• Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo” din Chişinău
Colegiul Universitar „Spiru Haret” din Bucureşti, reprezentat de Prof. Dr. Silviu Şerban, directorul Colegiului, şi Prof. Drd. Maria Petrescu, coordonatorul pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare, a găzduit în data de 9 octombrie prima întâlnire cu reprezentanţii Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo” din Chişinău, reprezentat de doamna Director Mariana Negrean şi Prof. Galina Galiţ.
Parteneriatul are ca scop dezvoltarea unui proiect academic internaţional, în domeniul asistenţei medicale.
Acesta va include un schimb de mobilitate pentru elevi şi cadre didactice între cele două instituţii de învăţământ, participarea la cursuri teoretice şi practice, practică în unităţi spitaliceşti din cele două ţări, prezentarea modelelor de învăţământ de tip formal şi nonformal în domeniul asistenţei medicale din România şi Republica Moldova, tehnici de simulare, programe de voluntariat şi modele de bune practici.
Întâlnirea s-a încheiat cu convingerea clară, a ambelor părţi, că avem nevoie de modele, de bune practici, de parteneriate, pentru a putea dezvolta şi creşte calitatea actului medical, a asistentului şi a medicinei de urgenţă.
Următoarea întâlnire va avea loc la Chişinău, unde o delegaţie a Colegiului Universitar Spiru Haret, formată din elevi şi cadre didactice, vor participa cu lucrări de cercetare la Conferinţa organizată de partener, Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo”.
• Asociaţia SPECIAL RESCUE UNIT
Parteneriatul cu Asociaţia SPECIAL RESCUE UNIT are ca obiective:
• programe sau acţiuni comune privind organizarea de cursuri de prim ajutor prin care să instruim poliţiştii locali în oferirea primului ajutor şi a suportului vital de bază;
• desfăşurarea, cu elevii colegiului, a unor module de curs de prim ajutor premedical în urgenţă (resuscitarea la adulţi/copii, Manevra Heimlich adulţi/copii/pediatric/neonatal, defibrilator adult/copii, şocul electric, module de fracturi, hemoragii pentru accidentele auto/moto, utilizarea trusei medicale auto şi a celei de incintă);
• acţiuni de salvare a vieţilor umane şi furnizării de servicii de prim ajutor, căutare, salvare şi recuperare, esenţiale în situaţii de urgenţă;
• acţiuni de mobilizare resurse şi eforturi pentru a localiza şi recupera persoane dispărute sau aflate în situaţii de pericol.
Cursurile reprezintă o oportunitate inestimabilă pentru oricine doreşte să înveţe cum să gestioneze situaţii critice, să ofere ajutor de primă urgenţă şi să susţină viaţa înainte de intervenţia profesională. Elevii vor fi ghidaţi de instructori calificaţi şi cu experienţă într-un mediu interactiv şi practic. Colegiul Universitar Spiru Haret urmăreşte să dezvolte o reţea de elevi de suport, care să dobândească cunoştinţe solide pentru salvarea de vieţi.