Întârziată de pandemie, Gala UNITER din acest an a strălucit în noapte la Teatrul de vară din parcul Nicolae Romanescu din Craiova, pe 21 septembrie, în transmisiune directă pe TVR 1, Radio România Cultural, online pe www.uniter.ro; www.tvr.ro; şi pe pagina de facebook a UNITER. Am urmărit de acasă întreaga Gală, fără mască, bucurându-mă de atmosferă şi de prezenţa multor tineri artişti în publicul destul de numeros.
Ştiam că unul dintre premii va ajunge la Ana Sorina Corneanu, care a fost studentă la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii Spiru Haret, pentru cea mai bună piesă românească a anului 2019, Hai să vorbim despre viaţă. Tare m-am bucurat de acest minunat premiu şi de talentul tinerei actriţe Ana Sorina Corneanu de a scrie şi dramaturgie, ea având şi alte volume publicate.
Piesa anului, Hai să vorbim despre viaţă!, este un lung monolog al Gretei, personajul care se caută pe sine şi care se împacă cu viaţa, în detrimentul visului. Se gândeşte la familiile numeroase, cu mulţi copii, dar ea este singură, cu serviciul său în slujba corporaţiilor. A visat să fie dansatoare, dar visul s-a depărtat de ea din an în an, tot mai departe. A pierdut luminile scenei de spectacol şi calcă pe podeaua lucioasă, dar nesigură, a lumii corporatiste în care a intrat. A crezut că va fi doar pentru o perioadă, dar acum nu mai poate scăpa. Timpul trece, viaţa trece! Dacă nu am dansat în timpul şcolii, dacă nu am dansat în tinereţe, nu ştim dacă ni se mai oferă această şansă. Poate de aceea şi motto-ul piesei este din Pina Bausch: Dansaţi, dansaţi, altfel suntem pierduţi!
Cine este Ana Sorina Corneanu? Ana Sorina Corneanu este actriţă şi scriitoare, are 31 de ani şi a absolvit Facultatea de Arte a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, clasa profesorilor Mircea Constantinescu, Ioana Visalon şi George Grigore. La această facultate a ajuns după ce a urmat un timp cursurile Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş, clasa profesorului Monica Ristea. După examenul de licenţă a urmat şi Cursul de televiziune şi film Tudor Vornicu.
În calitate de fost profesor, constat şi acum calităţile umane ale fostei mele studente: este o femeie frumoasă, discretă, dar mai ales modestă. Valorile tradiţionale în care crede nu o împiedică însă să adopte o personalitate rebelă, tulburătoare, dacă rolul interpretat i-o cere. Cu un amestec de senzualitate rebelă şi inocenţă, Sorina este cea care îşi seduce publicul cu mare uşurinţă. Ştiu că Sorina are proiecte numeroase. Îmi vorbea mai demult despre teatru şi film, despre dorinţa de a juca într-un musical, „deşi noi nu prea avem piaţă de musical” , despre un proiect de dezvoltare prin artă pentru copii, „în care cei mici pot deprinde tehnici de comunicare, respiraţie, improvizaţie, oratorie. Acest atelier se desfăşoară în Câmpina, oraşul meu natal, şi în Bucureşti.” Actriţa Ana Sorina Corneanu a mai putut fi văzută, alături de Mihaela Popa, colega ei, în piesa Testament de Radu Popescu, ce s-a jucat la Teatrul Apropo, Teatrul Elisabeta, Teatrul de Artă Bucureşti, La Scena etc.
Dar puteţi găsi, în librării, cărţile Anei Sorina Corneanu: Jurnalul lui Pufos Lipicios. Poveste de iarnă, Fii independentă: spune-i „PA” în loc de „DA”!, Ghid de dezvoltare emoţională. Culegere de jocuri pentru educarea copilului prin exerciţii de artă teatrală, Ghid practic de înţelegere a emoţiilor prin Art terapie, Jurnal (2019). Şi, evident, piesa anului câştigătoare UNITER 2019: Hai să vorbim despre viaţă!
Revenind la Gala UNITER: la un moment dat, am fost surprins în mod plăcut de prezenţa pe scenă a actriţei Mihaela Drăgan, tot o absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Spiru Haret, care a primit Premiul British Council – premiu găzduit – acordat Companiei de teatru Giuvlipen, pentru activitatea de promovare şi susţinere a incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice. Trupa de teatru Giuvlipen, fondată de Mihaela Drăgan, este formată din actori şi actriţe de etnie romă. Mihaela Drăgan a ţinut un discurs în care a denunţat rasismul din teatrul românesc: Mulţumesc pentru acest premiu care sună ca şi cum ar fi fost acordat unei organizaţii pentru drepturile omului, iar asta cu atât mai mult este o onoare pentru noi, pentru că da, suntem mândre pentru că am creat un teatru progresist, care promovează vocile actriţelor şi actorilor romi, care de multe ori nu-şi găsesc un loc în teatrele din România. Din cauza stereotipizării. Şi a rasismului câteodată. Iată că la câteva sute de ani după ce sclavii culturali romi au pus bazele teatrului premodern în ţările române, un teatru rom şi actriţe rome sunt premiate pentru prima dată în istoria premiilor UNITER, a spus Mihaela Drăgan. Ion Caramitru, preşedintele UNITER, a atras atenţia, în discursul său, asupra stării precare în care trăiesc şi creează artiştii independenţi, cei care nu lucrează în teatrele finanţate de stat. Legile sunt total comuniste. E nevoie de o reformă. E momentul ca acestor oameni, care s-au manifestat şi în această seară atât de frumos, să li acorde şanse egale cu toţi ceilalţi oameni care sunt angajaţi ai teatrului. Fac un apel public către ei să se îndrepte către UNITER, care din această seară se angajează să le apere interesele, a spus Ion Caramitru.
Dacă ne întoarcem puţin în timp, ne amintim că actriţa Mihaela Drăgan a fost nominalizată la premiul anual oferit de Liga Femeilor Profesioniste din Teatru de la New York în 2017. Acest premiu celebrează munca excepţională din teatru a femeilor artiste din întreaga lume. Tânăra Mihaela Drăgan s-a născut în 1986, este actriţă şi scrie dramaturgie, locuieşte şi lucrează şi la Bucureşti, dar şi la Berlin. În anul 2014, acesta a fondat Compania de teatru Giuvlipen, „un teatru revoluţionar”, aşa cum a fost numit de agenţia de presă Reuters, alături de alte actriţe rome. Spectacolele marca Giuvlipen au o agendă feministă: de exemplu, Gadjo Dildo, care vorbeşte despre hipersexualizarea femeilor rome de către bărbaţii ne-romi. În 2015, joacă în cunoscutul şi premiatul film Aferim, regizat de Radu Jude, film care a câştigat Ursul de Argint pentru regie, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. În anul 2017, Mihaela Drăgan joacă personajul principal al scurtmetrajului Magie Noir, regizat de Fanny Ardant. Actriţa este, de asemenea, trainer pentru Teatrul Oprimaţilor, unde lucrează cu femei rome din comunităţi pe problemele lor specifice. În plus, a susţinut mai multe conferinţe pe teme asemănătoare, ca de exemplu Producerea Teatrului Feminist Rom, şi a fost speaker pentru TEDxEroilor şi Creative Mornings. În prezent, lucrează la Berlin, la Teatrul Maxim Gorki şi la Teatrul Heimathafen Neukolln.
Ana Sorina Corneanu şi Mihaela Drăgan. Exemplul lor de dăruire este unul foarte rar. Două tinere modeste, cu o voinţă de fier, care au reuşit să schimbe prejudecăţi şi să treacă peste graniţe. Două creatoare înzestrate cu multe daruri, care doresc să dăruiască pe mai departe din prea plinul lor sufletesc. Acestea sunt actriţele Ana Sorina Corneanu şi Mihaela Drăgan, astăzi premiate UNITER!
Aplauze pentru întreaga Gală 2020! La mulţi ani pentru cei 30 de ani de la înfiinţarea UNITER! Felicitări! (George V. GRIGORE)
Sursa: uniter.ro / Foto: Andrei Gîndac, Adi Bulboacă