Concursul Naţional de Creaţie Plastică Arta – între talent şi dăruire, ediţia a V-a, organizat de către Fundaţia Preţuieşte clipa în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Profesor Ion Vişoiu din Chitila, ce are ca obiectiv general cunoaşterea, stimularea şi afirmarea potenţialului artistic al copiilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, şi-a desfăşurat etapele în perioada ianuarie – mai 2019.
Sâmbătă, 18.05.2019, a avut loc vernisajul concursului, urmat de decernarea premiilor acordate de către Consiliul Judeţean Ilfov, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, la Grădiniţa Voinicel II – Chitila, Ilfov, str. Mureşului. Din acest an, acest concurs naţional este înregistrat şi în Calendarul Activităţilor Extraşcolare Naţionale (CAEN), aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Retrospectiva ediţiei anterioare ne dovedeşte faptul că acesta a devenit unul dintre cele mai mari concursuri artistice din Capitală şi nu numai. În total au răspuns invitaţiei de a participa 400 profesori coordonatori din întreaga ţară, plus Republica Moldova şi Grecia. Concursul a cuprins două secţiuni: Creaţie Plastică – cu tematica LOCUL COPILĂRIEI MELE, unde elevii au surprins peisaje ale naturii din oraşul natal, activităţile şi jocurile copilăriei, momente şi persoane dragi, care stârnesc emoţii, monumente istorice, obiective turistice, care şi-au pus amprenta asupra copilăriei lor, iar în cadrul secţiunii Icoane pe sticlă tematica a fost CHIPUL MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS în iconografia tradiţională românească. Lucrările din secţiunea Icoane pe sticlă au surprins scene biblice din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos, Maica Domnului cu Pruncul, compoziţii ce îl evidenţiază pe Iisus. Concursul face parte din categoria activităţilor extraşcolare şi este deschis participării tuturor elevilor din ciclurile de învăţământ sau cluburi de artă: primar, gimnazial şi liceal. Înscrierile au fost deschise până pe 1 mai 2019.
În urma unei selecţii, cei mai talentaţi elevi din judeţele limitrofe au participat la etapă direct; timp de 4 ore au pictat în aer liber, un peisaj din natură sau o icoană pe sticlă. Juriul concursului a fost constituit din artişti plastici aparţinând UAP (Uniunea Artiştilor Plastici din România), inspectori de specialitate şi profesori desemnaţi de către organizator.
După vernisajul concursului, a avut loc şi decernarea premiilor. S-au acordat premiile I, II şi III şi premii speciale pentru fiecare secţiune şi grupe de vârste. Odată cu premiile s-au acordat şi diplome de participare tuturor elevilor. După jurizarea celor 3000 de lucrări de creaţie plastică şi icoane pe sticlă participante la acest concurs naţional, în prezenţa celor 170 de premianţi, Consiliul Judeţean Ilfov, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, a oferit 40 de premii, constând în materiale de pictură şi, ca recompensă a talentului lor deosebit, o vizită la Palatul Brâncovenesc din Mogoşoaia.
Într-o atmosferă de bucurie, participanţii şi-au luat rămas bun, urmând să se revadă anul următor cu lucrări la fel de valoroase. (George V. GRIGORE)