Tezaurul de la Pietroasele – expus în premieră în Danemarca (Dacia din nordul Europei)
Iată că strălucirile aurului din Dacia a ajuns, pe urmele vechilor daci antici, şi în vitrinele muzeelor din Danemarca, Dacia din nordul Europei. Muzeul Judeţean din Buzău expune, în premieră, la Moesgaard Museum, în Aarhus, al doilea cel mai mare oraş din Danemarca, o replică după Tezaurul de la Pietroasele, începând din 12 noiembrie 2022, până pe 13 august 2023. Expoziţia reuneşte exponate din mai multe muzee europene şi tratează perioada cuprinsă generic între anii 300 – 600 d.Hr..
„Este un proiect expoziţional foarte mare, numit „Out of Chaos – Europe (300-600 d.Hr.)”, organizat de Moesgaard Museum, sub egida Casei Regale a Danemarcei. Noi participăm cu replica Tezaurului de la Pietroasele”, a declarat dr. Daniel Costache – Bolocan, directorul Muzeului Judeţean Buzău. Această expoziţie e „o oportunitate pentru dezvoltarea turis-mului regional, atragerea turiştilor din alte ţări şi valorificarea pieselor expoziţionale din patrimoniul judeţean”, mai spune directorul. „Astfel, promovarea judeţului, atragerea de vizitatori străini, precum şi consolidarea imaginii instituţiei în mediul academic, dar şi al turismului internaţional contribuie la o dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung.”
Expoziţia priveşte o perioadă de aproximativ 300 de ani, cuprinsă între căderea Imperiului Roman de Apus şi zorii epocii vikingilor, Vizitatorii sunt introduşi în lumea întunecată a perioadei de migraţie, plină de haos şi violenţă, vise şi speranţă. Din haos s-a născut o nouă ordine, iar un imperiu puternic s-a transformat în mai multe regate, care, cu timpul, s-au dezvoltat în naţiunile pe care le cunoaştem astăzi, precizează un comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR). Pentru această expoziţie deosebită, Moesgaard Museum a împrumutat artefacte de la muzee din Suedia, România, Ungaria şi Danemarca. MNIR a avut o contribuţie majoră la realizarea expoziţiei, atât prin numărul de bunuri culturale cu care participă, cât şi prin valoarea excepţională a acestora, printre care se numără Tezaurul de la Pietroasele şi cel de la Apahida. Timp de 100 de ani, „Cloşca cu puii de aur” a fost considerat cel mai mare tezaur din lume, până la descoperirea fabulosului mormânt al lui Tutankhamon. Pe afişul expoziţiei apar reprezentările grafice ale diademei de la Gherăseni şi ale pieselor din Tezaurul de la Pietroasele. Atunci când a fost descoperit, Tezaurul de la Pietroasele avea 22 de piese din care, ulterior, au rămas 12. Tezaurul a fost descoperit în primăvara anului 1837 de către Stan Avram şi Ion Lemnaru când efectuau lucrări de extragere a pietrei din zonă. Singurul lucru cert este că toate piesele Tezaurului de la Pietroasa au fost lucrate de aceeaşi mână, în acelaşi atelier, în aceeaşi perioadă, formând un set, o garnitură regală.
Odobescu crede că orfevrierii au fost goţi şi o demonstrează prezentând multe alte artefacte germanice, înrudite cu cele de la Pietroasele, lucrate în tehnica „barbară” numită cloisonné, proprie orfevrăriei germanice. Cum au ajuns aurarii goţi să fabrice fibule în formă de ibis, mânere de coşuleţe în chip de panteră atacând şi să împodobească patera, ce redă o „sărbătoare a vinului”, cu ciorchini de struguri şi cârcei de viţă? Ibisul trăia în Delta Nilului, pantera, în … Orient, iar viţa de vie este a sudului Europei.
Cel mai apropiat de realitate răspuns ar fi acesta: împrumuturi. Totuşi, să nu uităm că Deceneu şi Zalmoxis – sau alţi conducători spirituali ai regatului dac – s-au şcolit în Egipt, iar Vechea Religie Valaho-Egipteană a precedat pe cea creştină. Şi mai nou, matriţa descoperită la Sarmizegetusa Regia are reprezentări ale unor animale, aparent necunoscute de către daci: rinoceri, elefanţi, lei etc..
Dar, mai putem deschide o ipoteză interesantă, anume, ceea ce la prima vedere pare un lucru incredibil, adică existenţa Daciei din Nordul Europei. Noi ştim că Dacia a existat în zona Carpaţilor, în arealul României de astăzi. Doar că, în Evul Mediu, o anumită zonă din nordul Europei a fost numită DACIA, pentru mult timp, conform documentelor istorice. Mai mult decât atât, primul scriitor din istoria suedezilor s-a numit „Petrus de Dacia”. Şi acesta e doar începutul lucrurilor bulversante pe care le mai putem afla căutând. După ce îi găsim pe daci în Cehia, Polonia, Ţările Baltice, Suedia şi Danemarca, ei pot fi aflaţi şi în Normandia şi Bretania. Filonul de aur al istoriei noastre, prea puţin cunoscut şi cercetat, continuă. Întemeietorul regalităţii normande a fost un dac: Rollo, tatăl lui William Spadă Lungă, bunicul lui Richard I Neînfricatul, străbunicul lui Wilhelm Cuceritorul. Dacii din Danemarca au cucerit şi Britania. Trebuie să menţionez, de la bun început, că teoria nu îmi aparţine, ci este a lui Michael Harris şi am găsit-o expusă pe site-ul său adaptfast.com. În acest moment, site-ul nu mai este activ, dar se poate încă accesa arhiva: http://web.archive.org/web/20110202151835/http://adaptfast.com/ (George V. GRIGORE)
Surse: sansanews.ro; formula-as.ro; cunoastelumea.ro; danemarca.ro; daniel-roxin.ro; romaniaenigmatica.webgarden.ro; sogia.ro;