• Echipa de Robotică a României Autovortex a participat în perioada 24-27 octombrie la FIRST Global Challenge – Dubai, de unde s-a întors cu medalia de argint, pentru performanţă în meciurile de calificare, cu medalia de bronz, pentru al treilea cel mai mare scor în meciuri (207 puncte, faţă de locul 1 – 209 puncte), şi cu Safety Award, care premiază un robot care demonstrează principii de construcţie inovatoare şi în conformitate cu regulile de performanţă pe teren.
• Echipa a încheiat recrutările printre elevii din Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Începerea anului şcolar 2019-2020 a reprezentat pentru Echipa de Robotică a României Autovortex startul campaniei de recrutare a tinerilor pasionaţi de robotică şi de IT. În septembrie, campania de recrutări a fost întreprinsă în rândurile elevilor bucureşteni. Cu alte cuvinte, coordonatorul echipei, domnul profesor Ionuţ Panea, însoţit de cei mai vechi şi mai buni membri ai echipei a poposit în liceele bucureştene pentru a se prezenta şi a-i convinge pe cât mai mulţi tineri să vină alături de ei.
Prof. Ionuţ Panea: Este perioada în care ieşim în lume, discutăm cu părinţii şi pregătim noua generaţie. Există însă nişte limite fizice. Nu putem înscrie în clubul de robotică sute de copii. O să avem criterii noi de selecţie. În trecut, mergeam pe ideea că îi primim pe toţi doritorii şi vedem cum se descurcă, apoi rămâne cine rezistă. Am învăţat, după toţi anii aceştia, cu multe ore de muncă, de sacrificii, de reuşite şi satisfacţii, să îi citim încă de la început pe cei care vor avea dorinţa şi puterea să rămână alături de noi. Aşadar, sunt suficiente două, trei întâlniri cu cei noi ca să ne convingem cine va merge mai departe. Nu vreau să zic şi nici nu cred că înscrierea în Clubul Autovortex va fi una exclusivistă. Avem însă criterii clare de selecţie, unele chiar foarte noi, ca să avem în continuare rezultate bune şi foarte bune! Ne dorim ca anul 2020 să fie unul de glorie! Să participăm oficial la Campionatul Mondial de Robotică şi să avem rezultatul scontat.
Luna octombrie a reprezentat întoarcerea Echipei de Robotică a României Autovortex spre locul din care a pornit în urmă cu nouă ani ideea de a face un club de robotică. Un vis împlinit. Clubul, echipa şi performanţele excepţionale au demonstrat că se poate. Aşa că membrii echipei au continuat campania de recrutări în liceele din judeţul Ilfov.
Prof. Ionuţ Panea: Avem parteneriate noi. Deja am semnat cu cei de la Consiliul Judeţean Ilfov. Există şase echipe de robotică din judeţul Ilfov, locul din care a pornit totul. Fiindcă situaţia a fost cumva atipică. Autovortex a pornit din Voluntari şi apoi nu s-a mai întâmplat nimic acolo. Practic, acum ne-am întors de unde am plecat în urmă cu nouă ani. Avem şase colaborări cu şase primării din Ilfov. Trei dintre acestea sunt sigure: la Brăneşti, am început să ducem piese la Colegiul Silvic Theodor Pietraru şi la Liceul Teoretic Traian Lalescu. Este un liceu cu oameni foarte buni şi foarte receptivi, apoi la Măgurele, nu întâmplător, fiindcă acolo este Platforma de Fizică şi Inginerie Nucleară, şi specialiştii de acolo pot deveni mentori pentru membrii Autovortex, care vor pune bazele educării generaţiei viitoare. Trebuie să vă zic că şi noi o să aducem un suflu nou şi cu siguranţă se va crea un pol al ştiinţei. Al treilea parteneriat îl avem cu oraşul Otopeni, fiindcă este un oraş mare şi pot apărea multe oportunităţi. Desigur, sper ca şi în oraşul Voluntari să reuşim să reactivăm nucleul, locul din care, aşa cum am mai zis, a pornit povestea Autovortex. Să găsim înţelegere la cât mai mulţi oameni de bine, asta ne propunem, şi să mergem mai departe cu acest nucleu reprezentat de Bucureşti şi cu cei şase sateliţi ai Bucureştiului din Ilfov. Insist pe ideea că trebuie să ne ocupăm de acest segment, să îi creştem pe viitorii creatori de roboţi, pe care timpul îi va roda în cât mai multe competiţii internaţionale. Să arătăm de ce este cu adevărat capabilă România!
După încheierea campaniei de recrutări, Echipa de Robotică a României Autovortex a participat, în perioada 24-27 octombrie, la FIRST Global Challenge – Dubai. De la această competiţie internaţională de robotică echipa s-a întors cu medalia de argint pentru performanţă în meciurile de calificare şi medalia de bronz pentru cel mai mare scor în meciuri. În plus, a obţinut şi Safety Award, care premiază un robot care demonstrează principii de construcţie inovatoare şi în conformitate cu regulile de performanţă pe teren.
În concluzie, se poate spune că anul 2019 s-a dovedit a fi un an bun şi greu pentru Echipa de Robotică a României Autovortex. Aceasta a revenit în ţară fără premiul cel mare de la competiţia de robotică din Dubai, dar după ce a obţinut aur în Coreea de Sud, Hong Kong şi Africa de Sud. Echipa de Robotică a României Autovortex continuă să lupte pe toate planurile pentru noi victorii în anul 2020.
Prof. Ionuţ Panea: Anul acesta s-a încheiat foarte bine pentru noi. Tocmai am revenit din Dubai, este adevărat că nu cu marele premiu, asta după ce organizatorii din România ne-au desemnat să reprezentăm ţara şi a trebuit să încropim o echipă de cinci copii pentru a ne înscrie la competiţie. În Dubai au participat cam 100 de echipe, din cam tot atâtea ţări. A fost un concurs atipic, greu, dar am reuşit să obţinem, cum deja aţi spus, rezultate bune. Vreau să adaug că cei cinci membri ai echipei Autovortex s-au luptat pe viaţă şi pe moarte pentru acest premiu, întregind astfel seria victoriilor din 2019. Ei nu au fost selectaţi pe criterii rigide. Dimpotrivă, în calitate de coordonator al echipei mi-am rezervat libertatea de a-i alege pe cei mai buni dintre cei mai buni, din mai multe şcoli. Am avut o echipă mixtă, compusă din băieţi şi fete. Totuşi a existat şi un alt criteriu care a stat la baza alegerilor mele. Cei care au mers în Dubai au fost din anii terminali de liceu, ca să reziste cât mai bine la acest concurs. Concursul s-a întins pe cinci zile şi au fost bătălii aprige între echipa noastră şi celelalte. Noroc că am avut o echipă omogenă şi foarte bine închegată. Regulamentul celor din Dubai a impus ca toate echipele să aibă aceeaşi şansă. Adică să nu se folosească piese decât cele de la un anumit distribuitor din America. Ne-am pregătit intens şi am bifat pas cu pas înaintea concursului. Prima oară, am luat toată baza de date şi am încercat să asamblăm, în varianta 3D, trei tipuri de roboţi. După ce ne-au venit piesele, am ales între varianta A, B şi C şi am testat la nivel imaginar. Apoi am început să ne cumpărăm teren de joc. O mochetă albastră specială, fiindcă tema concursului se axa în mare măsură pe reciclare. Când toate piesele au ajuns la noi, am construit robotul Matilda, l-am testat, apoi i-am făcut o cutie specială pentru transport şi ne-am prezentat la concurs. Din păcate, nu am reuşit să mergem mai departe de semifinale cu robotul Matilda, special conceput pentru marea competiţie din 2019 organizată în Dubai. Acest lucru nu ne descurajează, vom continua să participăm la toate competiţiile internaţionale de robotică din 2020. (Cosmin OBOREANU)