Anul acesta, pe 16 iulie, s-a împlinit un sfert de veac de la misiunea Apollo 11, despre care întreg Mapamondul ştie că echivalează cu primul pas al omului pe suprafaţa satelitului natural al Pământului, Luna. Este considerată, în acelaşi timp, şi cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, gestionat de NASA, şi a treia care plasează oameni pe orbita lunară. Lansată pe data de 16 iulie 1969, misiunea era constituită din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă, şi Edwin Aldrin, comandantul modulului lunar. Pe data de 20 iulie, Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au păşit vreodată pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor. Misiunea a îndeplinit visul preşedintelui american John F. Kennedy, acela de a trimite un om pe Lună până la sfârşitul anilor 1960, exprimat limpede într-un discurs ţinut înaintea unei întruniri a Congresului Statelor Unite pe 25 mai 1961.
În contextul semicentenarului aselenizării, peste 100 de exponate NASA, inclusiv replici fidele ale rachetelor şi o capsulă de antrenament folosită de astronauţii misiunii Apollo, au fost aduse la Bucureşti, pentru o expoziţie-eveniment dedicată pasionaţilor de ştiinţă şi curioşilor.
Am păşit cu emoţie pe mocheta unuia dintre pavilioanele de la Romexpo, care găzduieşte expoziţia Space Adventure, organizată pe o suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi. Din soarele torid am intrat într-un spaţiu întunecos, cu climatizare. Am făcut practic trecerea spre o altă dimensiune, în care visătorii au citit Jules Verne, apoi şi-au imaginat şi construit cu mintea prima rachetă spaţială. Vizitatorii vor putea vedea cum arată interiorul unei capsule din anii 50-60 şi vor putea auzi, în acelaşi timp, şi vocile autentice ale celor care au fost implicaţi în misiuni spaţiale. În expoziţie pot fi văzute numeroase costume de zbor la mare altitudine, de provenienţă rusească şi americană, primii sateliţi lansaţi de cele două mari puteri ale lumii, prima navetă spaţială americană, respectiv capsula Mercury, primul vehicul american destinat zborului cu echipaj uman în spaţiu. Aceasta a fost lansată în anul 1959 şi a rămas în uz până în 1963. Se remarcă obiectele originale, care i-au însoţit pe astronauţii americani în misiunea Apollo 11, printre acestea un aparat de fotografiat Hasselblad, marcă renumită în toată lumea datorită calităţii excepţionale, dar şi pentru implicarea aparatelor (modificate) în călătoriile spaţiale încă din 1962. Un reportofon, o trusă specială pentru colectarea probelor, obiecte de uz personal, diferite forme de roci colectate de pe Lună, în timpul descoperirilor.
Giorgio Castagnera, Nasa Visitor Center: Ce vrem noi să prezentăm prin această expoziţie este tot acest proces, de la începuturile erei spaţiale până în prezent, şi să le oferim tinerilor posibilitatea de a deveni astronauţi, într-o bună zi, dacă sunt pasionaţi de domeniu. Dar şi să le explicăm toate investiţiile făcute de marile ţări în zona de cercetare.
Odată ce aţi văzut toată expoziţia, urmează partea cea mai interesantă pentru copii, dar şi pentru adulţi. Poţi vedea exact ce înseamnă să fii un astronaut. Avem mai multe simulatoare. Avem cinci tipuri de simulatoare precum şi lansatoare de rachete.
Expoziţia este deschisă publicului până pe 15 octombrie, la Romexpo. Programul de vizitare este: miercuri – vineri: 10:00-19:30 (intrarea în zona de expoziţie până la ora 18:00); sâmbătă – duminică: 10:00–20:30 (intrarea în zona de expoziţie până la ora 19:00). (Cosmin OBOREANU)