Dr. Nistor BECIA – în Marea Britanie
Nistor Becia este unul dintre absolvenţii Facultăţii de Psihologie şi Pedagogie din Braşov (în prezent Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele educaţiei), un tânăr remarcabil, care a dovedit că are potenţial încă din perioada studenţiei. Este doctor în Psihologie în Marea Britanie, unde este stabilit şi lucrează în domeniul clinic începând din anul 2009.
Nistor Becia şi-a început cariera în domeniul psihologiei în Marea Britanie imediat după absolvirea masteratului de Consiliere Psihologică şi Educaţională al Facultăţii de Psihologie şi Pedagogie din Braşov şi admiterea sa la un program de doctorat în cadrul Institutului Metanoia din Londra.
Pentru el, faptul că este absolvent al Universităţii Spiru Haret este un motiv de mândrie şi spune, de fiecare dată când are ocazia, că această facultate a fost o treaptă de lansare în lumea academică.
Până foarte recent, Nistor Becia a fost coordonatorul Departamentului Psihologic la Spitalul de Psihiatrie Priory din Ţara Galilor. În luna aprilie 2020 a devenit Directorul Clinic al serviciilor de autism şi dizabilităţi pe sudul Ţării Galilor, unde supervizează procesul de coordonare şi management al situaţiei de criză generate de epidemia virusului COVID-19 pentru persoanele cu dizabilităţi.
În paralel cu activitatea desfăşurată în sistemul de sănătate, Nistor Becia s-a făcut cunoscut şi în cadrul Societăţii Psihologilor din Marea Britanie (BPS) unde, pe durata studiilor sale de doctorat, a deţinut funcţia de ofiţer de legătură şi reprezentant al doctoranzilor, în felul acesta colaborând cu diferite universităţi din Marea Britanie.
După terminarea doctoratului, devine coordonator naţional al reţelei de dizabilităţi în cadrul diviziei de consiliere psihologică din Regatul Unit.
Nistor Becia este şi coautor al unor articole şi lucrări publicate cu colegi din cadrul societăţii psihologilor din Marea Britanie. Este actualmente implicat şi în colaborări la nivel internaţional în domeniul supervizării cu universităţi din Asia. Aici, supervizează studenţii la medicină care se specializează în domeniul psihologiei clinice şi al psihiatriei.
Păstrarea legăturii în domeniul academic cu rădăcinile sale din România se face prin intermediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov. Această facultate, pe 23 noiembrie 2018, în cadrul Conferinţei Internaţionale Psihologie, educaţie şi dezvoltare umană – Abordări în traumă, supervizarea şi practica reflexivă, i-a oferit Premiul de prietenie şi apreciere pentru succesul său în domeniul psihologic şi eforturile sale continue de a menţine o strânsă colaborare cu locul de unde a plecat şi unde va continua să inspire studenţi şi specialişti.
Camelia PETRUŞ – în Noua Zeelandă
Camelia PETRUŞ este absolventă a Universităţii Spiru Haret, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, promoţia 1997: „Nu îmi pot imagina viaţa mea profesională altfel decât cea pe care o am şi pe care o savurez din plin. Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Sociologie şi Psihologie, a pus în viaţa mea bazele unei cariere care mi-a adus nenumărate satisfacţii profesionale. Am avut privilegiul de a avea profesori de excepţie: Cornelia Tatu, Stan Panturu, Emil Risca şi alţii, pe care ştiu că îi voi purta în suflet toată viaţa. Fiecare dintre ei a deschis, cu pasiune şi dăruire, o uşă către cunoaştere în disciplinele din sfera sociologiei, psihologiei, educaţiei. Am avut un început bun, caracterizat de curiozitatea de a înţelege cum pot face viaţa mea şi a altora mai bună. În primul rând, am obţinut claritate în ceea ce mă priveşte pe mine, ca om, pregătit să dăruiască mai departe, cu pasiune, darul înţelegerii naturii umane. Ieşirea de pe băncile facultăţii a însemnat un nou început. Studiul, mână în mână cu practica, se continuă toată viaţa.” În anul 2002, Camelia a emigrat în Noua Zeelandă, unde a continuat cursurile post universitare. În prezent, lucrează ca psiholog în Psihologia Muncii la firma Lynch & Associates Ltd. în Auckland. „Îmi ador munca! Aştept cu nerăbdare fiecare zi în care pot contribui semnificativ la binele unei organizaţii, a angajaţilor şi a managerilor ei. Sunt recunoscătoare pentru alegerea pe care am făcut-o în anul 1993, de a deveni studentă la Spiru Haret. Succes tuturor celor care au ales acelaşi drum!
Rodica BOUNEGRU, absolventa Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, programul de studii Psihologie, promoţia 2016-2019, iubeşte viaţa, îi place natura şi îi place să interacţioneze cu oameni diferiţi de ea: „îmi place diversitatea culturală pe care o consider sursă nesfârşită de bogăţie interioară.” Pentru că i-au plăcut foarte mult cadrele didactice, iar experienţa de aici a ajutat-o să se dezvolte profesional şi personal, a ales să urmeze programul de masterat Psihologie Clinică şi intervenţie psihologică, la aceeaşi facultate, tot în cadrul Universităţii Spiru Haret. „Toţi profesorii mi-au plăcut foarte mult. Fiecare mi-a prezentat o altă perspectivă, o altă faţetă a psihologiei. De la fiecare am învăţat ceva, toţi fiind specialişti cu experienţă în domeniul lor.”