Mulţumesc, doamnă profesoară! Mulţumesc, domnule profesor!
Începând cu 1994, Ziua Mondială a Educaţiei cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Profesorului este sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie. A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor’”, recomandare ce constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală. Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în prezent în peste 100 de ţări.
Sunt zece ani de când în România se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei. Sărbătoarea s-a introdus în anul şcolar 2013-2014, potrivit unei decizii din 3 iunie 2013.
Ziua Mondială a Educaţiei are ca scop sensibilizarea oamenilor cu privire la importanţa rolului jucat de profesorii din întreaga lume. Aceştia îşi dedică viaţa, pentru a avea un impact pozitiv asupra modului în care copiii învaţă, cresc şi se transformă în adulţi. Ziua Mondială a Educaţiei este o oportunitate excelentă pentru a arăta recunoştinţă acestor oameni dedicaţi şi importanţi din vieţile tuturor.
• Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi şi face mobilă de lux. (Petre Ţuţea) • Şcoala cea bună e aceea în care şi şcolarul învaţă pe profesor. (Nicolae Iorga) • Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi. (John Dewey) • Fără şcoală să nu aştepte nimeni nici părinţi buni, nici fii buni, şi prin urmare nici stat bine organizat şi bine cârmuit şi păstorit. (I.H. Rădulescu) De fiecare dată când închizi o şcoală, va trebui să construieşti o închisoare. (Mark Twain) • Scopul educaţiei este să înlocuiască o minte goală cu una deschisă. (Malcolm S. Forbes) • Dacă ţara (…) trebuie să aibă un loc în concertul Europei (…) apoi nu va putea ajunge prin industrie, nici prin comerţ, decât numai prin învăţământ. (Mihail Kogălniceanu) • Cei care educă copiii merită mai multă onoare decât cei care le dau viaţă; de aceea pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i. (Aristotel)