• Elevii români au obţinut 6 medalii ( una de aur, două de argint şi trei de bronz) la Olimpiada Internaţională de Matematică (OIM), pentru elevi de liceu, care a avut loc între 10 şi 22 iulie la Bath, Marea Britanie. s-au înscris în competiţie 621 elevi din 112 ţări.
Edis Memiş de la Liceul Internaţional de Informatică Constanţa a fost medaliat cu aur.
Medaliile de argint au fost obţinute de Sergiu-Ionuţ Novac, de la Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu Lugoj, judeţul Timiş, şi Sebastian-Mihai Şimon de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.
Medaliile de bronz au fost obţinute de Tudor-Darius Cardaş, de la Colegiul Naţional A.T. Laurian Botoşani, Andrei-Theodore Mărginean şi Nguyen Tran-Bach, ambii de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.
Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti (Leader) şi însoţită de conf. univ. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara (Deputy Leader), prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (Observator şi membru al Consiliului de Conducere al Olimpiadei Internaţionale de Matematică), Lucian Ţurea, Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, (Observator).
• Trei medalii de aur şi o medalie de argint – palmaresul lotului României la prima ediţie a Olimpiadei Balcanice de Fizică, Salonic, Grecia, 14-18 iulie 2019.
Medaliaţii cu aur sunt: Mălina Elena Constantinescu (clasa a X-a/ Colegiul Naţional din Iaşi), Vlad Ştefan Oros (clasa a VIII-a/ Şcoala Gimnazială nr. 24 din Timişoara) şi Tudor Gabriel Mocioi (clasa a X-a/ Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti). Medalia de argint i-a revenit lui Radu Herzal (clasa a X-a/ Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare).
Olimpicii români au fost însoţiţi şi coordonaţi de doamnele Ioana Stoica (profesor la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti) şi Irina Dumitraşcu (profesor şi inspector în cadrul ISJ Vaslui).
Din delegaţia României au făcut parte şi conf. univ. dr. Sebastian Popescu (decan al Facultăţii de Fizică – Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi), în calitate de reprezentant al României în comitetul ştiinţific al competiţiei, şi prof. univ. dr. Radu Constantinescu (Facultatea de Fizică/Universitatea din Craiova), membru al comitetului de coordonare al competiţiei.
Olimpiada Balcanică de Fizică se adresează elevilor de gimnaziu (clasa a VIII-a) sau de liceu, cu vârsta de cel mult 16 ani la momentul prezenţei în concurs. La ediţia din acest an au participat concurenţi din 11 ţări (opt cu statut permanent şi trei cu statut de invitat).
• Opt premii şi locul I în clasamentul pe medalii la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare Tuymaada – Yakuţia, desfăşurată în perioada 8-14 iulie, în Yakutsk (Republica Saha/Federaţia Rusă).
Elevii din echipa naţională a României au fost premiaţi la toate cele patru discipline din concurs (chimie, matematică, informatică şi fizică):
• fizică: Antonia Alma Ghiţă şi Eduard-Florin Burlacu (clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) – medalii de aur;
• informatică: Matei Tinca (clasa a XI-a/Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti) – medalie de aur cu punctaj maxim, şi Mircea Danciu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) – medalie de argint;
• chimie: Eugen Marian Piron (clasa a XI-a/Colegiul Naţional B.P. Haşdeu din Buzău) şi Emeric Claudiu Ardelean (clasa a XI-a/Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare) – medalii de argint;
• matematică: Diana Olu (clasa a IX-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) – medalie de argint, şi Darius Lazea (clasa a IX-a/Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare) – medalie de bronz.
Lotul a fost coordonat şi însoţit de Dumitru-Flavius Boian, profesor la Colegiul Naţional Spiru Haret din Târgu Jiu.
Potrivit regulamentului, în această competiţie se pot înscrie, independent, şi echipe ale liceelor. În acest an, din România au participat formaţii ce au reprezentat Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu (cinci medalii şi două menţiuni), Colegiul Naţional Mihai Viteazul (o medalie şi o menţiune), Colegiul Naţional Sfântul Sava (două medalii), Liceul Internaţional de Informatică (şapte medalii şi o menţiune) şi Liceul Teoretic Naţional, toate din Capitală.
• Cinci medalii pentru echipa României la a 50-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică (IPhO), desfăşurat la Tel Aviv (Israel), în perioada 7-15 iulie: patru medalii de argint şi o medalie de bronz.
Ariana Dalia Vlad, Iosif Theodor, Ionel Emilian Chiosa şi Ştefan Dolteanu au fost medaliaţi cu argint, iar Sabina Drăgoi a intrat în posesia medaliei de bronz.
Ionel Emilian Chiosa a primit şi premiul special Best Creative Solution.
Toţi componenţii lotului sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti.Delegaţia României a fost coordonată şi însoţită de profesorii Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică din Capitală), Adrian Dafinei şi Virgil Băran (Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti). Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fizică a reunit peste 380 de concurenţi din 82 de ţări.
• Cinci medalii de aur, o medalie de argint şi locul I pe naţiuni la Balcaniada de Matematică pentru Juniori (2019), desfăşurată la Agros, în Cipru
România a ocupat primul loc în clasamentul neoficial pe naţiuni, cu 219 puncte (din 240 posibile).
Medaliile de aur Radu Andrei Lecoiu (Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte), David Andrei Anghel (Şcoala Gimnazială nr. 56 din Bucureşti), Andrei Moldovan (Şcoala Gimnazială nr. 79 din Bucureşti), Dinu Alexandru Iosifescu (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Iustinian Cristian Constantinescu (Şcoala Gimnazială George Bacovia din Bucureşti), acesta din urmă medaliat cu bronz în concursul de anul trecut.
Lucrările lui Andrei Moldovan, Dinu Alexandru Iosifescu şi Iustinian Cristian Constantinescu au primit punctaje maxime.
Medalia de argint a fost adjudecată de Lucia Râşnoveanu (Şcoala Gimnazială Spectrum din Constanţa).
Lotul României a fost coordonat de lector univ. dr. Andrei Alex Eckstein de la Universitatea Politehnica din Timişoara, prof. Dănuţ Aramă de la Colegiul Naţional Costache Negri din Târgu Ocna (jud. Bacău) şi prof. Cristian Lazăr de la Colegiul Naţional din Iaşi (observator).
La ediţia din acest an au participat concurenţi din 16 ţări (10 ţări membre şi 6 cu statut de invitat). (Biroul de Comunicare al MEN)