Când scriu, a început examenul de Bacalaureat 2023, la care s-au înscris peste 130.500 de absolvenţi, dintre care 16.000 din promoţiile anterioare, conform Ministerului Educaţiei. Rezultă că peste 32.500 de tineri – 20% dintre elevii care erau în clasa a XII-a/a XIII-a la începutul acestui an – nu s-au înscris la Bacalaureat. Este un procent îngrijorător. De ce? Am înţeles că se va face o anchetă…
Peste zi, în Comisia Parlamentară se va discuta interzicerea cumulului pensie-salariu în sistemul public şi, în plen, Parlamentul va vota actul normativ referitor la pensiile speciale ale parlamentarilor. Tot examene!
În acest caz, se va face o estimare, nu o anchetă, pentru a afla impactul bugetar , câţi bani ar putea economisi statul din aplicarea acestor acte normative.
Un fel de „car aşezat înaintea boilor”. Şi dacă evaluarea va arăta că economia este nesemnificativă? Înseamnă încă o pierdere de timp, nişte discuţii, circ fără pâine pentru oamenii care aşteaptă măsuri concrete, cu impact major asupra nivelului de trai.
Întrebat de DC News, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ştie la fel de mult ca şi noi sau doar atât poate să spună: „Avem de acolo economii de cheltuieli importante şi orice pas pe care îl facem pentru această gestionare eficientă a fondurilor şi eliminarea risipei este foarte importantă pentru problema gestionării deficitului bugetar. Ne aşteptăm să avem un impact semnificativ din implementarea acestei legi, să vedem forma în care ea va fi aprobată, de la reforma privind pensiile speciale, la eliminarea acestui cumul între salariu şi pensie. Vom continua cu alte măsuri care ţin de utilizarea eficientă a banilor statului şi de gestionarea corespunzătoare a resurselor limitate pe care le avem şi o să avem şi pe această componentă de cheltuieli, o continuare a vechilor măsuri pentru ca să putem să închidem cu bine anul acesta, anul fiscal, care trebuie să aibă măsurile luate din timp.” (…) „Nu am făcut un calcul exact, urmează ca această săptămână să fie dedicată analizei pe partea de cheltuieli şi vom comunica impactul bugetar al acestor măsuri. Cu cât avem mai multe măsuri de acest fel, cu atât putem gestiona mai bine problema alocărilor din banii statului şi utilizării banilor statului.” E clar, nu?!
Nu cred că există familie – restrânsă sau lărgită – în care să nu existe cineva care susţine un examen! Aşadar, per total, toată ţara e în examen, chiar dacă şi numai prin reprezentanţi, că mulţi sunt şi în vacanţă binemeritată! Un examen al maturităţii, chiar dacă nu mai suntem în bănci. Chiar dacă o parte dintre noi se află în stradă, o altă parte se pregăteşte… Toţi avem de promovat! Mi-ar plăcea să ne prezentăm la examen şi să-l promovăm! (Mioara VERGU-IORDACHE)