Alegerile parlamentare se apropie şi, odată cu acestea, reconfigurarea programului de guvernare şi stabilirea unor noi obiective ale următorului Guvern. În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor lansează cele 10 obiective pentru dezvoltarea educaţiei, obiective care conţin atât o parte de contextualizare, cât şi o parte de măsuri concrete pe care decidenţii să le includă în programul lor de guvernare. Scopul nostru este ca toate partidele politice să îşi asume aceste obiective absolut necesare pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ preuniversitar.
De ce sunt acestea cele mai reprezentative măsuri pe care le putem cere de la partidele politice în an electoral? Partidele politice nu discută cu elevii, deşi guvernarea se face şi pentru aceştia, întrucât politicile educaţionale ne afectează în mod direct. Consiliul Naţional al Elevilor a consultat sute de elevi din întreaga ţară prin intermediul unor ateliere de lucru online realizate de consiliile judeţene ale elevilor, cu sprijinul consiliilor şcolare ale elevilor. Pe modelul Sustainable Development Goals (SGDs) şi European Youth Goals (EYGs), am creionat împreună cele 10 obiective pentru dezvoltarea educaţiei, din perspectiva elevilor din România.
Alegerile parlamentare trebuie să fie despre educaţie!
În ultimele luni, educaţia din România a primit mai multe lovituri: de la suspendarea totală a cursurilor în luna martie, la limitarea accesului la educaţie pentru elevii care provin din comunităţi dezavantajate şi până la creşterea numărului de infectări în unităţile de învăţământ. De la începutul pandemiei, comunicarea oficială în ceea ce priveşte educaţia a fost una caracterizată de haos, care a indus în eroare toţi actorii din sistem: elevi, profesori şi părinţi, eliminând, practic, predictibilitatea actului educaţional, un aspect indispensabil în astfel de situaţii de criză.
Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor propune 10 obiective pentru dezvoltarea educaţiei din România, care ar trebui să facă parte din toate planurile de guvernare ale partidelor care candidează la alegerile parlamentare: • Burse în toată România • Transport gratuit pentru elevi • Formarea cadrelor didactice – profesori mai pregătiţi • Un sistem educaţional finanţat corespunzător • Educaţie pentru sustenabilitate • Planuri-cadru actualizate • Consiliere şi orientare în carieră pentru toţi elevii • Învăţământ centrat pe elev • Sistem educaţional accesibil • Digitalizarea echitabilă a educaţiei.
Provocăm, aşadar, partidele prezente pe listele pentru alegerile parlamentare să îşi asume aceste obiective şi să le includă în programele lor de guvernare, pentru a fi implementate în următorii 4 ani.
„Pe durata pandemiei, educaţia din România a avut mult de suferit. Odată cu alegerile parlamentare, vom avea, probabil, o componenţă diferită a Guvernului. E esenţial ca noul executiv să îşi asume, indiferent de partidul care se va afla la guvernare, revitalizarea educaţiei din România, prin măsuri sustenabile şi investiţii reale în sistemul educaţional. Această pandemie ne-a arătat că nu putem continua aşa. Nu mai putem face politici educaţionale de azi pe mâine!”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.