Muzeul-Atelier Şcoala de la Piscu (jud. Ilfov) a primit în dar un frumos „chilim”, lucrat pe la anul 1900 (început de secol XX) în atelierul maicilor de la Mănăstirea Hurezi (jud. Vâlcea). Chilimul are poveste multă şi dragă nouă, culori rafinate şi naturale, de demult, semne ancestrale ţesute în lână.
Ce este chilimul? Este un covor (model turcesc) cu două feţe, cunoscut şi ca „scoarţă înflorată”, sau un fel de broderie făcută cu fire de lână sau de mătase pe etamină sau pe canava.
Chilimul primit în dar are istoria sa importantă: a participat la „Expoziţia Naţională” din 1906, din Parcul Carol. A fost „colectat” prin anii 50 de la Mănăstirea Hurezi de medicul Romulus Popescu, student al lui C.I.Parhon, pasionat, studios şi practicant devotat nu doar de endocrinologie, ci şi de cultura ţărănească din zonă, acesta fiind şi culegător de folclor, de la descântece până la medicină ţărănească. Chilimul a bucurat inima domnului doctor în locuinţa sa de la Râmnicu Vâlcea. A fost moştenit în familie din generaţie în generaţie şi dăruit acum, într-un final, Muzeului de la Piscu, de către geologul Bogdan Popescu, care a dorit ca frumosul artefact să bucure pe mai departe, în amintirea înaintaşului său. Întregul colectiv al Muzeului – Atelier Şcoala de la Piscu, dar şi iubitorii de frumos din judeţul Ilfov îi mulţumesc pe această cale şi promit ca o asemenea comoară a artei populare strămoşeşti să bucure şi alte generaţii viitoare. (George V. GRIGORE)