Consiliul Naţional al Elevilor, preşedinte: Rareş VOICU, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, preşedinte: Iulian CRISTACHE, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, preşedinte: Simion HANCESCU, Federaţia Sindicatelor din Educaţie SPIRU HARET, preşedinte: Marius Ovidiu NISTOR, Federaţia Naţională Sindicală ALMA MATER, preşedinte: Anton HADĂR, au adresat o Scrisoare deschisă Guvernului României, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România, Consiliului Naţional al Rectorilor, Comunităţilor academice din universităţile româneşti, prin care solicită: „să luaţi toate măsurile care se impun pentru a nu transforma unităţile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19.
Cu toate că mai sunt doar două săptămâni până la începutul anului şcolar, majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală. Aceeaşi situaţie o regăsim şi în instituţiile de învăţământ superior. Lipsa informaţiilor, precum şi a măsurilor concrete, au dus la instaurarea unei panici generalizate, atât în rândul angajaţilor din învăţământ, cât şi al elevilor, studenţilor şi părinţilor.
Este momentul să lăsaţi de-o parte discursul politicianist caracteristic campaniei electorale şi să vă implicaţi pentru a pregăti şcolile şi universităţile pentru noul an şcolar şi universitar. Fără echipamente de protecţie, fără dezinfectanţi, fără personal suficient şi fără procedurile adecvate unei asemenea situaţii, şcolile şi universităţile nu pot să-şi deschidă porţile!
Dincolo de ghiduri, recomandări şi alte asemenea documente care sunt încă în dezbatere publică, situaţia din şcoli şi din universităţi este gravă: în fiecare zi primim zeci de telefoane de la membrii noştri, care îşi exprimă nemulţumirea cauzată de incertitudinile acestui început de an şcolar şi universitar.
Nici până acum nu ştim sigur cine asigură dezinfectanţii, cine asigură măştile necesare protecţiei elevilor, studenţilor şi profesorilor, cine şi cu ce resurse achiziţionează laptopuri/tablete şi pentru ce categorii, nu ştim dacă angajaţii din învăţământ, elevii şi studenţii cu probleme medicale grave vor veni sau nu la şcoală, iar lista poate continua.
Starea de nesiguranţă generalizată privind începutul de an şcolar şi universitar, declaraţiile care se bat cap în cap, creează probleme în rândul tuturor românilor. Cu toţii suntem afectaţi în vreun fel sau altul, de la elevi şi studenţi, la personalul angajat şi până la părinţi şi bunici.
Autorităţile din România trebuie să trateze cu maximă responsabilitate situaţia din învăţământ, având în vedere pericolul la care vor fi supuşi elevii, studenţii şi personalul din acest sector de activitate.
Având în vedere cele enumerate mai sus, vă solicităm ca, în regim de urgenţă, să faceţi demersurile necesare pentru ca toate unităţile şi instituţiile de învăţământ să fie pregătite pentru începutul de an şcolar şi universitar. De asemenea, considerăm că este necesară o întâlnire la care să participe reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor locale şi ai actorilor din sistemul educaţional, pentru a discuta problemele la zi din sistemul educaţional.
Nu uitaţi: şcoala este bunul tuturor, de aceea trebuie făcut front comun pentru a o ajuta!”