Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu mă amăgesc la fiecare „trecere dintre ani” că, dacă nu dispare, măcar se diminuează răul şi gâlceava. Mă las prinsă în „visul unei nopţi de iarnă”, cu final fericit, în sensul că ne adunăm gândul cel bun şi facem să se urnească binele şi armonia. Ei bine, sunt naivă. Sărbătorile de iarnă – anul trecut/acesta nici atât – doar îi trimit într-o vacanţă de încărcare a bateriilor urii şi desconsiderării pe combatanţii politici şi activiştii civici. Este un „sâc” permanent. Nu contează nimic pentru satisfacerea unor orgolii mărunte şi păguboase, până la urmă, pentru ţară. Se reinventează, se reconfigurează trecutul, vechiul. Nimic nou, nimic pentru viitor!
Trăim într-o bulă, pe care nu o putem depăşi. Nu cred că există, dintre sutele de legi, poate sunt mii?!, vreuna cu viaţă mai lungă de un ciclu electoral, asta în cazul cel mai fericit. Se înnoadă şi se deznoadă, bătându-se pasul pe loc, din interese, cum altfel?!, electorale. Pare prea scurt intervalul de patru-cinci ani între alegeri. Nimic nu are timp să se aşeze! De 30 de ani avem aceleaşi obiective, uneori nuanţate, dar aceleaşi. Dacă nu ne-aş cunoaşte, aş zice că suntem perfecţionişti! Că doar absenţa perfecţiunii ne întârzie, nu dorinţe şi aranjamente meschine!
De pildă, Legea Educaţiei Naţionale. Modificată, completată, actualizată de n ori. Ce declara, la începutul lunii decembrie a anului trecut, într-un răspuns la o interpelare, ministrul Educaţiei? Că „la nivel naţional aproximativ 2.355 unităţi şcolare funcţionau fără apă curentă şi canalizare, având WC-urile în curte.” La care putem adăuga: lipsa încălzirii, tavane ce cad, mobilier impropriu, manuale cum ştim, cadre didactice prost plătite sau cadre didactice necalificate… Ce plus valoare au adus nenumăratele modificări dacă, la bază, învăţământul este cum este? (Pe de altă parte, sunt foarte curioasă dacă există vreo persoană care ştie toate prevederile legii!)
Sau legile justiţiei. Dacă facem o medie, nu cred că-i zi de la Dumnezeu să nu fi adus vreo modificare la măcar una dintre legi!
Legislaţia stufoasă şi permanent modificată în domeniile cele mai importante – educaţie, sănătate şi justiţie – generează confuzii şi încălcarea ei, cu voie sau fără voie. Şi ce fac aleşii noştri? Adaugă şi modifică cu ardoare, până la deformare, parcă pentru a avea motiv să o ia de la capăt. Acum, începând din aceste zile, fi va una din două: ori tot interesul se va muta pe campaniile electorale, una mai importantă, prezidenţială, şi alta, să-i zicem, secundară, europarlamentară, ori se va folosi momentul pentru modificări excesive, categorice ale legilor! Între timp, vom exercita şi preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Din acelaşi vis! (Mioara Vergu-Iordache)