• „Prinţ şi Sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porţi (1683-1716)”. • Exponatele sunt evaluate la peste 15 milioane de euro. •„Într-un moment excepţional pentru oraşul nostru, Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, ne propunem să aducem la Timişoara o parte din colecţia Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Baden-Würtenberg, care cuprinde obiecte otomane unice din perioada de sfârşit a secolului al XVII-lea şi începutul celui următor. Expoziţia va evidenţia evenimentele istorice care au marcat reîntoarcerea Timişoarei la statutul de oraş european, după Marele Război Turc”, au transmis reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului.
Ca urmare a protocolului de colaborare semnat de Muzeul Naţional al Banatului, prin managerul instituţiei Claudiu Ilaş, cu Badisches Landesmuseum Karlsruhe, prin managerul Eckart Köhne, instituţia de cultură organizează acest eveniment care prezintă deceniile stăpânirii otomane din Timişoara. În Timişoara nu a mai rămas în picioare nicio clădire sau monument din perioada otomană. De asemenea, foarte puţine obiecte şi artefacte s-au păstrat, multe dintre acestea fiind descoperite cu ocazia recentelor cercetări arheologice. Peste 400 de obiecte unice, printre care arme, veşminte şi piese de harnaşament otomane, reunite sub numele de „Türkenbeute”, care au fost aduse în Germania ca trofee de război de comandanţii armatei habsburgice, fac parte din Colecţia „Badisches Landesmuseum” din Karlsruhe. Muzeul Naţional al Banatului va prezenta, în cadrul expoziţiei, 38 dintre aceste obiecte, printre care se numără şi „Cămaşa de zale a paşei Mustafa Tekirdağlı din Rodos”. „Mărturiile indică faptul că Mustafa Paşa din Rodos a primit cămaşa de zale în anul 1682, ca dar din partea sultanului Mehmed al IV-lea. Un an mai târziu, în timpul asediului Vienei, Mustafa Paşa era comandantul ienicerilor din armata otomană. Se presupune că, în urma acestei bătălii, cămaşa a căzut ca trofeu de luptă, în mâinile margrafului Ludwig Wilhelm”.
Evenimentul este realizat cu sprijinul profesorului Eckard Köhne, directorul Badisches Landesmuseum, a şefei departamentului de Istoria Artei din muzeul german, Schoole Mustafawy, curatorul expoziţiei Türkenbeute. Nu în ultimul rând, este şi meritul echipei Muzeului Naţional al Banatului, formată din expert conservator Luminiţa Paul, comisar de expoziţie, şi Iusztin Zoltan, istoric medievist şi iniţiator al expoziţiei.
Muzeul Naţional al Banatului nu se află la prima colaborare cu muzeele din Germania, această instituţie vernisând în 2017, în premieră naţională, expoziţia internaţională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”, în colaborare cu Muzeul de Pre- şi Protoistorie din Berlin. Expoziţia a avut ca tematică viaţa şi cariera marelui arheolog din secolul al XIX-lea, al cărui vis a fost acela de a descoperi Troia, folosind drept principal izvor poemele homerice, „Iliada” şi „Odiseea”.
De data aceasta, expoziţia „Prinţ şi Sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porţi (1683-1716)” poate fi vizitată în mansarda B1 a Bastionului Teresia, în perioada 5 mai – 12 septembrie 2023. Organizatorii vă aşteaptă cu drag! (George V. GRIGORE)
Surse: debanat.ro; bing.com, observatordetimis.ro; tion.ro, editiadetimis.ro, telenova.ro; banatulmeu.ro;