Casa memorială „Alexandru Ioan Cuza” sau Casa „Cuza Vodă” din municipiul Galaţi este un obiectiv destul de surprinzător, mai ales că domnitorul este născut în Bârlad, judeţul Vaslui.
Casa în care s-a născut şi a copilărit Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit „Mica Unire”, a fost redeschisă publicului, după şapte ani. Clădirea, monument istoric, a fost reabilitată şi renovată cu fonduri europene şi găzduieşte cel mai vechi muzeu din oraş.
Miercuri, pe 24 ianuarie, când am marcat „Ziua Unirii Principatelor Unite”, muzeul a putut fi vizitat gratuit. Pentru călătorii dornici de obiective turistice de marcă, putem recomanda şi „Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa”, dar şi „Reşedinţa domnească a lui Alexandru Ioan Cuza” (astăzi „Muzeul Unirii”) din Iaşi.
Reîntorcându-ne la Galaţi, aflăm că, fiind ridicată, la începutul secolului al XIX-lea, de Ioan şi Sultana Cuza, părinţii celui care urma să devină primul domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti unite, clădirea, formată din parter şi un etaj, este casa în care a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada 1844 – 1859, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Covurlui.
De-a lungul timpului, casa a fost destinată mai multor întrebuinţări diferite. Pe lângă simplul rol de locuinţă a fost şi liceu de fete sau hotel, care, de fapt, masca un stabiliment (termen ce în vechime însemna o „casă de moravuri uşoare”). În locul clădirii iniţiale, cu mari eforturi din partea gălăţenilor, a fost construită una nouă după planurile vechiului imobil. Asociaţia „Casa Cuza Vodă”, constituită în anul 1937 din iniţiativa unor gălăţeni, a fost cea care a cumpărat cu fondurile strânse prin subscripţie publică, donaţii şi contribuţia autorităţilor locale şi centrale, fosta casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza. La 24 ianuarie 1939, aici a fost inaugurat Muzeul „Casa Cuza Vodă”, dedicat prezentării personalităţii reprezentată de domnitorul Unirii. Totodată, exponatele arătau şi dezvoltarea oraşului Galaţi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi primele decenii ale secolului al XX-lea, ca centru comercial, economic şi cultural al României moderne.
În perioada 1950 – 1956, în clădire sunt reunite colecţiile Muzeului de Artă şi ale Muzeului de Ştiinţele Naturii. Pentru restaurarea clădirii, din 1986 muzeul a fost închis publicului. Din anul 1995 este cunoscut drept Muzeul „Casa Cuza Vodă”, iar din 20 mai 2004, într-o aripă a casei
s-a deschis o expoziţie permanentă de numismatică, medalistică, filatelie. Primele trei săli de la parter prezintă specificul saloanelor mondene gălăţene, cu mobilier din cele mai reprezentative stiluri ale epocii (exemplu: biblioteca dăruită de Carol I lui Mihail Kogălniceanu). Sala a patra este dedicată progreselor ştiinţei şi tehnicii din aceeaşi perioadă (exemplu: un automobil al firmei „De Dion-Bouton”, model franţuzesc, construit în 1898, echipat cu motor cu ardere internă). Exponatele sălii de la etaj sunt relevante pentru activitatea şi personalitatea domnitorului Cuza, familiei sale şi a colaboratorilor (piese de artă decorativă, veşminte şi accesorii etc). S-a realizat o expoziţie de colecţii – filatelie, numismatică, medalistică; în 2014, expoziţiile găzduite de „Casa Cuza Vodă” au fost relocate la Muzeul „Casa Colecţiilor”.
Trecut ca parte din Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, domeniul „Memoriale” şi având secţii de Memorială, Artă decorativă, Artă plastică, Carte veche şi Numismatică, Muzeul „Casa Cuza Vodă”, după câţiva ani necesari „cosmetizării”, a fost redeschis, iar pe 24 ianuarie a putut fi vizitat gratis, bucu-rând pe toţi doritorii de adevăr, de istorie şi sinceritate. Pentru cine simte româneşte, în curtea muzeului se află şi acum un alt monument istoric. Este vorba despre bustul lui Alexandru Ioan Cuza, realizat la 1886, înscris în lista monumentelor istorice la cod LMI GL-III-m-B-03127. De asemenea, şi în rotonda din faţa Grădinii Publice se găseşte un monument al domnitorului Alexandru Ioan Cuza (cod LMI GL-III-m-B-03129).
Dacă venim aici, la Galaţi, se poate să avem senzaţia că istoria ne urmăreşte cu toţi oamenii mari ai altor vremuri, cu realizări de nivel european şi cu o identitate de care, din când în când, ne este dor.
Nu ne speriem, dar parcă se aud tropotele cailor şi foşnetul trăsurilor de epocă. Şi parcă a spus cineva „Bonjour”? (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; galati.ro; migl.ro; ghidulmuzeelor.cimec.ro; viata-libera.ro; stiridegalati.com; monitoruldegalati.ro; cjgalati.ro; deschis.ro; galateni.net; regionalpress.ro; https://www.facebook.com/muzeuldeistorie Casa Cuza Vodă Galaţi