Astăzi, 1 august, a început „Postul Adormirii Maicii Domnului”, cunoscut şi ca „Postul Sfintei Marii” sau „Postul Sântămăriei”. El îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice: „Schimbarea la Faţă” (6 august) şi „Adormirea Maicii Domnului” (15 august).
„Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului „Adormirii Maicii Domnului” era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii „Adormirii Maicii Domnului.” (Adrian Cocoşilă)
„Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată.
Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor. Amin.” („Acatistul Adormirii Maicii Domnului”)
„Postul Adormirii Maicii Domnului” înseamnă „înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ţinem departe de anumite mâncăruri, să ne ţinem departe şi de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacţia pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, căci prin reţinerea de la ea vom fi părtaşi unor daruri care ne fac moştenitori ai Împărăţiei lui Dumnezeu.”
Conform tradiţiei, în „Postul Adormirii Maicii Domnului” nu este bine să speli haine cu mâna, nici să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică. Se consumă în special hrană uscată, dar doar după ora 15:00. Postul are nevoie şi de rugăciune, doar să ne rugăm şi să ne împăcăm cu cei pe care i-am supărat. „Faceţi din rugăciune mâncare pentru vremea postului şi veţi vedea cât de hrănitoare şi de ieftină este adevărata mâncare de post. Nu vă îndemn la o postire peste puterile dumneavoastră, ci doresc să vă atrag atenţia că Fără ea, cele două săptămâni de post vor fi chinuitoare şi vor părea că nu mai au sfârşit.” „Acest post caută să mântuiască trupul împreună cu sufletul.” În „Postul Adormirii Maicii Domnului” nu se fac nunţi, botezuri sau alte petreceri.
Post cu bucurie! (Mioara VERGU-IORDACHE)