Editura Fundaţiei România de Mâine şi-a onorat şi în acest an statutul de vector educativ de prestigiu, prin prezenţa activă la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, 2019. Evenimentele organizate la standul propriu sau în spaţiile dedicate lansărilor de carte au ţintit nu doar publicul specializat al cărţilor editurii, cel legat de mediul universitar, ci au vizat, de asemenea, şi publicul larg, prin selectarea unor titluri şi autori cu impact ridicat asupra cititorilor din cele mai diverse areale culturale.
Cel mai important eveniment organizat a fost lansarea volumului Ca frunzele în vânt. Flexibilitatea muncii, traducere în limba română a lucrării omonime realizate de un colectiv de autori din Italia coordonat de profesorul Stefano Amodio de la Universitatea Sapienza din Roma. Traducerea aparţine doamnei Ana Radu. Această apariţie editorială este primul pas al unui parteneriat care se anunţă de succes, între Editura Fundaţiei România de Mâine şi Institutul Teseo din Roma. Volumul este o colecţie de studii dedicate provocărilor ambientului profesional, pornind de la conceptele de disconfort şi incertitudine şi legătura complexă a acestora cu flexibilitatea condiţiilor de muncă şi cu bunăstarea individuală generată de muncă. Analizele, realizate cu un profesionalism desăvârşit de autori oferă un cadru motivat de modele interpretative, dar şi un parcurs reflexiv, bazat pe date statistice şi elemente de legislaţie, menit să integreze abordarea profesională şi succesul antreprenorial cu practica profesională şi elementul uman. Abordarea curajoasă a unor probleme de formare a resurselor umane competente, similitudinile clare dintre mediul social şi mentalităţile din România şi Italia, dar şi atmosfera prietenoasă din timpul dezbaterilor şi luărilor de cuvânt au suscitat un viu interes, astfel încât spaţiul de lansare a devenit la un moment dat neîncăpător.
Petru-Ciprian Bradu lansează prin volumul Ec(om)enia o provocare metodologică inter- şi transdisciplinară, prin recurgerea la o serie de rezultate ale ştiinţelor filosofice. Totodată, realizează o trecere de la o metodă dialectică constructivă, în vederea elaborării unei metateorii economice, la o metodă descriptivă, care să urmărească diverse rezultate în cadrul fenomenelor economice. Lucrarea se anunţă un succes editorial, în contextul schimbărilor de paradigmă economică din prezent.
Introducere în Conflictologie şi Dialog despre psihic şi conştiinţă sunt două titluri despre care se va vorbi multă vreme de acum înainte, în primul rând datorită prestigiului autorilor, prof.univ.dr. Mihai Golu, la care se adaugă, în calitate de coautor al celui de-al doilea volum, prof.univ.dr. Florian Georgescu, dar mai ales prin fundamentarea necesităţii unei noi discipline, a metodelor şi principiilor acesteia: Conflictologia. Lucrările analizează originea, natura şi sursele conflictelor, gestionarea şi rezolvarea acestora, prin definirea metodelor de investigare. Lansarea a fost marcată de un dialog viu între vorbitori şi un public avizat, preocupat de drumul deschis de teoriile inedite ale autorilor. Ambele volume s-au epuizat rapid, confirmând interesul pentru lucrări cu caracter inovativ.
Maria Duda, arhitect, profesor şi fondator al proiectului BAZA, iniţiator, în anul 2010, al cursului de Experienţă Urbană la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Spiru Haret, adună în paginile celor două volume ale lucrării Experienţa Urbană – Interviuri o serie de dialoguri deloc convenţionale cu tineri arhitecţi, în care aceştia îşi prezintă proiectele de restructurare urbană, de refacere şi remodelare a mobilierului urban, a monumentelor, de redescoperire şi promovare a tradiţiilor. Fiind o lecţie de istorie, dar şi o proiecţie în viitor, lucrarea, adresată nu numai specialiştilor, a beneficiat şi de o vie dezbatere prilejuită de masa rotundă care a urmat lansării, bucurându-se de o numeroasă prezenţă.
„O radiografie a vremurilor tulburi pe care le trăim, dar şi o colecţie de impresii scrise la cald, în timpul filmărilor” sunt cuvintele prin care Ciprian C. Vasilescu îşi defineşte propria lucrare, Restituiri – Răstălmăciri, adică 67 de poveşti filmate şi difuzate ca reportaje TV în perioada 2011-2018, transformate în texte scrise. Teama autorului că valoarea scrierii ar putea fi ştirbită de lipsa imaginii pare să nu fie justificată, judecând după interesul suscitat de lansarea volumului, dar şi de reuşita transpunerii imaginii în cuvânt scris.
Aşa cum şi-a obişnuit cititorii, Editura Fundaţiei România de Mâine a promovat şi la ediţia din acest an titluri ale unor autori de prestigiu sau texte inedite, spre încântarea publicului avizat, dar şi a neprofesioniştilor preocupaţi de istorie, psihologie, dezvoltare urbană, teoria muncii sau ştiinţe economice. (Pagină realizată de Dragoş CIOCĂZAN, Foto: Ciprian VASILESCU)