„ERA DEZVOLTĂRII DURABILE”
Ediţia cu numărul 31 a Târgului de Carte GAUDEAMUS Radio România va avea loc în perioada 4 – 8 decembrie în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo. Ca de obicei, Editura Fundaţiei „România de Mâine”, standul 143, va fi prezentă cu o ofertă irezistibilă. Va lansa câteva lucrări excepţionale, pe care veţi dori să le citiţi. În numărul de azi al revistei mai deschidem puţin cortina spre acest spectacol fascinant. Aşadar, astăzi vă atragem atenţia asupra volumului ERA DEVZOLTĂRII DURABILE, de Jeffrey D. Sachs apărută în colecţia Probleme economice fundamentale , o carte pe care Editura Fundaţiei România de Mâine o va lansa pe 6 decembrie, ora 17,30, la Sala de evenimente Mircea Sântimbreanu.
Miercuri, 20 noiembrie, la emisiunea „Tache şi Face” (https://www.facebook.com/radiosevenofficial), de la Radio7 (103,4 fm, www.radio-seven.ro) Robert Tache i-a avut ca invitaţi pe conf.univ.dr. Eugen GHIORGHIŢĂ, Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti din cadrul Universităţii Spiru Haret, şi pe directorul Editurii Fundaţiei România de Mâine, Dragoş Ciocăzan, care au discutat despre conţinutul cărţii „Era Dezvoltării Durabile” de Jeffrey D. Sachs, cele mai bune motive pentru care, nu trebuie să rataţi citirea acestei cărţi.
„Am păşit într-o nouă eră. Societatea globală este interconectată cum nu a fost niciodată. Afacerile, ideile, tehnologiile, oamenii, chiar şi epidemiile trec peste frontierele statelor cu o viteză şi intensitate nemaiîntâlnite până acum. Ne bucurăm de binefacerile acestei ere a circulaţiei libere a noilor informaţii, dar ne şi temem de extinderea la scară globală a anomaliilor mediului ambiant.
Practicile în afaceri, tehnologiile, mărimea şi structura pe vârste a populaţiei se schimbă cu rapiditate. Apar noi oportunităţi şi, implicit, noi riscuri. Aceste motive m-au determinat să afirm că am ajuns în Era Dezvoltării Durabile. Aşa cum voi detalia în cele ce urmează, dezvoltarea sustenabilă este deopotrivă un mod de a privi lumea prin prisma interconexiunilor generate de schimbările economice, sociale şi de mediu, dar şi un mod de a identifica aspiraţiile noastre comune către o viaţă decentă asigurată prin armonia dintre dezvoltarea economică, incluziunea socială şi protejarea mediului natural.
Aceasta înseamnă, pe scurt, atât un cadru analitic teoretic, cât şi o abordare etică. Această nouă eră este descrisă de noile ţinte ale dezvoltării globale, cunoscute sub numele de SDG2. Alte idei exprimă cu aceeaşi forţă schimbările impuse de noua eră. Reputaţi oameni de ştiinţă din domeniul ştiinţelor naturale au inventat un nou termen: Antropocen, un cuvânt cu rădăcini greceşti, provenind din „făcut de mâna omului” (antropos) şi „nou” (cenes). Antropocenul este epoca pe care omenirea o traversează acum, una fără precedent, caracterizată de schimbări majore ale planetei – climatice, legate de biodiversitate, fizico-chimice – provocate în mod covârşitor de activităţile umane. Ecologişti de renume au lansat ideea „pragului planetar” pentru a explica limitele dincolo de care omenirea riscă să ducă Pământul într-o zonă necunoscută şi periculoasă a schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii, a schimbărilor chimice ale atmosferei, uscatului şi oceanelor. Toate aceste concepte-cheie nu fac altceva decât să descrie realităţile Erei Dezvoltării Durabile. Geopolitica este supusă unor schimbări la fel de rapide.” – scrie în Prefaţa lucrării autorul, Jeffrey D. SACHS.
CUVÂNT ÎNAINTE
al Secretarului General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon (2007–2016)
„Dezvoltarea durabilă este cea mai mare provocare a vremurilor noastre. Lumea în care trăim se află sub asediu. Sărăcia continuă să afecteze familii şi comunităţi întregi. Schimbările climatice ne afectează din ce în ce mai mult modul de viaţă. Conflictele se acutizează. Inechităţile se adâncesc. Toate aceste crize se vor adânci dacă nu schimbăm ceva. Tocmai de aceea, liderii lumii lucrează la o nouă agendă a dezvoltării – inclusiv la un set de ţinte concrete ale dezvoltării sustenabile – pentru a ajuta îndrumarea omenirii către un viitor sigur şi prosper. Este imperativ să înţelegem rapid cum poate fi realizată practic dezvoltarea durabilă, până la capăt, în toate regiunile globului. Această carte, semnată de consilierul meu favorit, profesorul Jeffrey D. Sachs, ne furnizează o viziune de ansamblu, subliniind oportunităţile, provocările şi riscurile acestei acţiuni.
Sper ca aceasta să constituie o utilă resursă teoretică atât a statelor, oraşelor, mediului de afaceri, familiilor, cât şi a fiecărui cetăţean al planetei, şi să determine decizia de a fi parte şi de a-şi asuma responsabilităţi în vederea îndeplinirii prevederilor acestei agende. Soluţiile reale se găsesc în lupta la nivel global împotriva sărăciei, foametei şi a bolilor. Pe măsură ce extindem concluziile reieşite din lecţiile date de Millenium Development Goals (MDG)1, avem din ce în ce mai multe motive de optimism. Avem deja la dispoziţie tehnologiile şi strategiile pentru a reuşi în acest demers. Cu eforturi susţinute din partea fiecăruia dintre noi, am putea fi prima generaţie care a reuşit să pună capăt sărăciei şi ultima generaţie nevoită să trăiască sub ameninţarea schimbărilor climatice. Energia şi ideile voastre pot contribui la găsirea drumului către dezvoltarea sustenabilă. Împreună, putem construi un viitor al prosperităţii şi o viaţă demnă pentru toţi.”
Cine este Jeffrey David Sachs?
Jeffrey D. Sachs (născut la 5 noiembrie 1954, Oak Park, Michigan, SUA) este un profesor de economie de renume mondial, lider în dezvoltare durabilă, consilier principal al ONU, autor de bestselleruri şi editorialist sindicalizat ale cărui rubrici lunare apar în mai mult de 100 de ţări. El este co-beneficiar al Premiului „Blue Planet 2015”, principalul premiu global pentru leadership în domeniul mediului. El a fost numit de două ori printre cei mai influenţi 100 de lideri mondiali de revista „Time”. El a fost numit de „New York Times”: „probabil cel mai important economist din lume” şi de revista „Time” „cel mai cunoscut economist din lume”. Un sondaj recent realizat de „The Economist” l-a clasat pe profesorul Sachs printre cei mai influenţi economişti în viaţă din lume din ultimul deceniu.
Profesorul Sachs este director al „Centrului pentru Dezvoltare Durabilă” de la Universitatea Columbia. Este profesor universitar la Universitatea Columbia, cel mai înalt rang academic al universităţii. În perioada 2002-2016 a fost director al „Institutului Pământului”. Sachs este consilier special al secretarului general al Naţiunilor Unite, António Guterres, cu privire la „Obiectivele de dezvoltare durabilă” şi anterior l-a consiliat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, atât cu privire la „Obiectivele de dezvoltare durabilă”, cât şi la „Obiectivele de dezvoltare ale mileniului”, şi pe secretarul general al ONU, Kofi Annan, cu privire la „dezvoltarea mileniului”. Este un membru distins al Institutului Internaţional de Analiză a Sistemelor Aplicate din Laxenburg, Austria.
Sachs este în prezent director al „Reţelei de soluţii pentru dezvoltare durabilă a ONU”, sub auspiciile secretarului general al ONU, António Guterres, şi comisar al ITU/UNESCO pentru dezvoltare. El este preşedinte şi fondator al SDG USA, o iniţiativă neguvernamentală de promovare a conceptelor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Statele Unite. Sachs este, de asemenea, co-fondator şi strateg şef al „Millennium Promise Alliance” şi a fost director al „Millennium Villages Project” (2005-2015).
Înainte de a se alătura Universităţii Columbia, Sachs a petrecut peste douăzeci de ani ca profesor la Universitatea Harvard, cel mai recent ca profesor de comerţ internaţional Galen L. Stone. Originar din Detroit, Michigan, Sachs şi-a primit B.A., M.A. şi Ph.D. diplome la Harvard.” (( https://sdgs.un.org/panelists/mr-jeffrey-d-sachs-29781)
Sachs a primit 40 de titluri onorifice, iar printre distincţiile sale recente se numără Legiunea de Onoare prin decret al preşedintelui Republicii Franceze şi Ordinul Crucii din Estonia.
Jeffrey D. Sachs a scris şi editat numeroase cărţi, inclusiv trei bestselleruri „New York Times” . • The End of Poverty (2005) • Common Wealth: Economics for a Crowded Planet (2008) • The Price of Civilization (2011) • To Move the World: JFK’s Quest for Peace (2013) • The Age of Sustainable Development (2015) • Building the New American Economy: Smart, Fair & Sustainable (2017) • A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism (2018) • The Ages of Globalization: Geography, Technology and Institutions (2020).
Cea mai recentă carte a profesorului Sachs este •Ethics in Action for Sustainable Development (2022)/ Etica în acţiune pentru dezvoltare durabilă, un volum coeditat cu o prefaţă a Papei Francisc şi a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.