Mai este foarte puţin până la marea vacanţă de vară a elevilor şi studenţilor români. M-am întrebat de multe ori ce se întâmplă cu liceenii în Săptămâna altfel? Am găsit răspunsul la Liceul Teoretic George Călinescu, situat în centrul Bucureştiului. Anul acesta, elevii liceului au participat la activităţile dedicate Săptămânii altfel în perioada 13 – 17 mai. Aşadar, în a doua decadă a lunii mai, elevii Liceului Teoretic George Călinescu au participat, în cadrul proiectului În pas cu adolescenţa, la activităţi diverse precum vizitarea muzeelor, vizionarea de filme, spectacole de teatru, vizite la instituţii de învăţământ superior în vederea orientării către o viitoare carieră. Doamna coordonator de programe şi proiecte Lenuţa Geicu mi-a explicat care este menirea domniei sale în cadrul liceului, dar şi pe ce se pune accentul în cadrul Săptămânii altfel la Liceul Teoretic George Călinescu: Încerc ca, pe parcursul anilor şcolari, să antrenez în diferite activităţi cât mai mulţi elevi din acest liceu. Această activitate reprezintă o modalitate de exprimare a dorinţelor, a ideilor elevilor noştri, a interesului faţă de şcoală şi faţă de activităţile extracurriculare.
Iată câteva activităţi concrete derulate la Liceul Teoretic George Călinescu: • Proiectul Europa pentru cetăţeni/ L’Europe pour les Citoyens, 2018/2020, în parteneriat cu Asociaţia The Beit Project • Programul Promotor pentru democraţie • Programul Naţional VIA, program de orientare şcolară şi profesională, proiect derulat în parteneriat cu ISMB • Programul Alcoolul nu te face mare • Proiectul 5 Licee-5 Muzee • Programul de prevenire a delicvenţei juvenile • Programul Şcoala Bucureşteană dezbate – Alege! Ziua fără tutun • Mesajul meu antidrog • Spune da pentru o Românie mai verde sunt doar câteva dintre activităţile şi campaniile în care elevii Liceului Teoretic George Călinescu au fost implicaţi în ultimii ani.
Pentru a intra însă în atmosfera Săptămânii altfel, am deschis uşa unei săli de clasă şi am văzut interesul cu care câţiva elevi ai liceului urmăreau filmul documentar România neîmblânzită. Am aşteptat ca proiecţia să se termine şi am stat de vorbă cu două dintre eleve, despre care aflasem în prealabil că sunt olimpice.
Reporter: De ce ai ales Liceul Teoretic George Călinescu?
Ravena Stroe, clasa a XI-a, olimpică la Limba română şi Limba engleză: În clasa a VIII-a, când am depus opţiunile pentru liceu, a fost a patra mea opţiune. Nu ştiam mai nimic atunci despre acest liceu. Îl confundam cu George Coşbuc. Am intrat la uman şi m-am obişnuit foarte repede. În clasa a IX-a am auzit de audiţiile pentru trupa de teatru şi am fost acceptată, doar că trupa era condusă la acel moment de elevii din clasa a XII-a, care, la scurt timp, au terminat liceul şi, evident, au părăsit şi trupa de teatru. Am încercat în clasa a X-a să refac trupa, dar a fost greu, aşa că m-am orientat şi către jurnalistică, cu sprijinul doamnei profesoare de română. Am făcut un interviu, apoi un reportaj în scris şi, în final, tot la teatru am ajuns. Am jucat în Gaiţele. În Săptămâna altfel sunt multe activităţi. Mergem la muzee, în general, dar facem şi voluntariat, ca şi în tot timpul anului şcolar.
Reporter: Ce vrei să faci după absolvirea liceului?
Ravena Stroe: După clasa a XII-a vreau să îmi îngheţ un an, ca să mă pot pregăti foarte bine pentru Facultatea de Arte din Elveţia.
Reporter: Tu de ce ai ales Liceul Teoretic George Călinescu?
Sorana Al-Dhiwoyhir, clasa a XI-a, olimpică la Limba română: Eu în general aleg singură, când vine vorba de viitorul meu. Am avut media de admitere la liceu peste nota nouă, deci puteam alege aproape orice alt liceu. Am stat de vorbă cu bunica mea şi ea m-a sfătuit să vin aici, fiindcă sunt profesori buni, care nu se axează doar pe materie, ci pe fiecare elev în parte. Adică sunt interesaţi de puterea noastră de abstractizare şi sinteză, de toate abilităţile pe care le avem şi, în general, de tot ce ţine de pregătirea pentru viaţă. Nu regret acest liceu! Pot spune chiar că a fost un pic peste aşteptările mele. Doamna profesoară de română ne-a trimis, prin Clubul de dezbateri al liceului, la mai multe concursuri şi cred că toate aceste experienţe m-au ajutat să mă dezvolt şi să fiu mai bine pregătită pentru viitoarea carieră.
Reporter: Ce vrei să faci după absolvirea liceului?
Sorana Al- Dhiwoyhir: Vreau să urmez Facultatea de Litere şi să devin profesoară de Limba română.Elevii Liceului Teoretic George Călinescu urmează profilurile real cu matematică-informatică, şi uman, specializare filologie, şi an de an obţin rezultate remarcabile, atât la concursurile şcolare, cât şi la examenele finale, îndreptându-se într-o mare proporţie spre învăţământul universitar.
Puţini dintre noi ştiu însă că acest liceu este continuatorul fostei Şcoli Profesionale Tehnometal, înfiinţată în 1955. În timp, aceasta a dobândit diferite denumiri. Din 1974, unitatea de învăţământ îşi îmbogăţeşte activitatea prin introducerea unor clase de liceu cu profil industrial, alături de cel de şcoală profesională. Liceul industrial se va numi Metaloglobus şi va funcţiona în paralel cu Şcoala Profesională nr. 27. Anul 1990 aduce o nouă schimbare, atât de curriculum, cât şi de nume. Clasele de matematică-fizică, informatică şi filologie au dus la diversificarea ofertei educaţionale a unei şcoli care se numeşte, pentru scurt timp, Grupul Şcolar Industrial nr. 1. După doar un an se revine la vechiul nume – Grupul Şcolar Industrial Metaloglobus. Fiecare schimbare de titulatură marchează un progres în activitatea şcolii, iar plasarea activităţii educative sub egida marelui critic este un pas important care o aşază alături de licee bucureştene cu renume. În intervalul 1993-2004, numele instituţiei este Grupul Şcolar Industrial George Călinescu. Alături de clasele de liceu cu profil teoretic şi tehnic, exista în continuare şcoala profesională de ucenici/complementară de maiştri, postliceală, precum şi clase de învăţământ seral si fără frecvenţă. În septembrie 2004, şcoala devine Liceul George Călinescu, având, până în 2008, pe lângă clasele cu profil teoretic, şi clase cu profil tehnic (electrotehnic şi mecanic), la care se adaugă învăţământul cu frecvenţă redusă, profilul ştiinţele naturii. În 2005 se aniversează semicentenarul şi se stabileşte ca ziua de 23 aprilie să devină sărbătoarea liceului.
Din anul şcolar 2009-2010, Liceul George Călinescu funcţionează numai cu filiera teoretică: cursuri liceale de zi – profil real, specializarea matematică-informatică, profil uman, specializarea filologie; frecvenţă redusă – profil real, specializarea ştiinţele naturii, şi profil uman, filologie. Începând cu data de 1.09.2012, denumirea liceului se schimbă în Liceul Teoretic George Călinescu. (Ciprian C. VASILESCU)