Echipa de Robotică a României AutoVortex a participat la
FIRST Rusia Robotics Championship (Siberia, 13-15 februarie 2020)
• AutoVortex a obţinut locul I şi medalia de Aur şi a stabilit un nou record euroasiatic la puncte, adică 120, cel mai mare scor de până acum. În plus, echipa AutoVortex a primit Innovate Award pentru robotul cel mai ingenios şi avansat din punct de vedere tehnic. Acest rezultat confirmă statutul de lider internaţional al Echipei de Robotică a României AutoVortex.
• În urma acestui rezultat, AutoVortex a fost invitată să reprezinte România la Campionatul Mondial de Robotică, Maryland – SUA, iunie 2020.
• În urma acestui rezultat, AutoVortex a fost invitată să reprezinte România la Campionatul Mondial de Robotică, Maryland – SUA, iunie 2020.
După cum v-am informat, Echipa de Robotică a României AutoVortex a participat la Sankt Petersburg, între 21 şi 22 decembrie, la Competiţia Regională de Robotică din Rusia. AutoVortex a reuşit să intre în finală. După obţinerea locului al II-lea la faza regională, echipa a fost calificată pentru faza lor naţională. Ruşii i-au invitat. Numai că, vă aduceţi aminte, Ionuţ Panea, coordonatorul Echipei de Robotică Autovortex, declara în decembrie: Sincer, după incidentul din finală, nu prea cred că vom merge mai departe la ei…
Numai că destinul a făcut ca planurile să le fie dejucate.
Ionuţ Panea ne spune cum s-au petrecut lucrurile: Noi aveam un plan clar pentru 2020, mai complex. Ar fi trebuit să mergem la o competiţie în India şi la o alta în Coreea de Sud. În ultimul moment, cei din India au spus că nu ne mai pot primi, fiindcă pericolul este foarte mare. Mai mult, că am putea să le demoralizăm echipele, mai bine să încercăm să participăm în 2021. După care, am început să ne pregătim pentru Coreea de Sud. Ne-am luat biletele. Ne-am pregătit de plecare şi fix a doua zi am primit un e-mail de la organizatori că s-au panicat din cauza avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Au luat, practic, decizia să amâne concursul pe o perioadă nedeterminată. Pentru noi a fost un dezastru. Dădusem banii pe bilete. Cheltuisem mult pentru pregătiri şi rezervări. Eram la pământ. Preţul estimativ al deplasării era de 7000 euro. Nu se putea face nimic pentru Coreea de Sud. La aeroport nu am găsit înţelegere să ne returneze banii, dar le-am spus despre posibilitatea de a pleca în Rusia, la FIRST Rusia Robotics Championship, unde ne calificaserăm în decembrie. Concursul urma să aibă loc în săptămâna imediat următoare, adică în zilele de 13 şi 15 februarie. Cei de la aeroport au sunat la Moscova şi au solicitat să facă o excepţie, explicând că sunt o companie aeriană de stat şi că doresc să ne schimbe biletele şi, implicit, destinaţia. Am reuşit deci să schimb destinaţia, dar am plătit o penalizare. I-am anunţat pe ceilalţi şapte membri ai Echipei de Robotică AutoVortex. Iniţial, ei nu au dorit să revină în Rusia. Erau pregătiţi pentru Coreea de Sud. Până la urmă au acceptat, având în vedere că roboţii erau gata de drum. Desigur, vorbim despre alte condiţii de joc. Competiţia s-a desfăşurat în Siberia. A fost un frig excesiv şi o locaţie neprietenoasă; a compensat cumva căldura oamenilor de acolo. După ce am anunţat că mergem în Siberia, organizatorii au obţinut o maşină şi s-au ocupat de noi. Acolo am aflat că eram în competiţie noi, din România, o echipă din Kazahstan, una din Estonia şi foarte multe echipe din Rusia. Organizatorii au făcut şi un spectacol, unde mascotele, reprezentând nişte roboţi, ne-au făcut să ne simţim foarte bine. Apoi ne-au permis să ne plimbăm cu sănii trase de câini. Prietenoşi faţă de data trecută, când organizatorii ne-au băgat beţe în roate, la Sankt Petersburg. Ăsta era motivul principal pentru care nu voiam să revenim în Rusia, dar bine că istoria nu s-a repetat şi am putut să ne concentrăm pe concursul de robotică.
De data asta am fost opt persoane, adică eu, în calitate de coordonator, şi şapte elevi de la licee din Bucureşti, care sunt membri ai Echipei de Robotică AutoVortex. O să îi şi numesc pe cei care au format două echipe ale României, care, în finală, au format Alianţa României AutoVortex: Andrei Stan, Gabriel Pitic, Dimitrie Cudrici, Alexandru Grădinaru şi Ştefan Roşca – de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Dunuţa Andrei – Colegiul Naţional Sf. Sava şi Vasile Theodor – de la Colegiul Naţional Ion Neculce. Cei doi roboţi ai României, construiţi şi programaţi în Java de membrii AutoVortex, au fost concepuţi şi realizaţi de eşalonul 2 şi 3 al AutoVortex, adică nu de cei mai experimentaţi. Au avut foarte multă ambiţie să-i monteze. Am participat cu unul dintre roboţii făcuţi pentru Coreea de Sud, care a mai avut nevoie de nişte reglaje de ultim moment. Trebuie să vă spun că în Rusia se desfăşoară concursuri foarte grele, la care se adaugă şi particularităţi, cum a fost şi cazul Siberiei, mă refer la frig excesiv. Mai mult, am fost foarte stresaţi de schimbările de pe ultima sută de metri şi am uitat să luăm în bagaje piese de schimb pentru cei doi roboţi, cu care am participat. Noroc că nu s-au defectat, dar şi noi am avut grijă să nu tragem de ei la maximum. Am avut un şoc la concurs. Era foarte multă energie statică. Pe orice puneai mâna, te curenta. A trebuit să cumpărăm un spray antistatic, dar, după ce îl porneam, robotul fiind foarte complex, se descărca şi iar trebuia să îl dăm cu spray… şi tot aşa. Organizatorii nu se loveau de problema acesta fiindcă aveau roboţi mai mici, de complexitate medie, dar ne-au înţeles şi în cele din urmă am jucat toate meciurile de calificare cu brio şi, în finală, am format alianţa care s-a luptat cu cele mai bune două echipe ruseşti. Finala a fost câştigată de Alianţa României AutoVortex, care a stabilit cu această ocazie un nou record euro-asiatic la puncte, adică 120, cel mai mare scor de până acum. În plus, echipa AutoVortex a primit Innovate Award pentru robotul cel mai ingenios şi avansat din punct de vedere tehnic. Acest rezultat confirmă statutul de lider internaţional al Echipei de Robotică a României AutoVortex şi adaugă un nou trofeu de locul I la palmaresul de 6 victorii consecutive în Rusia şi peste tot în jurul lumii, respectiv, în Coreea de Sud, Hong Kong, Australia, Africa de Sud, Canada, Israel, Olanda, Germania, Spania, Franţa şi Cehia.
În urma câştigării locului I, Echipa de Robotică a României AutoVortex a fost invitată să reprezinte România la Campionatul Mondial de Robotică din Maryland, SUA, din iunie 2020, unde sunt admise doar cele mai bune echipe din lume. Până atunci, Echipa de Robotică a României AutoVortex urmează să joace regionala de calificare de la Bucureşti în cadrul BRD FIRST Tech Challenge Romania, care va avea loc între 20 şi 22 martie la Sala Polivalentă, în ideea de a se califica în România pe faza naţională şi de a ajunge şi la competiţia din Statele Unite ale Americii de la Detroit. (Ciprian C. VASILESCU)