Ieri s-a deschis anul de învăţământ 2023-2024, pentru „aproape trei milioane de elevi”. „Vorbim de aproape 3 milioane de elevi la nivelul întregului sistem. (…) În fiecare an variază, ( numărul raportat n.r.) au fost diferenţe de câteva mii sau zeci de mii, depinde şi de momentul în care culegem datele. În general, situaţia de la 1 septembrie diferă puţin faţă de situaţia de la începutul anului şcolar şi de situaţia de la 1 octombrie, pentru că reuşesc toate şcolile să înscrie datele corect în sistemul informatic unic.” (Ligia Deca). Un pas cu stângul!
Ministrul Educaţiei a mai anunţat că vor începe anul şcolar 2023-2024 cu WC-ul în curte 189 de şcoli. „În ultimul an, 62 de şcoli au fost modernizate pentru a nu mai avea toaletele în curte. În plus, sunt pregătiţi bani pentru a se efectua lucrări în alte 159 de unităţi şcolare. La data de 25 august Ministerul Educaţiei a şi pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind repartizarea sumelor necesare pentru a se efectua lucrări. Practic, se alocă peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situaţia în 159 de unităţi de învăţământ. Pentru restul, de aproximativ 30 de unităţi de învăţământ, am solicitat deja Ministerului de Finanţe o linie suplimentară bugetară la rectificare”. Alt pas nefericit!
Tot doamna ministru a comunicat că peste 25.000 de copii vor învăţa în anul şcolar 2023-2024 în trei schimburi, asta deşi în noua Lege a învăţământului preuniversitar se spune că sunt permise cel mult două schimburi. Chiar şi în Bucureşti sunt 11 şcoli care vor funcţiona în trei schimburi. Încă un pas greşit! Nu mai vorbesc de manualele vechi, de promisiunile către cadrele didactice încă neonorate în totalitate… E totuşi un moment festiv.
Pentru elevii de liceu, în anul şcolar 2023-2024 se introduce o nouă materie în trunchiul comun (adică materie obligatorie), „Istoria evreilor. Holocaustul”, care va fi predată la clasa a XI-a, la învăţământul liceal şi profesional şi învăţământ liceal seral, filieră tehnologică, şi în clasa a XII-a în cazul învăţământului profesional special, învăţământ special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică şi învăţământ liceal seral, filieră teoretică.
Din anul şcolar 2025-2026 vor fi introduse şi materiile „Istoria comunismului din România” (materie obligatorie pentru elevii de liceu) şi „Istoria, robia şi deportarea romilor” (ca materie la alegere atât pentru gimnaziu, cât şi pentru liceu). Paşi corecţi, dacă aceste materii ar fi capitole din materia obligatorie pe toată durata şcolarizării – gimnaziu şi liceu – „Istoria României şi a românilor”, adică studierea în context. (E un punct de vedere!)
Tot o noutate! Tema consumului de droguri în rândul tinerilor va fi discutată în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat preşedintele Klaus Iohannis în prima zi a noului an şcolar!
Să ne amintim: „Şcoala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat.” (Mihai Eminescu). Succes în noul an şcolar! (Mioara VERGU-IORDACHE)