Universitatea Spiru Haret, prin Institutul Central de Cercetare Ştiinţifică, a aderat la CoARA – Coaliţia pentru Avansarea Evaluării Cercetării, https://coara.eu.
CoARA reprezintă o platformă de sprijin pentru organizaţii de finanţare a cercetării, organizaţii care desfăşoară activităţi de cercetare, autorităţi şi agenţii de evaluare naţionale/regionale, societăţi ştiinţifice şi alte organizaţii relevante, cu obiectivul de a contribui la dezvoltarea unor noi metode şi practici de evaluare în cercetare. CoARA reprezintă, de fapt, un instrument de implementare a „Acordului privind reformarea evaluării cercetării”, aprobat la nivelul Uniunii Europene în decembrie 2022, care cuprinde un set de principii şi angajamente privind reformarea evaluării cercetării în Europa. Documentul propune o nouă modalitate de a evalua rezultatele cercetării ghidată de aspecte precum recunoaşterea unei diversităţi mai mari de cariere şi contribuţii în cercetare; evaluarea cercetării bazată în primul rând pe evaluarea de tip calitativ şi peer review; abandonarea utilizării neadecvate a metricilor referitori la publicarea în jurnale academice; precum şi evitarea utilizări în evaluarea cercetării a clasamentelor internaţionale privitoare la organizaţiile de cercetare. În acest context se doreşte ca cercetătorii să nu mai fie recompensaţi pentru numărul de lucrări publicate, numărul de citări şi prestigiul jurnalelor academice în care aceştia publică. Conform Acordului, se doreşte ca noul sistem să se uite mai degrabă la calitatea cercetării, fapt ce va duce astfel inclusiv la reducerea dependenţei de metrici aferenţi revistelor.
Semnarea acordului este deschisă tuturor organizaţiilor implicate în evaluarea cercetării. Organizaţiile semnatare pot solicita apoi să devină membri ai Coaliţiei şi să se alăture unei comunităţi pentru a facilita implementarea propriei reforme şi pentru a permite schimbarea sistemică.
Aderarea la CoARA va aduce sprijin pentru reforma evaluării cercetării. Acesta va oferi membrilor posibilitatea de a face schimb de cunoştinţe, de a lucra împreună, pentru a avansa în procesul de reformă a evaluării cercetării. Membrii coaliţiei vor avea posibilitatea de a iniţia şi de a beneficia de comunităţi de practică pe subiecte alese de ei.
CoARA ajută membrii, care se află într-un stadiu incipient al cercetării acestui proces de reformă, să identifice şi să înveţe din ideile şi practicile de succes de la organizaţiile care sunt mai avansate în reformele lor. În acelaşi timp, membrii care au practici de evaluare mai avansate în raport cu obiectivele stabilite în Acord vor găsi o platformă pentru a-şi împărtăşi expertiza, pentru a sprijini dezvoltarea unui ecosistem de evaluare coerent şi pentru a continua să-şi evolueze metodele de evaluare.
CoARA oferă un spaţiu pentru organizaţiile dintr-o anumită ţară responsabile de reformarea politicilor şi reglementărilor, pentru a lucra împreună şi a avansa pe această temă. În acelaşi timp, va oferi acces la experienţe din alte ţări din Europa şi nu numai.
CoARA permite construirea unei mase critice de părţi interesate care să interacţioneze şi cu autorităţile naţionale şi regionale, pentru a analiza orice bariere juridice sau administrative care limitează implementarea modificărilor în evaluarea cercetării de către organizaţiile de cercetare.
Activitatea CoARA evită potenţialele contradicţii între diferitele practici şi cadre de evaluare a cercetării, în beneficiul comunităţii mai largi de cercetare şi academice, în special a tinerilor cercetători.
În calitate de membru, Universitatea Spiru Haret îşi reafirmă angajamentul de a reforma evaluarea cercetării, prin aderarea la un colectiv de organizaţii angajate în reformarea metodelor şi proceselor prin care sunt evaluate cercetarea, cercetătorii şi organizaţiile de cercetare. Prin această colaborare, se doreşte promovarea de metode inovatoare care recunosc diversitatea contribuţiilor în cercetare precum şi dezvoltarea unui mediu academic echitabil, contribuind activ la un ecosistem de cercetare mai eficient şi sustenabil, în beneficiul tuturor cercetătorilor. (Cătălin RADU, Institutul Central de Cercetare Ştiinţifică)