Şcoala ca o fereastră spre cele mai înalte culmi ale performanţei
Colegiul Naţional Emil Racoviţă (CNER) este o instituţie de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din Bucureşti, situată în sectorul 2, pe Şoseaua Mihai Bravu nr. 169. CNER are ofertă educaţională pentru clasele I-XII şi un specific sportiv, aici pregătindu-se înotători, poloişti, săritori în bazin, dar şi practicanţi ai altor sporturi, precum tenis, pentatlon modern sau atletism.
CNER poartă în spatele său 172 de ani de istorie şi performanţă, numeroase personalităţi ale vieţii publice româneşti învăţând aici până în prezent, precum multipla campioană olimpică şi mondială la gimnastică Nadia Comăneci, multiplul campion mondial la gimnastică Marian Drăgulescu, fotbalistul Florin Radu Răducioiu, tenismenii Raluca Olaru şi Victor Hănescu, înotătorul Dragoş Coman, atletul Sorin Matei, pentatlonistul Adrian Toader, poloiştii Florin Muşat şi Tiberiu Negrean şi mulţi alţii.
Şoseaua Mihai Bravu. Numărul 169. Colegiul Naţional Emil Racoviţă. În 1732, Nicolae Ceauşul ctitorea Mănăstirea Caimata, nu departe de Piaţa Rosetti de astăzi, în cadrul căreia a luat naştere, în anul 1847, Şcoala nr.2 Caimata, una dintre primele instituţii de învăţământ public din Bucureşti. În octombrie 1935 a început construcţia actualului local, după proiectele marelui arhitect din perioada interbelică, Horia Creangă. Localul a fost inaugurat in 11 decembrie 1941 în prezenţa Regelui Mihai, a Familiei Regale, a autorităţilor vremii. 172 de ani de învăţământ, de educaţie, de istorie: Colegiul Naţional Emil Racoviţă.
Profesoara Diana Florentina Basalic, directorul colegiului: Este un liceu cu tradiţie. În decursul timpului a cunoscut mai multe forme de învăţământ: şcoală tehnică, apoi liceu sportiv, începând cu anul 1975. Poziţionarea privilegiată în zona Complexului Sportiv Naţional (fostul 23 August) a determinat autorităţile de la acea vreme să decidă introducerea învăţământului sportiv şi înfiinţarea clubului sportiv al liceului. Atunci se pun bazele liceului sportiv, aş putea spune chiar liceu sportiv unic la nivel naţional, la momentul respectiv. Unici la nivel naţional suntem şi acum, pentru că avem o secţie de polo pe apă care nu se mai regăseşte în nicio instituţie de învăţământ cu profil vocaţional sportiv. Ce ne diferenţiază, însă, în momentul actual? Începând cu anul 2003, şcoala a devenit, din liceu sportiv, colegiu naţional. Acest lucru înseamnă că trecem la clasele intensiv-sportive, care predomină şi astăzi în instituţie, şi ne orientăm şi spre clasele vocaţionale sportive, dar şi spre cele teoretice. Astfel, începând cu ciclul gimnazial, pe lângă clasele cu profil integral sportiv, avem şi clase de intensiv engleză, clase în care se formează elevi foarte buni, participanţi la olimpiadele şcolare cu rezultate deosebite, elevi care rămân mai departe în clasele liceale de filologie şi în cele de matematică-informatică.
Reporter: Mi se pare foarte interesant că asiguraţi şi ciclul primar.
Director Diana Florentina Basalic: Da, am continuat tradiţia în a păstra învăţământul primar. De ce? Pentru că o carieră sportivă reprezintă multă muncă, ambiţie, dar şi formare. Un sportiv de performanţă nu se naşte peste noapte, ci deschide ochii într-un sport, aşa cum se întâmplă la noi în clasa I, când descoperă arta înotului. Sunt formaţi zi de zi. Au antrenamente zilnice, după terminarea cursurilor. Apoi, în ciclul gimnazial, numărul antrenamentelor se măreşte, ajungând chiar la două antrenamente pe zi, pentru ca apoi, în învăţământul liceal, antrenamentele să ocupe un timp şi mai lung. Performanţele cresc în acelaşi timp cu mărirea numărului de antrenamente.
Reporter: Am văzut că, pe lângă pregătirea sportivă, elevii liceului sunt implicaţi în multe campanii…
Director Diana Florentina Basalic: Este foarte adevărat. Misiunea liceului nostru este să formeze nu doar corp sănătos, ci şi minte sănătoasă, bazată pe informaţie şi pe dezvoltare personală. Nu putem genera o sincopă în evoluţia unui copil, promovând tipul de mentalitate eşti bun pe sport, faci numai sport şi atât, ci trebuie să fie familiarizat şi cu ariile curriculare, în primul rând cu dezvoltarea personală. Pentru a se dezvolta, au nevoie de implicare şi scopul nostru este să îi implicăm în cât mai multe activităţi, pentru ca, la un moment dat, să îşi găsească vocaţia. Sportul le asigură până la un moment dat o evoluţie, le asigură succesul. În schimb, în jurul vârstei de 30 de ani apare problema, ce vor face mai departe? Activităţile şcolare şi extraşcolare vin tocmai în ideea de a promova astfel de mentalităţi. Copiii sunt implicaţi, chiar în ciuda faptului că îşi desfăşoară activitatea cam forţat (şi mă refer la cei de la gimnaziu) pentru vârsta la care sunt. Sigur că au un antrenament dimineaţa, apoi vin la cursuri după care au al doilea antrenament. Deci, în ciuda acestei implicări în viaţa sportivă, ei sunt foarte implicaţi în activităţi şcolare şi în activităţile extraşcolare. Proiectul Puterea democraţiei este un proiect iniţiat şi propus de către cei de la Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, fiind preocupaţi de integrarea copiilor cu probleme speciale în învăţământul de masă. E foarte adevărat că suntem un liceu sportiv, că promovăm valoarea, dar valoarea nu poate excela decât dacă şi copiii cu nevoi speciale în educaţie sunt alături de noi. Sunt primiţi în colectivele noastre şi atunci acest proiect facilitează dreptul la educaţie, drept pe care îl are orice fiinţă umană din momentul în care se naşte, iar copilul cu nevoi speciale descoperă, zi de zi, prin colegii lui, că este special, dar ceea ce îl face special este tocmai darul pe care ştie să îl împărtăşească cu cei din jur.
Reporter: Pe lângă acest proiect, ce alte proiecte aţi derulat în ultima perioadă?
Director Diana Florentina Basalic: Suntem Şcoală ambasador a Uniunii Europene şi nu este puţin lucru. La nivelul Capitalei, din câte ştiu eu, sunt doar şase asemenea şcoli. Apoi proiectul Fără discriminare în şcoala mea. Sunt proiecte care promovează valoarea, democraţia, care aduc pe scena educaţională, sub formă de voluntariat, şi părinţi. Ne dorim să formăm o comunitate în care educaţia să fie la bază. Sănătatea să exceleze prin programele educaţionale. Avem programe despre nutriţie, alimentaţie sănătoasă, proiecte care îmbină plăcutul cu utilul. Asta ne dorim. Crearea unei zone de confort pentru elevi, astfel încât ei să vină cu plăcere la şcoală.
Reporter: Mulţi sportivi mari îşi leagă numele de această şcoală.
Director Diana Florentina Basalic: Da. Nadia Comăneci, Nicoleta Grasu, Theodora Ungureanu, Florin Răducioiu şi alţii. Mai doresc să adaug faptul că elevii noştri de acum se implică, pe lângă sport, şi în alte activităţi. Spre exemplu, avem numeroşi elevi cu participări la olimpiadele de engleză, cu rezultate foarte bune. Avem şi un Club de debate, pentru a reuşi să dezvoltăm arta oratorică, puterea de a convinge, cu rezultate chiar la nivel naţional. Am avut şi trupă de teatru. Sper să continuăm tradiţia. Am mai avut şi un parteneriat cu cei de la Teatrul Nottara. Anul trecut am făcut parte din proiectul Cinci licee, cinci teatre şi am obţinut un premiu mai deosebit: Cea mai originală piesă de teatru pusă în scenă. Copiii au focusat pe viaţa şcolii şi au încercat să arate că realitatea din şcoli nu este cea prezentată de cele mai multe ori în defavoarea lor, că şcoala este instituţia care le deschide o fereastră spre cele mai înalte culmi ale performanţei. (Cosmin OBOREANU)