Prof. Marius – Ovidiu Sebe, preşedinte al Asociaţiei Culturale Brăneşti (jud. Ilfov), ne anunţă cu bucurie faptul că grupul tradiţional „Cucii din Brăneşti” a reprezentat din nou România la cea de a XXXI ediţie a Festivalului internaţional al jocurilor cu măşti „Surva”. Festivalul de la Pernik este cel mai mare eveniment de mascaradă din Europa, reunind mii de participanţi bulgari şi numeroase grupuri străine. Ediţia din acest an, care s-a desfăşurat în perioada 24-26 ianuarie, a reunit aproape 12 mii de actanţi, organizaţi în 153 de grupuri, dintre care 130 din Bulgaria şi 23 grupuri străine din ţări precum Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Croaţia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru ş.a. „Cucii din Brăneşti” au reprezentat România şi totodată bogata cultură populară a localităţii Brăneşti, care îmbină tradiţiile româneşti cu obiceiurile bejenarilor bulgari stabiliţi în localitate în urmă cu 200 de ani. Participarea brăniştenilor a lăsat şi de această dată o impresie deosebită, grupul cucilor fiind apreciat pentru originalitatea ritualului, pentru costumele şi măştile impresionante, dar mai ales pentru atmosfera deosebită pe care o creează atunci când prezintă obiceiurile străvechi.
Conducătorii grupurilor străine participante la festival au fost primiţi la Casa de Cultură de primarul oraşului Pernik, domnul Stanislav Vladimirov, care a oferit diplome şi medalia festivalului. La această întâlnire a participat şi preşedintele Federaţiei Europene a Oraşelor Carnaval, domnul Lars Angel, care a oferit oraşului Pernik titlul de „Centrul Mondial al Tradiţiilor şi Riturilor cu Măşti”.
„Cucii din Brăneşti” se mândresc deja cu un important palmares al participărilor la numeroase festivaluri internaţionale din ţări ca Bulgaria, Albania, Serbia, Elveţia şi Italia (Sardinia), promovând cu mândrie tradiţiile Brăneştiului şi ale României. Delegaţia cucilor a fost însoţită de etnologul Doina Işfănoni, un specialist în folclor extrem de apreciat şi un colaborator şi prieten al cucilo,r şi de o echipă a Televiziunii Române, care va realiza un documentar despre participarea cucilor la acest festival pentru emisiunea „Convieţuiri”. Pe drumul de întoarcere de la Festivalul „Surva”, cucii au oprit la Griviţa, un loc unde românii au luptat eroic în anul 1877 pentru Independenţa României şi eliberarea Bulgariei.
Acest festival, care adună an de an grupuri din întreaga lume, a fost ocazia perfectă pentru a celebra tradiţiile străvechi şi pentru a demonstra importanţa păstrării obiceiurilor ancestrale. Festivalul din Bulgaria este renumit pentru diversitatea sa culturală, aducând în prim-plan tradiţiile şi ritualurile cu măşti ale diferitelor culturi europene şi nu numai. Din 2015, „Surva” face parte din patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, festivalul câştigând an de an tot mai multă popularitate în Europa. (George V. GRIGORE, Fotografii realizate de Marius Pistrui)