La numărul 315-317 pe Splaiul Independenţei, la limita cu Sema – Parc se află Liceul cu program sportiv Mircea Eliade. Este foarte interesantă transformarea acestei zone în decursul ultimelor decenii, dar şi schimbările parcurse de şcoală de la apariţia ei, în 1928. Pe atunci, Ministerul Muncii a înfiinţat o şcoală de meserii cu 100 de elevi, viitori tâmplari, croitori, cizmari. În decursul anilor, în perimetrul Liceului cu program sportiv Mircea Eliade au funcţionat Şcoala de Sericicultură pentru fete, între 1945-1948, Şcoala Profesională de mecanici, strungari şi lăcătuşi a Ministerului Metalurgiei, între 1949-1950, Şcoala Profesională nr. 4 Metal a Direcţiei Generale a Rezervelor de Muncă, profilată să asigure cadre calificate pentru Uzina Semănătoarea, între 1945-1960. Apoi, între 1960-1971, Şcoala Profesională Semănătoarea, iar, între 1971-1974, Grupul Şcolar Semănătoarea. În anul 1974 lua naştere Liceul Industrial Semănătoarea, care împreună cu şcoala profesională au format Grupul Şcolar Industrial Semănătoarea, care a asigurat forţa de muncă necesară Uzinei Semănătoarea din Bucureşti. Trebuie spus că în perioada comunistă, întreprinderea Semănătoarea producea circa 5.000 de combine agricole pe an şi avea aproximativ 9.000 de angajaţi. În 1977 s-a construit un nou corp de clădire-şcoală cu 22 de săli de clasă, laboratoare şi cabinete, sală de sport, două cămine şi o cantină. După 1989, profilul şcolii s-a diversificat, existând clase cu filieră teoretică, respectiv matematică – informatică, ştiinţele naturii, ştiinţe sociale şi filieră vocaţională, respectiv, sport. Nu în ultimul rând, a existat şi a treia filieră, cea tehnologică, şi clase de învăţământ profesional. În 1991 primeşte denumirea de Grupul Şcolar Mircea Eliade. Atunci funcţionau clase de liceu, şcoală profesională şi şcoală de ucenici. Între 2006-2007, dispar filiera tehnologică şi şcoala profesională şi rămân doar clasele de la profilul teoretic şi cel vocaţional. Se redenumeşte: Liceul Mircea Eliade. Din anul şcolar 2008-2009 sunt introduse şi clase de gimnaziu la învăţământ integrat sportiv. Din 2013 denumirea este Liceul cu program sportiv Mircea Eliade.
În contextul schimbărilor puternice din societatea românească, declinul industriei, falimentarea fabricilor şi uzinelor şi a privatizărilor masive este de înţeles regresul şcolilor profesionale şi al liceelor tehnologice de pe lângă acestea, aşa cum s-a întâmplat pe fosta platformă Semănătoarea. Este important faptul că, totuşi, multe dintre unităţile şcolare au avut puterea să se transforme în instituţii cu profile diferite faţă de cele de până în 1989. Este şi cazul fericit al Liceului cu program sportiv Mircea Eliade. M-am deplasat pe o latură a terenului de aproximativ 44 de hectare al fostei Uzine Semănătoarea, unde după anii ‘90 au fost construite clădiri noi sau au fost convertite fostele hale şi ateliere în clădiri de birouri, restaurante, magazine. Din stradă am observat o agitaţie plăcută şi multicoloră. Pe un teren de fotbal de mari dimensiuni se antrenau mai multe echipe de juniori, fete şi băieţi. Am vorbit cu domnul director adjunct al Liceului cu program sportiv Mircea Eliade, profesor Ion Toma, despre liceu şi despre activităţile sportive care se desfăşoară aici.
Reporter: Domnule director, înainte de a intra în subiect, trebuie să vă întreb cum se face că un liceu cu profil sportiv poartă numele marelui istoric al religiilor Mircea Eliade?
Prof. Ion Toma: Da. Este o întrebarea la ordinea zilei. Nu are legătură una cu alta, doar că noi am preluat liceul cu numele acesta. Chiar şi când avea profil tehnologic se numea Mircea Eliade şi fiindcă numele ne-a purtat noroc în competiţiile sportive l-am păstrat.
Reporter: Este un liceu vocaţional.
Prof. Ion Toma: Da. De la clasa a V-a la clasa a VIII-a avem două clase pe nivel, de sport, iar de la clasa a IX-a la clasa a XII-a avem patru de sport, pe nivel, şi câte una de ştiinţe sociale şi ştiinţele naturii.
Reporter: Adică aveţi, pe lângă profilul sportiv, care este de bază, şi profil real şi profil uman?
Prof. Ion Toma: Da. Încercăm să acoperim cât mai multe domenii, chiar eu am participat de curând la un simpozion organizat de Institutul Confucius în noiembrie 2018. Fiindcă trebuie să vă spun că în liceul nostru se predă voluntar Limba chineză, de aproximativ 4 sau 5 ani, şi am fost invitaţi acolo. Este un opţional pe care îl predă o profesoară de origine chineză, angajată de Institutul Confucius, care se află pe lângă noi.
Reporter: Care sunt sporturile de bază practicate de elevii liceului?
Prof. Ion Toma: Avem sporturile practicate de sportivi legitimaţi la Mircea Eliade, adică fotbal, judo, lupte, volei, tenis de câmp. La aceste sporturi suntem angrenaţi în competiţiile mari. Pe lângă acestea, sunt multe alte sporturi practicate de elevii noştri, dar ei sunt legitimaţi la alte cluburi, respectiv: gimnastică, scrimă, înot, polo, box, handbal.
Reporter: Ce dotări are liceul?
Prof. Ion Toma: Avem teren de fotbal regulamentar de 11 la 11, două terenuri de mini-fotbal, două săli de sport, una de lupte şi una de judo. O altă sală de jocuri sportive, un balon de tenis pentru iarnă, cu două terenuri şi un teren de tenis exterior.
Reporter: Derulaţi programe europene de studii, în prezent?
Prof. Ion Toma: Am avut, până în 2017, Erasmus+ şi sperăm să reactivăm programul.Reporter: În afară de sport, ce alte activităţi mai au loc în cadrul liceului?
Prof. Ion Toma: Avem trupă de teatru.
Reporter: Cum s-au descurcat elevii de clasa a XI-a şi a XII-a la simularea pentru Bacalaureat?
Prof. Ion Toma: 60- 70 % promovabilitate. Cam acelaşi procent de elevi au luat Bacalaureatul anul trecut.
Reporter: Conform doamnei ministru al Învăţământului, ar urma să fie: Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe), Bac A2 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste) şi Bac V (pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale), unde vă încadraţi şi dumneavoastră. Ar fi benefică această departajare la examenul de Bacalaureat?
Prof. Ion Toma: Da. În prezent, Bacalaureatul unic nu ne ajută deloc! Cei de la clasele cu profil sportiv sunt complet defavorizaţi.
Reporter: Ce se întâmplă cu absolvenţii Liceului cu program sportiv Mircea Eliade?
Prof. Ion Toma: Foarte mulţi dintre ei se îndreaptă către facultăţi de Sport, dar alţii, mult mai puţini, se îndreaptă şi către facultăţi cu alte profiluri.
Reporter: Dacă se opresc cu studiile la nivel preuniversitar, nu pot face altceva decât sport de performanţă?
Prof. Ion Toma: Până la clasa a IX-a, programa este identică. După clasa a X-a primează sportul de performanţă. Suntem singurul liceu cu program de sport intensiv. Cred că suntem şi liceul cu cea mai bună bază sportivă din Bucureşti, aşa că suntem gazde pentru o serie întreagă de competiţii sportive pe terenurile noastre. Avem în jur de 900 de elevi ,atât la ciclul gimnazial, cât şi la cel liceal. Trebuie să spunem că mari nume ale sportivilor remarcaţi la nivel naţional sau internaţional au plecat de aici: Maricica Puică – atletism, Alin Stoica, George Ogăraru, Andrei Mozacu, Robert Niţă, Valentin Negru, Alexandru Piţurcă, Ianis Zicu – fotbal, Ana-Maria Hâncu, Anabela Gagionea, Irina Radu – volei, Irina Camelia Begu – tenis, Alina Dumitru – judo etc. (Ciprian C. VASILESCU)