• Echilibru emoţional, gândire critică, calm şi o bună pregătire profesională, aceste trăsături de personalitate sunt indispensabile pentru un detectiv particular de succes, consideră prof.univ.dr. Pavel Abraham, cadru didactic în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret, specializarea Detectiv particular. • A ocupat funcţii importante în instituţii de prestigiu, precum inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei, profesor la Centrul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Cadrelor MAI din Bucureşti, secretar de stat în cadrul MAI pentru relaţia cu Parlamentul, preşedinte al Agenţiei Naţionale Antidrog din cadrul Ministerului de Interne. Experienţa căpătată de-a lungul timpului l-a modelat într-un profesionist desăvârşit, care astăzi a ales să împărtăşească cunoştinţele sale generaţiilor viitoare de detectivi particulari. • Prof.univ.dr. Pavel Abraham ne spune cum este privită profesia de detectiv particular în România, ce pericole poţi întâmpina pe teren, dar şi viitorul acestui domeniu.
Pe parcursul carierei dumneavoastră, aţi ocupat diverse funcţii în instituţii de prestigiu. Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o şi pe care aţi vrea să o transmiteţi cursanţilor din cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret?
Munca neîntreruptă, cu onestitate şi respect faţă de toţi colaboratorii.
Ce este un detectiv particular, din punctul dumneavoastră de vedere?
Reprezentantul societăţii civile, alături de cetăţean pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în faţa autorităţilor publice.
În prezent, sunteţi avocat în cadrul Abraham&Associates. Consideraţi că este obligatoriu ca cei care doresc să se specializeze în acest domeniu, să fi absolvit Facultatea de Drept?
Facultatea de Drept reprezintă un avantaj, dar nu este o necesitate de abordare a acestui domeniu.
Ce trăsături de personalitate credeţi că ar ajuta pe cineva să reuşească în calitate de investigator privat?
Echilibru emoţional, gândire critică, calm şi o bună pregătire profesională.
Cum este privită munca de detectiv particular în România? Predomină bărbaţii sau femeile în practicarea acesteia?
Cu rezerve, încă nu avem o cultură a utilizării investigatorului privat pentru rezolvarea unor chestiuni de interes personal. Femeile sunt mai puţin reprezentate în profesie, dar, în opinia mea, ele ar avea un mai mare succes.
Cu ce fel de pericole te poţi întâlni pe teren?
Detectivistica este o profesie de risc, liberală, şi de aceea trebuie evitate conflictele intervenite între cei interesaţi când pot apărea ameninţări şi violenţe.
Care sunt satisfacţiile acestei meserii?
Trăiri personale intense, atunci când avem sentimentul că suntem utili şi am contribuit la triumful adevărului ascuns.
Care sunt situaţiile în care oamenii apelează la serviciile unui detectiv particular?
Insatisfacţii în relaţiile de cuplu, identificări de persoane, în procese civile şi penale, suspiciuni în relaţiile cu clienţi ai unor agenţi economici, bănci, firme de asigurări etc.
Există perioade mai aglomerate în care oamenii apelează la serviciile unui detectiv particular?
De regulă se apelează la detectivul particular în situaţii grele de criză sau conflict.
Cu ce fel de obstacole se confruntă un detectiv particular atunci când urmăreşte pe cineva timp îndelungat?
Lipsa mijloacelor performante de investigare, birocraţia şi opoziţia autorităţilor, resurse materiale reduse etc.
Internetul este de folos în acest domeniu sau reprezintă un impediment?
Primul pas în orice investigaţie îl reprezintă verificarea pe internet. Este cel mai bun aliat în orice început de investigaţie privată.
Care este relaţia dintre securitatea privată şi cea naţională din România?
Încă mai persistă unele turbulenţe în comunicare, neîncredere şi suspiciuni reciproce.
De ce ar alege o persoană să studieze la Colegiul Universitar Spiru Haret pentru a profesa în industria privată de securitate?
Pentru dobândirea cunoştinţelor şi deprinderilor necesare unei profesii de excepţie, în care satisfacţiile sunt la ele acasă în permanenţă.
Care este viitorul „ochilor din umbră” în România?
Va deveni un serviciu public indispensabil oricărui cetăţean care activează într-o lume din ce în ce mai complexă şi dificilă.
Ce sfaturi aveţi pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în acest domeniu?
Să se pregătească intens pentru noua meserie; să-şi procure tehnica de investigaţii performantă; să dovedească caracter şi empatie faţă de clienţi şi adversari, urmărindu-se promovarea adevărului în procesul de identificare a împrejurărilor de fapt concrete (dreptate=adevăr afişat, dovedit). (https://colegiuluniversitar.spiruharet.ro/blog/)