Oficiul european de statistică a dat publicităţii miercuri, 14 iunie 2023, datele privind riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2022.
Nu cred că sunteţi surprinşi că România se află pe ultimul loc în Europa, cu peste 34 la sută dintre români expuşi în 2022 riscului de sărăcie şi excluziune socială, cea mai mare pondere înregistrată!
Şi nu vă surprinde nici faptul că „anul trecut 95,3 milioane de persoane din UE (echivalentul a 21,6% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, adică trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puţin una dintre cele trei situaţii: risc de sărăcie, deprivare materială şi sociala severă şi /sau trăiau într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii.” Aproape identic cu anul 2021! Eurostat precizează că „cifrele au rămas relativ stabile comparativ cu 2021, când 95,4 milioane de persoane din UE (22% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială.” La nivelul UE, riscul de sărăcie şi excluziune socială era în 2022 mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi (22,7% comparativ cu 20,4%). De asemenea, peste o cincime (22,4%) din populaţia UE care trăia într-o gospodărie cu copii minori era în risc de sărăcie şi excluziune socială.
În datele privind riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2022, după România, pe locul doi şi locul trei, se află Bulgaria, 32,2 la sută, Grecia şi Spania, ambele cu 26 la sută.
Interesant, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (11,8%), Slovenia (13%) şi Polonia (16%), ţări cu acelaşi parcurs istoric de după cel de Al Doilea Război Mondial. Adică şi ele s-au confruntat cu „dezastruoasa moştenire” a comunismului. Dar au ştiut să se organizeze, să muncească în aşa fel încât să evite riscul de sărăcie şi excluziune socială. Discuţia s-ar extinde dacă am privi şi la numărul imens al cetăţenilor români care nu se află pe teritoriul României, care au plecat în speranţa unei vieţi mai bune.
Datele Eurostat, deloc mulţumitoare, cred că ar trebui să stea la baza elaborării unui proiect de ţară decent, corect din punct de vedere economico-social, ţintit spre schimbarea situaţiei economice a unui sfert din populaţia României. Pentru că sărăcia vine la pachet cu o sănătate precară, cu lipsa educaţiei. Cu un popor neinstruit şi bolnav nu ai cum să construieşti o societate pe care, măcar declarativ, cu toţii ne-o dorim prosperă, paşnică.
Sigur, pentru bogaţi sau săraci, e sezonul vacanţelor! Dar, măcar după ce ne vom fi odihnit, sper să trecem la treabă, să construim şi să reconstruim. Totuşi, şi Cehia, şi Slovenia, şi Polonia, toate au fost, cândva, în „lagărul socialist”. (Mioara VERGU-IORDACHE)