Actriţa Monica Alexandrescu Ilie este bucureşteancă (născută pe 4.05.1987). A urmat cursurile Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Spiru Haret, la clasa profesorilor Lucia Mureşan, Mircea Constatinescu şi George Grigore, şi cursurile de masterat Artă teatrală, la clasa profesoarei Adriana Popovici. Şi-a început pleiada de personaje pe care o va interpreta de-a lungul timpului cu „căţelul” din Vrăjitorul din Oz, pe scena Centrului Cultural Ion Manu din oraşul Otopeni. În perioada 15 – 19 iunie 2009 a participat la Gala absolvenţilor Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Spiru Haret, găzduită de Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, cu spectacolul după piesa autorului american Lee Blessing, Fetele din Iowa. Din distribuţie au făcut parte actorii: Ioana Mihăilă, Simona Leonte, Dana Spătaru, Monica Alexandrescu.
Ca actor la Centrul European Cultural şi de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. Nicolae Bălcescu, Monica a jucat în numeroase spectacole, din care putem menţiona: Vizita şi domnul Goe, după I.L.Caragiale (regia şi scenariul Cladia Negroiu; cu Dana Porlogea, Andreea Lupşa, Claudia Negroiu, Răzvan Dragu, Tavi Ştefan); Fata Babei şi Fata Moşului (scenariul şi regia Cladia Negroiu; cu Dana Porlogea, Andreea Lupşa, Claudia Negroiu, Răzvan Dragu, Dan Apăvăloaie; O seară furtunoasă (scenariul şi regia Cladia Negroiu; cu Cladia Negroiu, Dana Porlogea, Răzvan Dragu şi Ninel Petrache), Regizor, caut distribuţie (scenariul şi regia Cladia Negroiu).
Predă cursuri de actorie la grădiniţe, este trainer în tabere de copii la munte şi la mare, unde improvizează şi încurajează la dezvoltarea personalităţii fiecărui cursant. Colaborează forte bine cu noi trupe de teatru înfiinţate, precum „Compania de Teatru INGENUA”, joacă pe scenele de la Teatrul Luni (Green Hours), Teatrul În culise, la Clubul Ţăranului Român, la Yellow Club, la Casa Artelor (str. Gheorghe Petraşcu nr. 49), la Compania de Teatru Gestual Art. În piesa Distanţa dintre paşi (text / regie Geo Vişan), în cadrul Companiei de Teatru INGENUA, interpretează un personaj trecător şi nu prea. Personajul principal spune: Mă numesc Christophe. Am o cafenea pe un pod. Aşa se face că întâlnesc oameni. De curând am cunoscut-o pe Christine, o tânără cu o poveste aparte. Energia şi umorul ei sunt molipsitoare. Apoi, într-o seară, a apărut şi Geraldine. E profesoară de dans, iar viaţa ei se află într-un punct de răscruce. Faptul că paşii ne-au purtat aici nu-i deloc întâmplător. Ele nu ştiu, dar toţi trei avem ceva în comun… Mă numesc Christophe. Bine aţi venit la „Cafeneaua de pe Pod”! Povestea lor e pe cale să înceapă… la o cafea… dacă vă apropiaţi de scenă, priviţi şi ascultaţi ce se întâmplă… Apoi, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, joacă în spectacolul Nişte doamne, adaptare după Cine ajunge mai sus la fix, de Dumitru Solomon (ilustraţie muzicală, adaptare şi regie Marian Popescu), alături de Monica Florescu, Dana Porlogea şi Marian Popescu.
După ce are aceste experienţe scenice, doreşte să schimbe ceva şi se îndreaptă către spectacolul muzical de epocă. Părăseşte comoditatea capitalei noastre Bucureşti şi începe o colaborare cu Trupa Truverii, cu numeroase turnee în întreaga ţară şi nu numai. Spectacolele Truverilor sunt o călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, în care publicul călător are ocazia să întâlnească ritmuri din Transilvania, cântece din Spania medievală, închinate Sfintei Marii (secolul XIII – culegerile Cantigas di Santa Maria de Alfonso al X-lea şi Libre Verrmell de Monserrat), muzica trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii, dansuri, precum tarantella şi pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, poveşti de dragoste occitane şi bretone, legende scandinave. Muzica lor transmite pofta de viaţă, umorul şi voia bună ce animau burgurile medievale şi serbările populare. Apărută în anul 2002 ca o trupă din cadrul Companiei de Arta STUDIO 24 şi ca un proiect al programului Curtea Comedianţilor, conceptul actualului grup TRUVERII datează din anul 1992, de la Prima ediţie a Festivalului de Artă Medievală de la Sighişoara. La vremea aceea, publicul român avea ocazia să întâlnească, fie la Sighişoara, fie la Peleş sau Sibiu, pe promotorii festivalului amintit (Mihai Serghei Todor şi Gabriel Apostol, avându-i alături pe componenţii de atunci ai STUDIO 24) cântând pe străzi, spunând poezii ale trubadurilor, dansând şi jucând, aducând un aer aparte timpului contemporan, care tocmai respira în libertate. Truverii se desprind ca trupă independentă în anul 2003. Având conducător al trupei pe unul dintre membrii fondatori, respectiv Mihai Serghei Tudor, de la înfiinţarea sa din 2002, grupul a susţinut constant concerte în cadrul festivalurilor medievale din ţară (Sighişoara, Făgăraş, Mediaş, Râşnov, Braşov, Suceava, Bucureşti), în cadrul stagiunilor Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi ale Muzeului Satului, a Atelierului de Artă Medievală, Renascentistă şi Tradiţională Curtea Comedianţilor, precum şi în Spania, Portugalia, Italia, Ungaria, Luxemburg, Belgia şi Franţa, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadelor României din Portugalia şi Franţa.
Actriţa Monica Alexandrescu Ilie participă la diverse festivaluri (Craiova, Hunedoara, Suceava, Sighişoara, etc.), la manifestări artistice de amploare, unde cântă şi interpretează diverse personaje. Joacă doamne şi domniţe, prinţese şi zâne, încurajându-i pe toţi spectatorii la visare şi ingenuitate.
…Dacă Regizorul Demiurg al lumii ar întreba la un moment dat: Ce mai faceţi voi, actorii, acolo pe Pământ?, Monica Alexandrescu Ilie ar răspunde cu un sincer: Copilărim, Măria Ta! (Conf. univ. dr. George V. GRIGORE