Specialiştii Muzeului Olteniei, paleontologul Aurelian Popescu, şi doctorul Adrian Gheorghe care au scos la suprafaţă, la Melineşti, judeţul Dolj, acum o vreme, fragmente osoase fosilizate, ce aparţin unui mamut, unui cerb şi unui cal.
Localitatea este centrul de interes al judeţului, descoperirile din zona Piscului Jidovilor, pe versantul stâng al Vâlcelei Mari, fiind de departe unele dintre cele mai preţioase din punct de vedere istoric şi ştiinţific. „Am găsit zilele acestea, într-o deschizătură de 15 metri lungime şi trei metri înălţime, anumite fragmente osoase ce mi-au dat de gândit, a povestit doctorul Adrian Gheorghe, coordonatorul fundaţiei „Alexis Project”. Este vorba despre metatarsienii unui mamut sau elefant, mai pe înţelesul tuturor, un cal şi un cerb sau, în orice caz, un bovid. Ca ipoteză, încadrez aceste fragmente fosile în perioada pleistocenului, adică aproximativ acum 1.700.000 de ani”, a declarat paleontologul Aurelian Popescu.
Descoperirea de la Melineşti este de departe una dintre cele mai importante din România. O formaţiune asemănătoare celei revelate în zona Piscul Jidovilor a fost scoasă la lumină în anul 1998, în localitatea doljeană Leu, zece specii fiind identificate atunci. Datată tot ca aparţinând pleistocenului, adică de acum aproximativ 1.700.000 de ani, este şi gruparea de la Bugiuleşti-Tetoiu, judeţul Vâlcea.
Iată o zonă a României cu multe dovezi paleontologice ce merită descoperite şi puse în valoare, spre aflarea adevărului evoluţiei vieţii, dar şi a fenomenelor geologice prin care a trecut planeta noastră. (G.G.)
Surse: ramnicuvalceaweek.ro; muzeulolteniei.ro;