Mari actori, americani şi nu numai, au fost prezenţi la filmări pe aceste meleaguri ale Văii Prahovei! Frumuseţea naturii, dar şi a arhitecturii zonale, a oamenilor şi a elementelor antropice, a atras în timp şi studiourile cinematografice străine spre a filma aici.
În 2011, echipa tehnică a filmului „Christmas at Castlebury Hall” a fost în Prahova pentru filmările unor cadre exterioare la Castelul Peleş din Sinaia. Chiar dacă nu a ajuns pe Valea Prahovei, în film a jucat şi fostul Agent 007, Roger Moore, în rolul unui bunic nesuferit. De altfel, dintre toate locurile din Prahova, fosta reşedinţă de vară a Casei Regale este cel mai solicitat decor, atât pentru filmele româneşti, cât şi pentru pelicule străine datorită frumuseţii cadrelor naturale şi opulenţei interioarelor.
Tot aici, în 2007, direct de pe platourile de la Hollywood au venit pe terasele Castelului Peleş actorii americani Adrien Brody, Mark Ruffalo şi frumoasa Rachel Weisz, pentru cadre la pelicula „Fraţii Bloom“. Pentru continuarea filmărilor, o parte dintre interioarele Peleşului au fost recreate în America. În comedie, Castelul Peleş, transformat în reşedinţă a unuia dintre protagonişti, este aruncat în aer.
Tot la Sinaia a fost turnat şi filmul „Carol I – Un destin pentru România“, lansat în 2009. Sergiu Nicolaescu, regizor şi actor în rolul principal, a filmat scene în cabinetul de lucru al regelui, în dormitorul regal, sala pentru micul dejun, dar şi pe spectaculoasa terasă de la Peleş.
În timpul filmărilor, măsurile de securitate din castel sunt unele speciale: piesele valoroase sunt înlocuite cu obiecte de recuzită şi se foloseşte doar lumină rece, pentru a nu deteriora exponatele. De asemenea, personalul din staff-ul tehnic nu are voie să se urce pe statui, pe balustrade sau pe mobilier.
În 2010, filmările la producţia americană „Ghost Rider 2“, cu Nicholas Cage în distribuţie, s-au desfăşurat şi în Prahova, la Telega, pe podul de pe Valea Doftanei, unde au fost simulate un accident de maşină şi câteva explozii. Chiar dacă Nicholas Cage a ajuns de foarte multe ori în România, la filmările de pe Valea Doftanei au fost doar sosii ale actorilor, echipa tehnică şi câţiva cascadori.
Şi regizorul Francis Ford Coppola a filmat, în 2006, în România. Este vorba despre pelicula „Tinereţe fără tinereţe“, inspirată din nuvela lui Mircea Eliade cu acelaşi nume. Matt Damon, Tim Roth, Gheorghe Dinică şi Marcel Iureş sunt doar câţiva dintre actorii distribuiţi în această peliculă. Echipa tehnică a filmului a turnat mai multe cadre şi la Ploieşti, la „Muzeul Ceasului”.
Imagini din „Muzeul Ceasului” sau cu piese valoroase din expoziţie au mai apărut şi în filmul „Adela“, din 1984, şi într-un videoclip al jazz-istului Emy Drăgoi. Şi frumosul Conac Bellu de la Urlaţi a fost decor de filme. Înainte de 1989, acesta a fost „reşedinţa“ Coanei Chiriţa, jucată de Draga Olteanu Matei. Interioarele au fost perfecte pentru această peliculă în care au mai jucat Dem Rădulescu, Ileana Stana Ionescu sau Rodica Popescu – Bitănescu.
În anii ’80, aici s-au mai turnat filme precum „Hanul dintre dealuri“ (1988), cu Gina Patrichi, „Martori dispăruţi“ (1988), cu Manuela Hărăbor sau „Lacrima cerului“ (1989).
Filmul premiat la Cannes, în 2012, cu trofeul pentru cel mai bun scenariu, „După dealuri“, a fost şi el turnat în Prahova. Inspirată din cazul exorcizării de la Tanacu, în regia lui Cristian Mungiu, povestea a fost turnată, în mare parte, în oraşul Câmpina, în apropiere de fosta tabără pentru copii de la Voila. Pentru cadre a fost folosită o mănăstire din lemn, creată special pentru acest film. Peisajele naturale din zonă, dar şi parcurile şi alte locuri din Câmpina, apar, de asemenea, în acest film.
Moara de apă „Warthiadi” din comuna Drajna a apărut şi ea în decoruri de filme: „Întoarcerea Vlaşinilor” şi în „Haiducii lui Şapte Cai“. De asemenea, scene din filmul „Haiducii lui Şapte Cai“, în care a jucat Florin Piersic, au fost filmate şi în zona Slănicului, inclusiv la Muntele Verde.
Mai nou, serialul „Wednesday”, inspirat din „Familia Addams” şi regizat de Tim Burton, s-a filmat în parte la Castelul Cantacuzino din Buşteni, care este în film „internatul Nevermore” (film lansat în anul 2022), locaţia unde se petrece cea mai mare parte a acţiuni seriei cu opt episoade. Astăzi, dacă veţi vizita Castelul Cantacuzino, sunteţi invitaţi să vă fotografiaţi cu „chipurile” celebrelor personaje din film. Ar fi interesant dacă la magazinul de suveniruri am avea elemente de costum ale celor din Familia Adams, afişe, elemente de recuzită din film, scenariul tipărit, etc. … Şi au la restaurant un ness-café cu frişcă delicios… (George V. GRIGORE)
Surse: observatorulph.ro; ziare.com; impact.ro; playtech.ro; wikipedia.org, cinemagia.ro