Bucureşti 29 mai-2 iunie 2024
Editura Fundaţiei „România de Mâine” a avut cinci evenimente la Salonul Internaţional de carte „Bookfest” ediţia a XVII-a: patru lansări de carte: „Dilemele psihologiei” de Mihai Golu, „Principii ale chirurgiei oncologice la animale” de Daniel Constantin Lescai, „Metode computaţionale în ştiinţele naturii” de Valentina Mărăscu, „Abordarea diagnostică şi terapeutică a manifestărilor pulmonare în bolile reumatice autoimune” de Daniela Anghel şi aniversarea a trei ani de apariţie a revistei de istorie şi filosofie „Minerva”. Toate evenimentele au figurat în Programul oficial al Salonului de carte.
• „Dilemele psihologiei” de Mihai Golu
Pe data de 27 mai 2024, în faţa unei audienţe formate din cadre didactice, studenţi, masteranzi şi absolvenţi de psihologie, dar şi din cititori avizaţi pasionaţi de acest domeniu, a avut loc în spaţiul de evenimente „Arca” lansarea cărţii profesorului Mihai Golu „Dilemele psihologiei”. Au vorbit Dragoş Ciocăzan, directorul Editurii Fundaţiei „România de Mâine”, prof.univ.dr. Ioan N. Roşca, lect. univ. dr. Loredana Bănică, conf. univ. dr. Virgil Băluţă Aurelian şi autorul. Au existat intervenţii din partea participanţilor la eveniment, inclusiv întrebări pentru domnul profesor Mihai Golu.
Un subiect de dezbatere a fost unicitatea metodologică a unei ştiinţe în general, a psihologiei în special, temă importantă a cărţii. S-a arătat că acelaşi efort de unificare metodologică se face şi în alte ştiinţe, de exemplu filosofia. În acelaşi timp alte ştiinţe, cum ar fi economia, s-au obişnuit cu existenţa unor doctrine divergente. Un alt subiect discutat l-a reprezentat saltul în cunoaştere din deceniul 8 al secolului XX prin adăugarea informaţiei alături de substanţă şi energie la parametrii formelor de existenţă. Psihologia trebuie să ţină cont de această structură trivalentă a lumii. S-a vorbit şi despre multitudinea aplicaţiilor psihologiei, ca şi despre caracterul interdisciplinar al cărţii. Există aplicaţii ale psihologiei dedicate diverselor activităţi. Specialiştii din sănătate, medicină, fizică, economie, managementul companiilor, sociologie sau matematică vor găsi secţiuni utile în carte pentru aprofundarea cunoştinţelor în domeniile respective.
• „Principii ale chirurgiei oncologice la animale” de Daniel Constantin Lescai
Volumul „Principii ale chirurgiei oncologice la animale” este o apariţie singulară în peisajul publicistic din domeniul medicinii veterinare din România, atât prin subiectele abordate, cât şi datorită prezentării unei cazuistici bazate pe experienţa practică reală, zilnică, a autorului, lect.univ.dr. Daniel Constantin Lescai, Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea „Spiru Haret”, şi pe un bogat fond de imagini. Este prima lucrare de anvergură scrisă de un autor român pe această temă, venind, în mod necesar, în completarea literaturii de specialitate, dar şi un prilej de a vorbi despre munca în echipă, dificultăţile şi dilemele profesiunii de medic veterinar, despre profesionalism, pasiune şi dăruire deopotrivă la catedră şi în viaţa de zi cu zi. Au fost prezenţi studenţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară USH, însoţiţi de conf.univ. dr. Adriana Amfim, cadre didactice, public interesat. Au vorbit, printre alţii, Cristian Mătură, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Bucureşti, studenţi de la Facultatea de Medicină Veterinară.
• „Metode computaţionale în ştiinţele naturii” de Valentina Mărăscu
Pe data de 31 mai 2024, la „Cafeneaua artelor” a fost lansată cartea „Metode computaţionale în ştiinţele naturii” de Valentina Mărăscu. Au avut intervenţii: Dragoş Ciocăzan, prof. univ. dr. Grigore Albeanu, prof.univ.dr.ing. Florin Popenţiu-Vlădicescu, conf. univ. dr. Marius Iulian Mihăilescu, autoarea, studenţi şi colegi de la Facultatea de Inginerie şi Informatică a Universităţii „Spiru Haret”. S-a menţionat că acest volum are în vedere metode de calcul inspirate din natură. Printre punctele forte ale cărţii sunt rigoarea în modelare şi în validarea datelor, dar şi deschiderile către domenii specializate cum ar fi mişcarea particulelor.
„Metode computaţionale în ştiinţele naturii” reprezintă şi o tranziţie de la informatica teoretică la informatica aplicativă. Prin conţinutul ei face o legătură între concepte teoretice din informatică şi domenii ale fizicii aplicate. Poate fi utilizată de către o gamă largă de profesionişti, indiferent de nivelul lor de pregătire. Au fost menţionate rigurozitatea, perseverenţa şi devotamentul autoarei pentru a da un text cu mare valoare ştiinţifică şi practică în acelaşi timp. Majoritatea aplicaţiilor din carte au fost discutate inclusiv cu studenţii, ceea ce a reprezentat o adevărată provocare pedagogică.
• „Manifestările respiratorii în bolile reumatice autoimune”, de dr. Daniela Anghel şi dr. Gilda-Georgeta Popescu
Duminică, 2 iunie, a fost lansată, a doua lucrare publicată într-o serie concepută în sensul diversificării ofertei Editurii FRM, „Manifestările respiratorii în bolile reumatice autoimune”, cartea prezintă descrierea complexă, aproape exhaustivă a complicaţiilor apărute în evoluţia bolilor reumatice autoimune. Rod al unui uriaş efort documentar, bazat pe o cazuistică inedită, lucrarea este un material uşor de parcurs, util studenţilor în domeniul medicinii şi specialiştilor, pentru a înţelege şi gestiona eficient aceste patologii.
În faţa unui public numeros, alcătuit în principal din persoane interesate de tema volumului, medici, studenţi la medicină, au vorbit autoarele, dr. Daniela Anghel şi dr. Gilda-Georgeta Popescu, şi dr. Oana Petrache, dr. Iuliana Radu, dr. Nadine Nicolau, Augustin Şerban, dr. Marta Delia.
A consemnat conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ
Membru în Consiliul Ştiinţific al Editurii Fundaţiei „România de Mâine”