Aşa cum nouă ne-a lipsit o perioadă din istorie, în care am tras obrocul şi n-am ştiut ce e „pe afară”, tot astfel nu am avut parte de o evoluţie normală a societăţii. Acum când apar idei originale şi cumva normale, ne mirăm de ce şi cum. Un astfel de proiect este cel cu Gara Iţcani (jud. Suceava), o clădire istorică impresionantă, care ar putea deveni un muzeu de artă contemporană, urmând exemplul celebrului Muzeu Orsay din Paris. Iniţiativa aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Şoldan, iar proiectul este gestionat de Muzeul Naţional al Bucovinei, condus de Emil Ursu.
Gara Iţcani, situată în nordul municipiului Suceava, a fost o staţie feroviară importantă în trecut, dar astăzi este foarte puţin utilizată. Deşi mai opresc câteva trenuri, gara nu mai dispune de casă de bilete şi nu are nicio activitate comercială. În acest context, transformarea sa într-un muzeu ar putea reprezenta o soluţie pentru valorificarea patrimoniului arhitectural şi creşterea atractivităţii turistice a regiunii. Pentru ca proiectul să fie realizabil, Consiliul Judeţean Suceava a iniţiat discuţii cu Ministerul Transporturilor privind preluarea clădirii. Potrivit directorului Muzeului Naţional al Bucovinei, CFR nu permite concesionarea gării, astfel că singura soluţie este achiziţia acesteia. „Până la urmă, concluzia a fost că aceasta, aparţinând CFR-ului, nu poate fi concesionată, poate fi doar închiriată sau vândută. Dacă este închiriată, atunci nu se pot depune proiecte de finanţare. Şi atunci preşedintele a spus că mai bine o cumpărăm”, a explicat Emil Ursu. Achiziţionarea clădirii va fi un proces complex, care necesită evaluarea gării, negocierea preţului şi găsirea surselor de finanţare. Totuşi, dacă acest pas va fi finalizat, Suceava ar putea câştiga un nou centru cultural important, comparabil cu marile muzee europene. Un aspect inedit al proiectului este păstrarea unor elemente specifice gării, ceea ce ar putea face noul muzeu mai atractiv pentru turişti. „Eu mi-aş dori să rămână şi un mic segment de gară, pentru că devine mult mai interesantă şi, bineînţeles, atractivă. Plus că mă gândesc la o drezină care să transporte vizitatorii, turiştii, de la Burdujeni”, a precizat Emil Ursu. Astfel, turiştii care vin în Suceava cu trenul ar putea beneficia de un transport special între Gara Burdujeni şi Muzeul de Artă Contemporană din Gara Iţcani, ceea ce ar putea creşte fluxul de vizitatori. Gara Iţcani a fost construită în anul 1871, pe vremea când satul Iţcani era localitate de frontieră în Austro-Ungaria şi a fost gara de frontieră între anii 1871-1918. În anul 2014, Gara Suceava Nord-Iţcani a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.
Dacă proiectul va fi finalizat, Gara Iţcani ar deveni a doua gară din Europa transformată în muzeu, după celebrul Muzeu Orsaydin Paris. Gara d’Orsay, inaugurată în 1900, a fost prima staţie terminus urbană electrificată din lume şi a servit ca punct final pentru Chemin de Fer de Paris à Orléans. În anii ’70, clădirea şi-a pierdut funcţionalitatea de gară, iar între 1983 şi 1986 a fost reconfigurată şi transformată într-un muzeu de artă. Astăzi, Muzeul Orsay este unul dintre cele mai vizitate muzee din Franţa, fiind renumit pentru colecţiile sale de artă impresionistă şi postimpresionistă. Prin analogie, Muzeul de Artă Contemporană din Gara Iţcani ar putea deveni un centru important pentru promovarea artei româneşti şi internaţionale, dar şi un exemplu de reconversie a patrimoniului industrial în spaţii culturale moderne. Dacă proiectul se va concretiza, Suceava ar putea câştiga un nou punct de atracţie culturală, contribuind la dezvoltarea turismului şi la promovarea patrimoniului său arhitectural şi artistic. (George V. GRIGORE)
Surse: jurnalantreprenor.ro; profit.ro; economedia.ro; espr.ro; clubferoviar.ro; stiri.botosani.ro; bugetul.ro; artline.ro; epochtimes-romania.com; urban.ro