Deşi suntem abia în primele luni ale anului 2024, atraşi de vremea favorabilă, doi tineri pasionaţi de arheologie au descoperit în zona de nord a judeţului Gorj, cu ajutorul detectoarelor de metale, un important tezaur monetar. Este vorba despre 74 de monede din argint vechi de mii de ani, reprezentând 43 de tetradrahme (Thasos) şi 31 de denari (republicani). Viorel Vilău, directorul Servicii Publice Locale din cadrul Primăriei Rovinari, şi prietenul său, Vasilică Ivaşcu, au găsit recent monedele cu o vechime de câteva mii de ani, tezaur care a fost predat Direcţiei pentru Cultură Gorj. Obiectele vor fi evaluate de specialiştii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu, aşa cum cere legea.
Viorel Vilău a povestit cum a găsit monedele: „Împreună cu prietenul meu Vasi, am hotărât să petrecem o duminică perfectă în mijlocul naturii, pe data de 11 februarie 2024, într-o pitorească pădure din nordul judeţului. În jurul orei 14:00, am plecat într-o escapadă revigorantă, dorind să ne destindem după o săptămână agitată la serviciu. Pe măsură ce ne plimbam în lumina blândă a după-amiezii, la orele 16:00, ziua noastră a prins conturul celei mai frumoase experienţe a vieţii noastre. Într-un colţ liniştit al pădurii, am descoperit un tezaur monetar cu adevărat remarcabil. Acolo, sub frunzele căzute şi razele soarelui de iarnă, am găsit nu mai puţin de 43 de tetradrahme de tip Thasos şi 31 de denari republicani“. Viorel Vilău a mai povestit că descoperirea lor este foarte importantă pentru judeţul Gorj. „Cu responsabilitate şi respect faţă de patrimoniul cultural, am predat aceste monede valoroase către Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Astfel, această descoperire se dovedeşte a fi de o importanţă extraordinară pentru judeţul Gorj, fiind, poate, cea mai semnificativă din ultimul deceniu. Este o poveste despre conexiunea noastră cu istoria, despre frumuseţea simplă a naturii şi despre bucuria unui moment în care timpul pare să se oprească. O duminică memorabilă, în care am adăugat nu doar amintiri frumoase, ci şi o mică bucată din trecutul nostru colectiv în patrimoniul judeţului”, a precizat Vilău.
Comori după comori, iată cum pământul patriei ne returnează bogăţiile ascunse o dată, la vremuri de bejenie, iar noi le oferim loc în vitrinele muzeelor, spre a ne complete istoria ciuntită de neoameni şi imperii. (George V. GRIGORE)
Surse: adevarul.ro; historia.ro; impact.ro; foto: www.gds.ro/