bune măsuri pentru sănătatea românilor”. Este declaraţia premierului Florin Cîţu.
Sunt mulţi ani de când aştept o asemenea atitudine, care să genereze soluţii solide pentru economia, educaţia, sănătatea din România! Da, specialiştii trebuie să găsească şi să impună cele mai bune măsuri, indiferent de domeniu. Nu mai e timp pentru marafeturi politice. Suntem îndatoraţi excesiv, a scăzut nivelul de trai, în realitate, nu neapărat în statistici, suntem obosiţi de o pandemie nedeclarată la noi în ţară, dar care produce efecte, educaţia este în suferinţă, pe sănătate s-a pus vălul coronavirus şi nu mai vedem alte motive de durere, de deces, viaţa bătrânilor este tot mai tristă…
Sigur, pot găsi motive cu substrat politic. Pot să mă gândesc că au avut o influenţă manifestaţiile numeroase împotriva măsurilor restrictive impuse în localităţi din cauza incidenţei coronavirusului. Mă pot gândi că e vorba de sondajele de opinie, care nu sunt foarte favorabile partidelor din arcul guvernamental… Dar eu prefer să mă gândesc la înţelepciunea premierului, la dorinţa sa de a fi apreciat de români, de a acţiona pentru deblocarea economiei, pentru funcţionarea normală a unităţilor de învăţământ, pentru asigurarea condiţiilor pentru tratamentul tuturor bolnavilor, cu orice afecţiune, în unităţile spitaliceşti, pentru deschiderea spaţiilor culturale, pentru deschiderea parcurilor, pentru revenirea la o viaţă măcar decentă, cât mai aproape de normalitate. Aşa prefer eu. Nu ştiu ce a gândit premierul. De altfel, nici nu mă interesează ce gândeşte dacă acţionează spre binele nostru, al tuturor.
Mă aştept ca după această afirmaţie să urmeze nişte declaraţii-raport în faţa naţiunii, pentru a afla şi noi pentru ce ne-am împrumutat, ce s-a întâmplat cu materialele sanitare achiziţionate, dacă au ajuns în România şi unde sunt sau au fost depozitate sau distribuite, ce se întâmplă cu agricultura, acum la timp de primăvară, ce mai produce, pentru cine şi pentru ce, industria românească, când se va termina informatizarea instituţiilor de stat, când începem un proiect naţional care să se şi termine în termenul preconizat, când nu se vor mai surpa lucrări abia date în folosinţă, când vom începe să-i pedepsim cu adevărat pe cei care poluează aerul, apele, pământul… Pentru că, toate acestea şi încă altele, la fel cu sănătatea, nu au culoare politică. Au culoare românească. Îndrăznesc să folosesc un cuvânt vetust: patriotică. Da, o culoare patriotică!
Da, domnule prim-ministru, „specialiştii nu au culoare politică” sau nu ar trebui să aibă! (Mioara Vergu-Iordache)