• România: prima sondă de petrol din lume, prima rafinărie, prima ţară care a exportat benzină
Anul 1857 înregistra pentru România, la nivel mondial, trei mari premiere: era prima ţară care avea o sondă petrolieră, prima ţară care avea o rafinărie şi era prima ţară care a exportat benzină, pentru prima dată în istorie. Astfel devenea România prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale (în The science of petroleum, 1938).
Se certifica faptul că România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol de 275 de tone în anul 1857 înregistrată în statisticile internaţionale. A fost urmată de SUA în 1859, de Italia în 1860, de Canada în 1862 şi de Rusia în 1863.
La Lucăceşti (jud. Bacău), s-a construit în anul 1840 prima sondă petrolieră comercială din lume. Găzăriile (sau distilăriile, cum erau ele numite) foloseau o metodă rudimentară de rafinare a petrolului asemănătoare cu cea folosită la obţinerea ţuicii în cazane artizanale. Interesant este că, până pe la 1860, principalii exploatatori de ţiţei fuseseră ţăranii liberi, numiţi fântânari, băieşi sau gropari, denumiri provenind direct din îndeletnicirile lor. După 1860 însă, când exploatarea „aurului negru” a început să necesite capitaluri tot mai importante, rolul ţăranilor a scăzut în favoarea proprietarilor unor bogate terenuri petrolifere, de regulă în aria judeţelor Prahova şi Dâmboviţa. Prima rafinărie industrială dotată cu instalaţii moderne, la nivelul epocii, a fost construită de fraţii Mehedinţeanu în anul 1856, la periferia oraşului Ploieşti (pe strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat în Germania, de la compania Moltrecht. Acest fapt a dat startul distilării pe cale industrială a ţiţeiului. În baza producţiei rafinăriei, fraţii Teodor şi Marin Mehedinţeanu au avut posibilitatea să obţină prin licitaţie concesiunea pe mai mulţi ani a iluminării cu gaz lampant a Bucureştilor (1857) şi, respectiv, a Ploieştilor (1860). Astfel s-a putut declara Bucureşti drept Primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant. Începând cu 1 aprilie 1857, oraşul avea să fie iluminat cu 1000 de lămpi. După cum vedem, pe atunci „luminiţa” nu venea de la capătul tunelului… (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; stiinta-mister.ro, juridice.ro; historia.ro; cnp.ro; agerpres.ro