La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001.
Pe site-ul Centrului European de Limbi Moderne de la Graz (www.ecml.at), în secţiunea dedicată Zilei Europene a Limbilor (https://edl.ecml.at/), se află:
– informaţii şi materiale utile pentru profesori:
https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/PreviousDay/20210916/language/fr-FR/Default.aspx;
– informaţii privind modul de participare şi de promovare a evenimentelor organizate:
https://edl.ecml.at/Participate/Howtoparticipate/tabid/1766/language/fr-FR/Default.aspx;
– evenimentele Zilei Europene a Limbilor; cu ajutorul hărţii, pot fi vizualizate evenimentele înscrise, din Europa şi din lume:
https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx.
Recomandăm ca organizatorii să îşi înregistreze iniţiativele în calendarul evenimentelor de pe site-ul dedicat Zilei Europene a Limbilor (https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx), în vederea promovării lor la nivel european. Organizatorii vor putea să descarce un certificat de participare, după desfăşurarea evenimentelor înregistrate.
Anul acesta, pornind de la motto-ul „Spuneţi da limbilor!”, persoanele din toate mediile şi de toate vârstele sunt încurajate să-şi lărgească mai mult orizontul cunoaşterii, prin învăţarea limbilor străine. Nu au existat niciodată atât de multe oportunităţi pentru a arunca măcar o privire asupra multitudinii de limbi prezente pe continentul european.
Iată câteva exemple de resurse disponibile:
• Ca o continuare a „Călătoriei lingvistice a Larei prin Europa”, publicată în 2021 (disponibilă în prezent în 26 de versiuni lingvistice), Lara va accepta o nouă provocare şi va porni într-o nouă călătorie, de data aceasta pentru a explora limbile regionale şi limbile minoritare:
https://www.ecml.at/Resources/ECMLresources/tabid/277/ID/132/language/fr-FR/Default.aspx.
• Pe baza succesului seriei de afişe „20 de lucruri pe care s-ar putea să nu le ştiţi despre limbile Europei”, un al treilea afiş a fost publicat în acest an şi are titlul foarte original „Ȋncă 20 de lucruri pe care s-ar putea să nu le ştiţi despre limbi”:
https://www.ecml.at/Resources/ECMLresources/tabid/277/ID/143/language/fr-FR/Default.aspx.
• Aplicaţia „Provocările lingvistice ale Agentului secret” are o serie de îmbunătăţiri tehnice:
https://edl.ecml.at/app.
• Cuvântul anului: în această nouă secţiune a site-ului, călătorim prin Europa, fiind prezentate cuvinte care au fost nominalizate drept cuvinte ale anului de către editori şi alte canale media din diferite ţări şi care reprezintă diferite limbi:
https://edl.ecml.at/Facts/Wordoftheyear/ tabid/3278/Default.aspx.
Anul acesta, sunt oferite două provocări pentru a sărbători Ziua Europeană a Limbilor, care ar putea fi incluse în aproape orice eveniment organizat:
• Limbile în clasa mea/ şcoala mea: poate fi creat un poster care să arate toate limbile vorbite în clasă sau în şcoală. Această iniţiativă se adresează în mod special şcolilor:
https://edl.ecml.at/Activities/Languagesinmyclassroom/tabid/4280/language/ro-RO/Default.aspx.
• Frumuseţea limbilor: fiecare limbă are expresiile sale interesante, adesea însoţite de o anecdotă interesantă sau amuzantă legată de utilizarea lor. Pot fi identificate unele dintre expresiile preferate într-o anumită limbă, fiind creată o poveste sau o anecdotă – explicând sensul, într-un scurt videoclip care să ilustreze „frumuseţea limbilor”. O selecţie a acestor videoclipuri va fi publicată pe site:
https://edl.ecml.at/Activities/Thebeautyoflanguages/tabid/3279/language/ro-RO/Default.aspx.
Menţionăm, în acelaşi timp :
• Concursul de design de tricouri ZEL: competiţia din 2023 a atras din nou o participare impresionantă, cu peste 2.000 de înscrieri. A fost declarat câştigător modelul creat de Alžbeta Šáleková din Slovacia. Pot fi transmise propuneri pentru ediţia din 2024 (concursul se încheie pe 31 decembrie 2023): https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx.
• Cel mai inovator eveniment al Zilei Europene a Limbilor 2022 a fost câştigat de o şcoală slovacă – Gymnázium, Šrobárova 1, Košice, cu seria de evenimente organizate în cadrul „Zilelor europene ale limbilor în Šrobárova”. Competiţia, cu o mică recompensă, va avea loc din nou în 2023 (20 septembrie – 20 octombrie): https://edl.ecml.at/edlevents
• Sondajul online de pe pagina principală a site-ului, care se va concentra pe tema: „Cum poate inteligenţa artificială să susţină cel mai bine învăţarea şi predarea limbilor străine?”.
Rezultatele vor fi anunţate pe 25 septembrie: https://edl.ecml.at/poll.
Pe pagina de Facebook dedicată Zilei Europene a Limbilor (https://www.facebook.com/ EuropeanDayofLanguages/) vor fi postate mesaje de promovare. (Prof.Dr. Rodica MIGHIU, PNC-CELM)