Primul an ENTAN – AC 18114
ENTAN – European Non-Territorial Autonomy Network
COST Action 18114 by Horizon 2020
• În proiectul Acţiunea COST 18114 – ENTAN, Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Economice Constanţa, a obţinut poziţia de instituţie coordonatoare pentru România, făcând parte din Comitetul de Management al Acţiunii, care, în prezent, reuneşte reprezentaţi ai universităţilor şi/sau instituţiilor de cercetare din 28 de state. • ENTAN este o acţiune aprobată de Consiliul European pentru Ştiinţă şi Tehnologie – COST, ca parte a programului Orizont 2020 (cel mai mare program de cercetare şi inovare al Uniunii Europene). • Echipa României este formată din cadre didactice de la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Economice Constanţa, şi de la Universitatea Ovidius Constanţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative: membri în Comitetul de Management: conf. univ. dr. Flavia Ghencea (Universitatea Spiru Haret) şi prof.univ.dr. Adrian Stoica (Universitatea Ovidius) şi membri supleanţi: conf.univ.dr. Laura Patache (Universitatea Spiru Haret) şi prof.univ.dr. Vasile Drăghici (Universitatea Ovidius). • Obiectivul principal al Acţiunii este de a analiza modul în care formele pe care le poate îmbrăca autonomia non-teritorială (NTA) pot rezolva – sau măcar atenua – conflictele naţionale în state unde comunităţile etnice revendică recunoaşterea unor drepturi la nivel naţional.
Articolul de faţă are în vedere două scopuri: pe de o parte, să facă cunoscută activitatea reţelei, care are în momentul de faţă mai mult de 100 de membri din 35 de ţări europene, şi, pe de altă parte, să conştientizeze, să aducă în prim-planurile conducătorilor, liderilor politici, experţilor şi comunităţilor reprezen-tative informaţii despre potenţialul autono-miei non-teritoriale ca factor de succes în mana-gementul şi promovarea diversităţii culturale.
Într-adevăr, interesul faţă de răspunsurile autonomiei non-teritoriale la întrebările aduse de cererile etno-culturale pare să primească o atenţie sporită în rândul decidenţilor politici şi al profesioniştilor. Tensiunile etnice redirecţionate şi revendicările secesioniste, împreună cu migraţiile masive declanşate de războaie, privarea economică sau schimbările climatice ne obligă să revizuim modelele existente şi să căutăm noi soluţii. Deşi autonomia non-teritorială nu este un concept inedit, aplicarea lui în contexte istorice şi contemporane diverse invită la o analiză mai atentă tocmai datorită promisiunii sale de a oferi răspunsuri la provocările recente. Aşa cum a sugerat prof. Tove Malloy în discursul său de deschidere la prima conferinţă ENTAN, organizată la Belgrad pe 22 şi 23 noiembrie 2019, autonomia non-teritorială devine din ce în ce mai mult un instrument de guvernare a diversităţii, folosit pentru abilitarea grupurilor minoritare etno-culturale.
Acţiunea COST – AC 18114 ENTAN – https://entan.org/about/
ENTAN – Reţeaua europeană de autonomie non-teritorială, fiind o acţiune COST destinată examinării conceptului de autonomie non-teritorială, se concentrează în special pe aranjamentele privind autonomia non-teritorială pentru reducerea tensiunilor interetnice în cadrul unui stat şi pe adaptarea nevoilor diferitelor comunităţi, prevenind, în acelaşi timp, apelurile la apartenenţa la stat. Acţiunea dezvoltă abordările recente în teoriile şi practica născute de: subiectul diversităţii culturale; drepturile minorităţilor (inclusiv drepturile lingvistice şi educaţionale); funcţiile statului şi suveranitatea; soluţionarea conflictelor prin acorduri de politici; elaborarea politicilor şi incluziunea. Obiectivul principal este de a cerceta mecanismele şi politicile existente privind autonomia non-teritorială şi de a dezvolta noi modalităţi de adaptare a diferenţelor în contextul provocărilor tot mai mari care decurg din globalizare, regionalizare şi integrare supranaţională europeană. Reţeaua favorizează activitatea de grup interdisciplinară şi multidisciplinară şi asigură instruirea şi abilitarea cercetătorilor, în special a celor tineri, prin organizarea de manifestări ştiinţifice, conferinţe academice şi publicaţii, precum şi prin difuzarea rezultatelor către factorii de decizie, organizaţiile societăţii civile şi comunităţi.
ENTAN adună cercetători din peste 35 de state, organizaţi în patru grupuri de lucru (https://entan.org/working-groups/): • Grupul de lucru 1 (WG1) – intitulat Autonomie teritorială: aspecte juridice şi politice/ Non-territorial autonomy: legal and political aspects are ca scop explorarea modelelor şi practicilor actuale ale NTA la nivel regional, naţional şi internaţional. • Grupul de lucru 2 (WG2) – Identităţi culturale/ Cultural identities îşi propune să dezvolte cercetări comparative în domeniile studiilor culturale, politicii identitare socio-lingvistice, arte, ştiinţe socio-umane şi nu numai, cu scopul de a analiza prin comparaţie aranjamente NTA şi de a explora potenţialul lor de utilizare în rezolvarea conflictelor şi gestionarea diversităţii. • Grupul de lucru 3 (WG3) – Dezvoltare regională şi socio-economică: stimulente şi resurse/Regional and socioeconomic development: incentives and resources – analizează stimulentele şi practicile economice existente în comunităţi minoritare şi determină echilibrul social între nevoi şi resurse. Scopul principal este reprezentat de explorarea stimulentelor şi resurselor economice puse la dispoziţia structurilor de guvernare autonomă a grupurilor etno-culturale ca mijloc de a construi democraţii incluzive, echilibru social şi societăţi stabile şi prospere. • Grupul de lucru 4 (WG4) – Curs universitar în autonomie teritorială/ University course on Non-Territorial Autonomy – grup de lucru orizontal, care îşi propune să adune şi să sistematizeze rezultatele celorlalte trei grupuri de lucru, producând o bibliografie NTA şi materiale didactice utilizate ulterior pentru proiectarea şi elaborarea unui curs universitar privind autonomia non-teritorială NTA course – care va putea fi folosit în curriculumul universitar de către diferite instituţii academice.
În continuare, prezentăm acţiunile desfăşurate în cadrul AC 18114 – ENTAN pe parcursul primului an de implementare.
Acţiunea COST – 18114-ENTAN a debutat în 28.02.2019 la sediul COST din Bruxelles, odată cu prima întâlnire a Comitetului de Management, la care au participat reprezentanţi din 24 de state. (https://entan.org/entan-activity/kickoff-meeting-in-brussels/)
La această primă întâlnire, la care a fost prezent coordonatorul proiectului pentru România, conf. univ. dr. Flavia Ghencea, pe lângă prezentarea participanţilor, a fost organizată o instruire cu scopul familiarizării cu regulile COST, s-au adoptat o serie de rezoluţii pentru organizarea activităţii ulterioare şi s-au creat bazele colaborării pentru următorii 4 ani. România a fost nominalizată să facă parte din Comisia de acordare a granturilor pentru Misiuni Ştiinţifice pe Termen Scurt – STSM. S-au văzut deja şi primele rezultate care exced activităţilor propriu zise ale proiectului: o ofertă pentru o bursă de cercetare la Viena într-un proiect similar din partea partenerului din Austria, o invitaţie la o şcoală de vară organizată în Ungaria şi, nu în ultimul rând, contacte noi cu universităţi din alte 27 de state. Apreciem că toate acestea contribuie considerabil la creşterea gradului de vizibilitate a României.
Urmând programul stabilit la Bruxelles, Comitetul de Management s-a întrunit pe 06.06.2019, la Skopje, la sediul University American College. (https://entan.org/entan-activity/second-meeting-in-skopje/)
La această întâlnire s-a aprobat lansarea a trei apeluri: prima Conferinţă ENTAN – organizată la Belgrad în perioada 22-23 noiembrie 2019; primul apel pentru misiuni ştiinţifice pe termen scurt – STSM şi primul apel pentru granturi pentru participarea la conferinţe dedicate ţărilor ţintă de incluziune. Datorită acestor oportunităţi, cercetătorii, doctoranzii, studenţii sau masteranzii pot participa la evenimente ştiinţifice de anvergură (conferinţe internaţionale, programe de cercetare, mobilităţi de scurtă durată etc) la care îşi pot prezenta rezultatele cercetărilor şi pot lua contact cu situaţii asemănătoare din alte comunităţi. În cadrul acestei întâlniri s-a schiţat harta întâlnirilor pentru următoarele activităţi majore; menţionăm votul pentru alegerea României drept gazdă a Conferinţei ENTAN în 2021. Tot la Skopje a avut loc şi prima întâlnire a grupurilor de lucru (WG) în care s-au stabilit o serie de strategii pentru prima conferinţă ENTAN şi s-au întocmit planuri pentru activităţile viitoare, care să permită atingerea scopurilor declarate ale proiectului. România este reprezentată în WG 1 – legal and political aspects – de conf.univ.dr. Flavia Ghencea şi prof.univ.dr. Adrian Stoica; ambii au participat activ la discuţii, prezentând reglementările legale din România privitoare la autonomia non-teritorială.
Prima Conferinţă ENTAN – Non -Territorial Authonomy as a Form of Plurinational Democracy: Participation, Recognitoin, Reconciliation, Belgrad, 22 – 23.11.2019.
Au participat cercetători din 23 ţări: Macedonia de Nord, Serbia, Grecia, Danemarca, Croaţia, Israel, Italia, Cehia, Slovacia, Bosnia- Herţegovina, Letonia, Polonia, Canada, România, Bulgaria, Ungaria, Germania, Spania, Marea Britanie, Lituania, Ucraina, Franţa, Elveţia (https://entan.org/entan-activity/1st-entan-conference-in-belgrade-22-23-november-2019/).
Au fost prezentate 52 de lucrări structurate pe 14 secţiuni. Evenimentul s-a deschis cu prezentarea lucrării profesorului emerit Ephraim Nimni, profesor asociat al Universităţii Queen’s din Belfast, Marea Britanie, cu o vastă experienţă în cercetare, keynote speaker al conferinţei, autor şi coautor al mai multor cărţi şi studii care abordează problematica conflictelor etnice, democraţiei, statelor plurinaţionale, autonomiei teritoriale şi non-teritoriale, Autonomia non-teritorială în statele plurinaţionale: „The time is now”.
Şase cercetători din România au prezentat lucrări care abordează aspecte cum ar fi: strategiile româneşti privind educaţia şi ocuparea minorităţii de etnie romă, implementarea Regulamentului privind drepturile minorităţilor în România, în special în ceea ce priveşte utilizarea limbilor minoritare sau perspectivele autonomiei non-teritoriale din Republica Moldova: • Flavia Ghencea, Mihnea Drumea – Implementing regulation regarding minorities right in Romania – special overview on the legal frame of Romanian law and constitution, publicată în Journal of Economic Development, Environment and People nr 2/2020, (http://ojs.spiruharet.ro/index.php/jedep/index;) • Laura Patache, Octav Neguriţă – An Overview on Romanian Strategies Regarding Roma Minority Concerning Education and Employment, publicată în Journal of Economic Development, Environment and People nr 2/2020, (http://ojs.spiruharet.ro /index.php/jedep/index;) • Florin Tudor, Valentina Cornea, Adriana Matic – The perspectives of the non-territorial autonomy of the Republic of Moldavia.
Misiuni Ştiinţifice pe Termen Scurt (STSM). Pe parcursul primului an de proiect au fost alocate 12 STSM-uri pentru care au candidat mai mulţi cercetători. România a obţinut unul dintre ele – conf.univ.dr. Flavia Ghencea, proiect de cercetare la Universidad Carlos III de Madrid, cu tema: Spain: A special legal model of preserving natural identity– (https://entan.org/entan-activity/spain-special-legal-model-of-preserving-natural-identity/)
De asemenea, Universitatea Spiru Haret a fost gazda unui STSM, invitata noastră fiind prof. Immaculada Collomina din Spania.
Finalul primului an a mai avut un scop atins, realizarea de către cercetătorii ENTAN a primei bibliografii privind autonomia non-teritorială. Această bază de date exhaustivă cuprinde titlurile ştiinţifice dintr-o serie de discipline, precum şi o serie de proiecte de cercetare recente şi în curs şi cursuri universitare – toate legate de problemele drepturilor minorităţilor şi ale autonomiei non-teritoriale. Este o bază deschisă, fiind actualizată permanent prin contribuţiile cercetătorilor din toate statele membre. Încurajăm astfel cercetarea continuă şi dezbaterile critice cu privire la noile modele de autonomie non-teritorială care ar corespunde nevoilor contemporane de guvernare comunitară, participare civică şi incluziune socială.
A treia întâlnire a Comitetului de management, programată a fi găzduită de Potugalense Universidad, din Porto, a avut loc, la data propusă, 22.05.2020, însă în mediul online, din cauza restricţiilor de deplasare impuse de situaţia specială a pandemiei de COVID-19.( https://entan.org/entan-activity/third-mc-meeting-online/). Au fost reprezentate 32 de ţări.
Agenda a inclus prezentarea şi analiza Raportului primului an de Acţiune – pre-zentat de preşedintele ei, prof. Ivan Dodovski. S-au adoptat decizii pentru activităţi care urmează a se desfăşura în al II-lea an al acţiunii: Primul Training School – septembrie 2020; a doua conferinţă ENTAN – 6-7 noiembrie 2020, la Budapesta, lansarea apelurilor pentru granturi de participare la conferinţe pentru cercetătorii din ITC şi pentru desfăşurarea unor noi STSM-uri.
S-a reconfirmat votul pentru locaţiile anului III – România fiind confirmată ca organizatoare a celei de-a III-a conferinţe ENTAN, la Constanţa.
Suntem în grafic, suntem mândri de realizările primului an, şi îi aşteptăm cu nerăbdare pe următorii. Dovedim a fi o reţea serioasă, cu oameni pasionaţi, cu o echipă inimoasă care manageriază cu profesionalism întreaga activitate.
Reţeaua din România se dezvoltă şi ea, activităţile şi rezultatele se diseminează din ce în ce mai mult, dovadă interesul crescând pentru obţinerea de informaţii şi participarea la activităţi viitoare. S-au legat prietenii, colaborări şi se stabilesc proiecte viitoare comune. COST îşi atinge scopul în fiecare zi. Colegii sunt la curent cu informaţiile la zi, în primul rând datorită site-ul ENTAN, care este administrat profesionist, completat în timp real şi continuu.
Aspectele prezentate doresc să evidenţieze calitatea deosebită a acţiunii AC18114 – ENTAN în care suntem implicaţi şi pentru care coordonăm reţeaua naţională de cercetători.
Putem, aşadar, să mulţumim tuturor membrilor ENTAN pentru implicarea lor în primul an de funcţionare a reţelei noastre. Aprecierile directe ale echipei din România se adresează cu precădere echipei din Macedonia, d-lui Ivan Dodovski, Action Chair, dlui Demjan Anatoli Golubov, manager Grant ENTAN, pentru asistenţa lor continuă.
De asemenea, ne exprimăm recunoştinţa faţă de liderii şi vice-liderii grupurilor de lucru, precum şi către coordonatorii diferitelor comitete ale ENTAN.
Mulţumiri speciale tuturor colaboratorilor reţelei, care au făcut posibil acest parcurs, evidenţiat de Marina Andeva în editarea Raportului anual, cea care a făcut posibilă colectarea şi organizarea diverselor materiale într-o publicaţie semnificativă, care sperăm că va inspira interesul suplimentar pentru studiul şi aplicarea autonomiei non-teritoriale.
Şi, în final, mulţumiri conducerii instituţiilor din care facem parte pentru suportul permanent pe care ni l-au acordat în acest an de proiect. (Conf.univ.dr. Flavia GHENCEA, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Economice Constanţa, Universitatea Spiru Haret, MC member AC 18114 – ENTAN; Prof. univ.dr. hab. Adrian STOICA-CONSTANTIN, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Universitatea Ovidius, Constanţa)
Aveţi în vedere, pentru informaţii suplimentare şi participarea la activităţile propuse de Acţiune, următoarele linkuri:• https://entan.org ; • https://www.facebook.com/ENTANetwork/; • https://sjse-ct.spiruharet.ro/cercetare/237-cost-action-ca-18114-entan; • https://entan.org/ entan-activity/non-territorial-autonomy-in-theory-and-practicea-2020-report/