Gheorghe PISTOL
(6 februarie 1951 – 5 octombrie 2024)
Cu profundă tristeţe, Universitatea Spiru Haret îşi exprimă regretele privind trecerea în nefiinţă a distinsului profesor universitar dr. Gheorghe PISTOL.
Profesor universitar dr. Gheorghe PISTOL a fost Decan al Facultăţii de Finanţe şi Bănci a Universităţii Spiru Haret între anii 2002 şi 2015, iar până în anul 2020 a activat ca profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti, fiind un mentor, un exemplu pentru generaţiile de studenţi care au studiat aici. O figură emblematică în domeniul educaţiei economice din România, cu o carieră de excepţie, prof. univ. dr. Gheorghe Pistol lasă o amintire luminoasă în universitatea noastră şi în inimile tuturor celor care l-au cunoscut şi i-au fost colegi sau studenţi.
Dumnezeu să-l ierte!
Sincere condoleanţe familiei!
Amintiri despre un specialist de mare valoare care a plecat dintre noi.
Profesorul Gheorghe Pistol
Ce poate fi mai trist decât atunci când oameni de valoare pe care doreai să-i mai suni, de la care doreai să mai asculţi opinii, nu mai sunt disponibili, pentru că Dumnezeu a avut nevoie de ei mai devreme decât te aşteptai. Multe gânduri vin atunci când omul pe care îl admirai nu mai este…
Profesorul Gheorghe Pistol a fost un exemplu sau un model al specialistului cu profil complex, în practica economică, ca profesor universitar la catedră, în funcţii de conducere din mediul economic sau cel universitar. A format studenţi, masteranzi, doctoranzi. Era adeptul utilizării, atât cât se putea, a unor metode de învăţare adaptate colectivului.
Pentru activitatea de la Universitatea Spiru Haret merită menţionată în primul rând perioada lungă în care a avut funcţia de Decan. A dovedit evidente calităţi de lider, obţinând acreditarea Facultăţii de Finanţe. Mulţi îi spuneau fondatorul facultăţii respective.
Pot spune că în viaţă avea abordarea de tip corporatist: exigenţă maximă în îndeplinirea atribuţiilor de servici, consultarea colectivului pentru luarea deciziilor grele, vesel şi plin de glume sau bancuri în afara programului de servici. Această abordare i-a făcut pe cei din echipa pe care a condus-o ca Decan să se autodepăşească şi să obţină la evaluare calificativul dorit pentru facultate. Tot în spirit corporatist avea relaţiile inter-instituţionale. Foarte atent la nuanţe, cu mesaj adecvat particularităţilor de personalitate ale interlocutorilor din alte instituţii. A reuşit astfel să gestioneze foarte bine relaţiile pe care le avea în calitate de Decan.
Pentru oamenii care ating performanţa este un merit deosebit atunci când îşi aduc aminte de dascălii lor sau de cei care i-au ajutat în carieră. Pistol Gheorghe avea această calitate. Îi făcea plăcere să vorbească despre profesorii săi din ASE, despre foştii colegi, cu menţiune ce a învăţat sau cu cea rămas de la fiecare. De exemplu, într-o discuţie informală la un pahar de vin, a povestit cu lux de amănunte abilităţile unui fost coleg de facultate, mai puţin pasionat de studiu, dar mult mai conectat în afaceri. Atunci a înţeles că trebuie să-i ceri fiecărui om ce poate el să ofere mai bun, nu să îl chinui cu ce nu poate să facă. Pe baza acestei experienţe, în calitate de lider, indiferent că a fost în mediul economic sau în cel academic, a făcut mereu eforturi să cunoască bine colectivul, ce poate da şi ce poate face fiecare. Am discutat cu domnul profesor Pistol şi despre marii dascăli pe care i-am avut amândoi la ASE. Aveam în plan să facem un material despre regretatul profesor Mircea Bulgaru, pe care amândoi îl admiram.
În urma unei activităţi vaste, astăzi ar fi greu de făcut o ierarhizare a funcţiilor deţinute de Gheorghe Pistol. Eu personal am ascultat cu atenţie relatări în care a fost admirat pentru profesionismul din perioada de reprezentant al statului/ Fondul Proprietăţii de Stat în acţionariatul de la BCR. Alţi colegi l-au lăudat pentru managementul de la Bucur Obor. Pentru perioada în care a fost Decan cuvântul cheie a fost echilibru. Unii au apreciat atenţia pe care o acorda noilor veniţi în colectiv, inclusiv controlul asupra utilizării metodelor pedagogice avansate.
Este greu de ierarhizat moştenirea de la profesorul Gheorghe Pistol, de spus ce este mai important: cărţile şi manualele scrise, exemplul unui profesionist care aplică în universitate ce a făcut performant în viaţa economică, spiritul de echipă, dorinţa de a fi mai bun.
Dumnezeu să-l odihnească în pace! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)