În buna tradiţie a localnicilor din Brăneşti de Ilfov, luni, pe 18 martie 2024, s-a sărbătorit „Ziua Cucilor”. De dimineaţă au apărut pe străzi Cucii şi Cucoaicele, cu ale lor chipuri de departe vizibile. În afară de cucii „naturali”, au afluit şi elevii liceelor din comuna Brăneşti. Mândri de rolul lor şi cu costume colorate, au lovit cu „pămătuful” (opinca) pe cei întâlniţi în cale, spre a îndepărta de la ei necazul, întunericul şi supărarea. Astfel „scuturaţi” vor putea intra într-o nouă primăvară, parcă mai frumoasă şi mai plină de bucurii.
La Casa Corpului Didactic Ilfov a avut loc tradiţionalul simpozion dedicat obiceiului cucilor, intitulat „Folclor fără frontiere. Ziua Cucilor”. Evenimentul a avut ca temă obiceiurile cu măşti şi se doreşte a fi o pledoarie şi un schimb de experienţă şi exemple de bună practică privind educaţia pentru cultura tradiţională, cu privire specială asupra „Zilei Cucilor”. După urările de bun venit ale domnului Florin Petrescu, director al Casei Corpului Didactic Ilfov, şi al domnului Marius-Ovidiu Sebe, profesor metodist la Casa Corpului Didactic Ilfov, au fost susţinute prelegeri şi lucrări de cercetare legate de „fenomenul” cucilor, ca tradiţie nemuritoare aflată pe cele două maluri ale Dunării. „Tradiţia Cucilor. Trecut şi prezent” ne-a fost prezentată de domnul Marius-Ovidiu Sebe, urmat de Alexandru Rădună, din partea grupului de promovare Brăneşti online, cu „Ziua Cucilor reflectată în poze de familie”. Printr-un efort deosebit, autorul a colectat din întreaga colectivitate brănişteană aceste poze, începând cu anii 50 ai secolului XX, când „mişcarea cucilor” era privită oarecum cu suspiciune. Descoperirea acestor instantanee fotografice „de altădată” reconstituie o epocă şi fundamentează o istorie a unei tradiţii. Pot fi folosite în crearea unor noi albume, sau studiate pentru specificitate şi unicitate. Doamna expert etnolog doctor Doina Işfănoni a prezentata tema „Măşti de Cuci, hrisov al experienţei umane / mediatori între lumea văzută şi lumea nevăzută”. „Practici etnologice de cercetare şi promovare a Zilei Cucilor” a fost tema abordată de dr. Anamaria Stănescu, din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, Direcţia Patrimoniului Imaterial şi Cultură Tradiţională. Domnul George Grigore, şef birou cultură din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, a vorbit despre „Rolul şi implicarea Centrului de Cultură Ilfov în susţinerea tradiţiilor ilfovene”.
Cadrele didactice de la Grădiniţa „Riţa Gărgăriţa” (Carmen Niţă, Aura Elena Damian, Raluca Pistrui, Mariana Drumea) au explicat cum se face „Educaţia pentru cultura tradiţională la nivel şcolar”.
Ne-au onorat cu prezenţa şi invitaţi deosebiţi din Bulgaria. Florin Stoiciu, preşedintele Asociaţiei Culturale Bulgare „Sedeanka”, a vorbit despre „Interferenţe româno-bulgare la Brăneşti”, ca o istorie comună a celor două popoare de pe ambele maluri ale Dunării. În completarea „peisajului” cu Cuci din peninsula balcanică, au fost prezenţi şi doi „gheniţaris” (ieniceri) mascaţi şi în frumoase costume populare din regiunea Nousa a Greciei (din partea Uniunii Elene din România).
Au fost proiecţii de film, expoziţii tematice, experienţe fotografice şi prezentări ştiinţifice.
„Cucii din Brăneşti” premiaţi la festivalurile kukerilor din Silistra şi Turtucaia
După ce au participat cu entuziasm la Festivalul „Surva”, organizat în oraşul Pernik (Bulgaria), care s-a desfăşurat în perioada 26-28 ianuarie 2024, timp în care au defilat peste 12 mii de actanţi, stabilind titlul de „cel mai mare festival al măştilor din Europa”, grupul „Cucii din Brăneşti” (jud. Ilfov) nu a avut timp de odihnă. Zilele de 9 şi 10 martie 2024 au fost două zile memorabile pentru acest grup folcloric: a participat la încă două evenimente internaţionale deosebite, în cadrul cărora a obţinut şi rezultate de excepţie. Este vorba despre „Festivalul din Varnenţi” (Bulgaria, comuna Turtucaia, 9 martie) şi „Festivalul de la Kainargi/Kainardja” (Bulgaria, Silistra, 10 martie).
Totul a început cu invitaţia venită din partea organizatorilor din Bulgaria, cu repetiţiile „de acasă” din Brăneşti şi pre-gătirea de drum. După ce au trecut Dunărea şi s-au cazat la prietenii bulgari, sâmbătă, 9 martie 2024, „Cucii din Brăneşti” au parti-cipat, în zona Turtucaia, localitatea Varnenţi, la „Festivalul Cucilor Dobrogeni”. Prestaţia grupului „Cucii din Brăneşti”, care a repre-zentat cu onoare România şi localitatea Brăneşti, a fost una apreciată de organizatori şi de juriul evenimentului, de grupurile participante şi de cei care au asistat la acest festival. În urma acestei prezentări de excepţie, grupul cucilor din Brăneşti a avut privilegiul şi onoarea de a primi Locul I şi Marele Premiu al acestui eveniment!
A urmat, pe 10 martie 2024, o altă zi specială pentru „Cucii din Brăneşti”, „Festivalul de la Kainargi/Kainardja”, regiunea Silistra. Chiar dacă au fost două evenimente în două zile consecutive, fiind un program destul de obositor, „Cucii din Brăneşti” s-au prezentat într-un mod deosebit, care a fost apreciat de toţi cei prezenţi. Aceştia au primit din partea organizatorilor „Premiul Special” pentru foarte frumoasele momentele prezentate. Sutele de persoane care au dorit să facă fotografii cu cei din grupul ilfovenilor, aplauzele primite din partea spectatorilor, premiile şi felicitările organizatorilor i-au făcut pe cei care au reprezentat comunitatea noastră să fie mândri că au participat la aceste două evenimente! Respect şi admiraţie pentru efortul depus şi felicitări tuturor celor care au participat.
Felicitări tuturor membrilor grupului „Cucii din Brăneşti”! Mulţumim pentru informaţii domnului preşedinte al Asociaţiei Culturale Brăneşti, profesor Marius Ovidiu Sebe, şi domnului Alexandru Rădună.
… „Cucii din Brăneşti” au avut şansa de a alunga iarna şi spiritele rele şi de dincolo de Dunăre, împreună cu ,,rudele” lor, „Kukerii” din Bulgaria, aducând mai devreme primăvara cu florile ei minunate. (Foto: Marius PISTRUI) (Pagină realizată de George V. GRIGORE)