Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră USH oferă susţinere emoţională, atât online, cât şi telefonic, persoanelor care depăşesc mai greu provocările existente în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus.
Deşi stilul nostru de viaţă s-a schimbat dramatic, nu trebuie să permitem ca îngrijorarea să se transforme în panică, consideră psihologul Victoria Stan, director al Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră USH.
Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru întreaga societate. De aceea, pentru a depăşi cu bine noua realitate, este esenţial să ascultăm sfaturile autorităţilor, să eliminăm fake news-urile şi să ne menţinem sănătatea emoţională. Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră USH vine în sprijinul populaţiei cu şedinţe gratuite de consiliere.
Trecem cu toţii printr-o criză fără precedent în viaţa noastră, ne sunt impuse constrângeri, ne este frică de moarte, ne este frică de singurătate, simţim că nu există rezolvare, nu deţinem controlul. Anxietatea este experimentată la nivel cognitiv, emoţional, dar, poate lua şi forma simptomelor fizice, în cazul când nu este conştientizată. Atacul de panică este diferit, începe brusc, aparent fără o cauză şi atinge un maxim în 10 minute după care se stinge în următoarele aproximativ 10 minute. Simptomele pot cuprinde: palpitaţii, senzaţii de sufocare, disconfort abdominal, transpiraţii, ameţeală. Anxietatea şi atacul de panică trebuie tratate deoarece funcţiile corpului sunt perturbate, este ca şi când ai fi într-o continuă alergare, este o solicitare anormală pentru organism şi pentru psihic.
Primul pas este recunoaşterea simptomelor, adică să nu confundăm anxietatea cu oboseala, boala etc. Recunoaşterea emoţiilor nu este mereu uşoară. Fiecare este expert în viaţa lui, noi ştim cel mai bine care sunt lucrurile care ne liniştesc, unii poate fac meditaţie, yoga, băi cu arome, exerciţii fizice, muzică, limitarea factorilor care ne agită sau putem vorbi cu cineva care ne susţine.
În momentul de faţă, există un grad ridicat de panică în rândul populaţiei, dacă ne raportăm la comportamentul la cumpărături. Însă putem corecta acest lucru…
Frica şi instinctul de supravieţuire sunt emoţii fundamentale menite să ne apere viaţa. Foarte multe reclame fac apel la emoţii fundamentale (plăcere, frică etc.), dar suntem fiinţe inteligente, emoţiile noastre sunt modulate de raţiune. Vedem că în China după două luni de carantină viaţa începe să reintre în normal. Nu se pune problema de a fi lipsiţi de hrană, trebuie să recunoaştem că suntem cu toţii îngrijoraţi şi acest lucru trebuie să ne facă responsabili. Dacă vom asculta sfaturile autorităţilor de a sta în casă cât mai mult timp, viaţa va reintra în normal într-un timp mai scurt.
Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră USH oferă gratuit consiliere şi susţinere psihologică
Dincolo de tragedia prin care trece umanitatea, frumuseţea sufletului omenesc ne dă speranţă, fiecare doreşte să contribuie în felul său. Medicii îşi fac meseria cu dedicaţie şi pentru asta merită un respect special, unii donează bani, croitorii fac măşti, alţii fac cumpărături pentru bătrâni, cercetătorii caută soluţii, psihologii fac ceea ce ştiu cel mai bine – se îngrijesc de sufletul oamenilor.
Psihologii şi consilierii din cadrul CCOC USH sunt alături de toţi oamenii care au nevoie de sprijin prin suport psihologic oferit la telefon sau prin e-mail.
În funcţie de nevoile exprimate, sesiunile de suport psihologic pot fi cuprinse între 15 şi 35 minute.
Persoanele interesate ne pot contacta prin e-mail la adresa aminaruxandra@yahoo.com sau telefonic: 0742826114, 0721707887.
Multă sănătate!