În cadrul complexului de bisericuţe şi chilii aflate în zona Carpaţilor de Curbură, în judeţul Buzău, putem menţiona şi Peştera Policiori. Aceasta este formată din două grote, două cavităţi suprapuse, ca două policioare pe un raft. Se află în arealul satului Ruginoasa din comuna Brăeşti (jud. Buzău). Aceste două „încăperi” suprapuse sunt rezultatul unor adaptări umane a unei peşteri naturale. Aici s-au descoperit elemente de datare pentru secolele XVI-XVII.
Aflându-se pe „Culmea Ghiocii”, local i se mai spune şi „Piatra Ghiocii” şi este localizată pe malul drept al pârâului Pârscovelul, la 30 de metri deasupra acestuia, în faţa vechii şcoli.
Ceea ce este extraordinar este faptul că se regăsesc aici, pe podeaua de piatră, zeci de desene comparabile cu scrierea pictografică preistorică (aşa numitele „Tăbliţe de la Ruginoasa”). Apar mai multe însemne, precum un cadran dreptunghiular ce se remarcă prin redarea elementelor sacrale, spicul de grâu şi zig-zag-ul (apa în curgere sau spirala unghiulară), dar care este împărţit la rândul său în carouri mici, în fiecare dintre ele ascunzându-se alte simboluri, care ar putea fi interpretate într-un anumit fel, şi alte câteva desene, cum ar fi un şir de trei unghiuri sau triunghiuri, simbolistică întâlnită şi în cadrul unor descoperiri făcute pe Valea Topologului, Pietrele-Giurgiu (cândva, jud. Ilfov; perioada 5200 î.Hr.), Sărata Monteoru (mileniul II î.Hr.), un desen ce ar putea fi o reprezentare mai complexă a pomului vieţii, suprafeţe haşurate, ca un fel de scăriţe ori plase, ce ar putea reprezenta coloane, cursuri de apă sau rădăcinile şi seva care întreţin viaţa. Toate aceste semne ce fac obiectul discuţiilor se află pe prima poliţă.
Cea de-a doua poliţă, situată la câţiva metri deasupra celei dintâi, prezintă în plan vertical un răboj (calendar anual), reprezentat prin 12 tăieturi, realizate în peretele de stâncă aşa încât să releve caracterul fiecărei luni în parte, însoţite de simboluri, ca într-o scriere runică, care ar putea indica numele fiecărei luni, sau ar putea constitui simbolul unor constelaţii, specific fiecărei perioade. Conform specialiştilor în domeniu, unele dintre aceste însemne aparţin perioadei paleocreştine, altele se regăsesc în „Dicţionarul Semnelor” (SD), aparţinând unor perioade mai îndepărtate.
Noi, acum, în primul rând, trebuie să protejăm cum putem mai bine aceste mesaje de dincolo de milenii şi… Caută şi vei găsi! Aşa se spune. Astfel că noile modalităţi de cercetare vor aduce noi informaţii şi vor face noi legături între toate aceste înscrisuri pe care acum nu le putem întrezări. (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; turismbuzau.ro; academia.edu; arhiva.braesti-buzau.ro