A VII-a ediţie a Festivalului-concurs de folk Adrian Păunescu
Se ştie din istorie despre intrarea lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti, la data de 21 martie 1821, în fruntea unei armate de trei mii de panduri şi o mie cinci sute de arnăuţi. Este cunoscut şi faptul că mai bine de două luni de zile, până în 27 mai, a stat în tabăra sa din zona Cotroceni. A fost interesant pentru mine să aflu că, în amintirea marelui revoluţionar şi conducător al pandurilor, a fost ridicată o statuie, iar, pe fostul amplasament al taberei sale, un liceu poartă cu mândrie numele marelui Tudor Vladimirescu. Am ales să stau de vorbă cu directorul Liceului teoretic Tudor Vladimirescu, domnul profesor Pavel Lazarov, despre Festivalul-concurs de folk, care a ajuns la a şaptea ediţie şi se va desfăşura şi anul acesta pe fostul amplasament al taberei lui Tudor Vladimirescu, adică în sala Adrian Păunescu a liceului care poartă numele marelui pandur.
Pavel Lazarov: De şase ani organizăm Festivalul-concurs de muzică folk Adrian Păunescu. Nu ştiu dacă aţi observat, sub noi se află sala de festivităţi, care poartă numele marelui poet. Festivalul-concurs creşte de la an la an. Anul trecut am avut participanţi din cinci judeţe. În fiecare an, preşedintele juriului este Andrei Păunescu, fiul marelui poet, care la rândul său este scriitor şi cantautor.
Reporter: Este foarte interesant să aflu că există licee unde tinerii mai ascultă muzică folk şi rock
Pavel Lazarov: La momentul la care am iniţiat festivalul erau mulţi sceptici, dar cu promovarea de rigoare am reuşit să atragem, evident şi prin artiştii invitaţi să cânte. Se îmbină două lucruri, pe de o parte, muzica folk, care atrage – o mulţime de copii ţin o chitară în mână – şi, în al doilea rând, poezia lui Adrian Păunescu. Nu se poate să vorbeşti despre folk, fără să vorbeşti despre Adrian Păunescu! Oricum stilul folk rămâne mereu la modă. În ciuda opiniei generale, elevii sunt atraşi de muzica de calitate, fiindcă au discernământ. La Craiova este un grup folk. Se numeşte chiar Generaţia Folk, condus de Mădălina Amon. Sunt în jur de o sută de copii care participă an de an aici, la festival, şi în alte părţi. Anul trecut, Premiul I la Interpretare a fost luat de un elev de la Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir de la Breaza. Am avut participanţi foarte buni de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr. Am avut participanţi foarte buni şi din Vâlcea.
Reporter: Ce ne puteţi spune cu privire la cea de a VII-a ediţie care se va desfăşura pe 19 martie începând cu ora 10.00?
Pavel Lazarov: Festivalul se desfăşoară în Săptămâna Altfel, în general în preajma zilei liceului, adică 21 martie. Anul acesta, festivalul se va desfăşura un pic mai devreme, pe 19 martie, fiindcă trebuie să ţin cont şi de agenda artiştilor. Iată ce trebuie să ştie cei care vor veni să vadă spectacolul. Evenimentul ar trebui să aibă loc pe 19 martie la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, chiar în sala care poartă numele poetului.
Timp de aproape patru ore, elevii vor participa la cele două secţiuni – interpretare şi creaţie. Micii artişti vor urca pe scenă, acolo unde vor concura alături de alţi 50 de elevi din Capitală, dar şi din ţară. În Sala Adrian Păunescu va răsuna muzica folk cântată de micii artişti, iar sala va fi umplută de aplauze la fiecare final de melodie.
Fiecare şcoală participă cu interpreţi individuali sau cu un grup de elevi, atât la secţiunea de interpretare, cât şi la cea de creaţie. Elevii care s-au înscris în concurs şi au primit undă verde pentru a participa vor fi obligatoriu însoţiţi de un cadru didactic. Fiecare participant va prezenta o piesă folk pe versurile lui Adrian Păunescu, dar aceasta nu va depăşi durata de 4 minute. Soliştii vocali se vor acompania singuri la chitară sau la un alt instrument specific muzicii folk. Nu este permisă participarea concurenţilor cu negativ. Juriul va fi compus din specialişti în domeniu. Preşedintele juriului va fi Andrei Păunescu, care va participa la festival şi în calitate de invitat special. Hotărârile juriului nu pot fi contestate. Premiile festivalului-concurs de folk se vor acorda pentru: Interpretare, locul I; II; III, Creaţie, locul I; II; III; şi Premii speciale pentru participare. Va fi un spectacol absolut fabulos!
Reporter: Mai sunt elevii de azi atinşi de fiorul patriotic, fără nicio interferenţă cu zona politicului?
Pavel Lazarov: Am avut tot felul de manifestări de Ziua Liceului. Acum câţiva ani a fost de fapt o săptămână a liceului. Am reluat traseul lui Tudor Vladimirescu. Am mers cu două autocare şi am pornit de la Padeş. Am poposit şi la Târgu Jiu, unde este Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu. Am profitat de loc ca să vizităm şi Mânăstirea de la Tismana şi opera lui Brâncuşi. Am reluat traseul, iar în Ziua liceului, pe 21 martie, sprijiniţi de Jandarmerie şi de Poliţia Rutieră, am avut cea mai mare manifestare din istoria liceului. Au venit şapte jandarmi cu cai, unul dintre ei a fost îmbrăcat în costumul în care a jucat Emanoil Petruţ, ceilalţi au fost îmbrăcaţi în panduri, încă vreo 40 de elevi îmbrăcaţi în jieni, toţi în costume naţionale. Au venit colegii noştri de la şcoala de muzici militare, cu fanfara, şi mulţi elevi, părinţi şi foştii elevi, practic o coloană ce trecuse de Apaca şi încă nu ieşiseră toţi din curtea şcolii. Aproximativ 2000 de participanţi.
Noi facem foarte frecvent tot felul de spectacole şi cântări în sală şi văd reacţia sălii, când se cântă muzică populară. Nici muzica populară nu este perimată. Ba chiar le place. Se ridică şi fac hore.
Reporter: De la horă ne întoarcem iar la şcoală şi vă întreb cum au trecut elevii dumneavoastră de simularea pentru bacalaureat?
Pavel Lazarov: Suntem în limite normale. Sigur, este o etapă intermediară. Eu nu iau de referinţă rezultatele de acum. Trebuie să ţinem cont că se va schimba inclusiv nivelul de dificultate al subiectelor. Noi avem promovare cam 92%, 93% în sesiunea de vară şi ne ducem către 97%, în cea de toamnă. (Ciprian C. VASILESCU)