
În data de 27.05.2025, Universitatea „Spiru Haret”, partener în consorţiul STEAME-ACADEMY, a organizat, pentru studenţii care se pregătesc să devină profesori, prima ediţie a Workshop-ului „STEAME learning with antreprenorial mindset” cu două secţiuni: 1. Profesori în pregătire (student teachers) – pe data de 27 mai 2025, şi 2. Profesori activi (service teachers) – pe 30 mai 2025, în spaţiile Departamentului pentru Pregătirea Cadrelor Didactice (DPPD) din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, Şoseaua Berceni nr. 24, Bucureşti.
Echipa de implementare a proiectului a fost compusă din conf.univ.dr. Rodica Ioan şi prof.univ. dr. Grigore Albeanu (Facultatea de Inginerie şi Informatică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”), conf.univ.dr. Simona Teodorescu şi conf.univ.dr. Denisa Drăguşin (DPPD).
La secţiunea 1 au participat studenţii înscrişi la programul de formare psiho-pedagogică, nivelul 1, pentru atestarea profesiei didactice, organizat de DPPD.
Evenimentul a fost organizat în două sesiuni. Prima sesiune, de informare, s-a desfăşurat în laboratorul de Informatică al DPPD, unde participanţii au beneficiat de prezentările realizate de membrii echipei de implementare a proiectului şi au explorat secţiunile site-ului https://steame-academy.eu, prin studierea materialelor disponibile (buletine de ştiri, evenimente organizate, webinarii înregistrate, livrabile etc.).
Conf. univ. dr. Rodica Ioan a prezentat obiectivele proiectului şi rezultatele obţinute până în prezent (rezultatele învăţării, cadrul competenţelor STEAME, politicile propuse, întâlnirile fizice ale consorţiului (Cracovia, Porto şi Bucureşti), workshop-urile care au avut deja loc la nivel european (Porto şi Bucureşti), precum şi evenimentele de tip simpozion.
Prof. univ. dr. Grigore Albeanu a prezentat modulul 8 pentru facilitarea învăţării STEAME întitulat „Învăţare STEAME cu atitudine antreprenorială / STEAME learning with entrpreneurial mindset”, care a cuprins elemente de cultură antreprenorială cu accent pe diferenţierea antreprenor-antreprenoriat, avantajele antreprenoriatului precum şi a factorilor care influenţează lumea afacerilor.
A doua sesiune s-a desfăşurat sub formă de atelier; studenţii au fost împărţiţi în grupuri. Fiecare grup a studiat câte un plan de învăţare şi creativitate (Sweet Hive Venture, Art Studio, Herbal Wellness şi Alpha Trust Fintech). Membrii fiecărui grup şi-au ales câte un rol (de profesor participant la implementarea planului) şi au discutat strategiile propuse, resursele de implementare şi modalităţile de valorificare a rezultatelor. În final, reprezentanţii grupurilor au prezentat impresiile despre abordarea bazată pe proiecte în cadrul învăţării STEAME.
Secţiunea 2 – Profesori activi (service teachers) a avut loc vineri, 30 mai 2025, în sala 16, a Universităţii Spiru Haret din Şoseaua Berceni nr 24, în spaţiile DPPD.
În a doua secţiune a primei ediţii a Atelierului „Învăţare STEAME cu atitudine antreprenorială, pentru profesori activi” (STEAME learning with enrepreneurship mindset, Service Teachers), în prima parte, după prezentarea rezultatelor proiectului STEAME din cei doi ani de efort, participanţii au fost interesaţi despre procesul de certificare a competenţelor STEAME. A doua parte a fost o activitate practică privind modul cum ar trebui să lucreze cu elevii, având o atitudine antreprenorială. A fost o experienţă utilă, concretizată în îmbunătăţirea experienţei de predare şi evaluare.
Participările au venit atât din mediul preuniversitar, dar şi universitar. Ca şi la întâlnirea cu profesorii în pregătire, evenimentul a avut o componentă teoretică (prezentarea rezultatelor proiectului şi a modalităţii de certificare) şi o componentă aplicativă, în cadrul căreia profesorii, organizaţi în grupuri de 3-4 persoane, au discutat despre abordarea antreprenorială din planurile de învăţare şi creativitate, pentru facilitarea învăţării STEAME, pregătite de Universitatea „Spiru Haret”, pentru cele două categorii de reprezentanţi ai grupului ţintă. În final, reprezentanţii grupurilor de lucru au prezentat concluziile în faţa participanţilor şi a camerelor de luat vederi.
Trebuie menţionat că acest workshop a fost organizat în cadrul ediţiei a VIII-a a Simpozionului Internaţional dedicat lui Lucian Blaga, om de cultură şi educator, creator de modele, filosof care a văzut arta drept cunoaştere intuitivă, iar ştiinţa o cunoaştere prin intermediul conceptelor. Mulţumim organizatorilor pentru includerea workshop-ului „STEAME Learning with Entrepreneurship Minset” în program, precum şi echipei media a Universităţii „Spiru Haret”. (Prof.univ.dr. Grigore ALBEANU, Foto. Conf.univ.dr. Rodica IOAN)